Un specialist susţine că are „dovezi clare“ despre mormântul lui Iisus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un geolog din Ierusalim susţine că are „dovezi clare“ despre rămăşiţele pământeşti ale lui Iisus, fapt care ar putea redeschide controversa privind Învierea, dar şi urmaşii pe care i-ar fi avut Mântuitorul, notează „The Independent“.

Doctorul Aryeh Shimron spune că a realizat noi teste care sugerează că Mormântul Talpiot, un loc de îngropare descoperit în estul Ierusalimului în 1980, a fost într-adevăr mormântul familiei lui Iisus din Nazaret. Acolo ar fi înmormântaţi Iisus, soţia sa Maria Magdalena şi fiul lor Iuda.

Numit „Ultimul mormânt al lui Iisus“ într-un documentar din 2007, regizat de James Cameron, camera mortuară Talpiot conţinea nouă cutii sau „osuare“ inscripţionate cu numele „Iisus fiul lui Iosif“, „Maria“ şi alte nume din Noul Testament.

Inscripţiile şi datele aproximative ale înmormântării i-au făcut pe unii specialişti să sugereze că Mormântul Talpiot explică cum Iisus s-a căsătorit şi a fost tatăl unui copil. Mai mult, existenţa cadavrelor din mormânt sugerează că Învierea nu a avut loc.

Aceste teorii au fost respinse atunci când s-a difuzat documentarul, mai ales pentru că numele scrise pe mormânt erau foarte comune la acea vreme. Şi totuşi, într-un interviu acordat publicaţiei „New York Times“, dr. Shimron a declarat că testele geochimice realizate asupra unui al zecelea osuar, deţinut de un colecţionar, demonstrează clar că a fost scos dintre cele aflate în Mormântul Talpiot.

Acest lucru are o mare importanţă deoarece inscripţiile în aramaică de pe cel de-al zecelea osuar se traduc prin: „Iacov, fiul lui Iosif, frate al lui Iisus“, astfel adăugându-se greutate sugestiilor că acele nume aparţin lui Iisus Hristos şi familiei sale.

Dovezile sunt mai puternice decât mă aşteptam. Cred că am dovezi foarte clare că osuarul lui Iacov a fost scos din Mormântul Talpiot“, spune specialistul.

Testele geochimice, conduse sub supravegherea dr. Shimron şi făcute de Autoritatea Antichităţilor din Israel, au demonstrat că cele nouă osuare din Mormântul Talpiot şi cel de-al zecelea al colecţionarului au fost acoperite de acelaşi lut care conţinea o combinaţie de minerale distinctive.

Deşi rezultatele testelor vor reaprinde dezbaterea privind rămăşiţele lui Iisus Hristos, acestea mai au mult până să fie acceptate de cercurile ştiinţifice. Colecţionarul care deţine osuarul lui Iacov a declarat pentru „Times“ că munca dr. Shimron nu demonstrează nimic, iar alţi arheologi din Ierusalim spun că vor aştepta publicarea lor într-o revistă de specialitate pentru a analiza şi ei prezumţiile ştiinţifice, conchide „The Independent“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite