Paştele şi ştiinţa: Ce spun dovezile istorice despre existenţa lui Iisus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reconstituirea crucificarii lui Iisus FOTO AP

Paştele, cea mai veche sărbătoare a credinţelor creştine, are ca scop amintirea patimii, morţii şi învierii lui Iisus Hristos, însă, de-a lungul anilor, oamenii de ştiinţă au dezbătut dovezile existenţei Mântuitorului.

Giulgiul din Torino

Giulgiul din Torino este o pânză de in în care se presupune că ar fi fost înfăşurat Iisus după crucificare. Pe material este imprimată imaginea corpului unui om care prezintă semne de agresiune fizică, în special semne specifice crucificării.

Giulgiul este păstrat în catedrala „Sfântul Ioan Botezătorul” din Torino, şi este considerat de creştini ca fiind una din dovezile existenţei lui Hristos.

Totuşi, oamenii de ştiinţă au descoperit, prin datarea cu radiocarbon, faptul că pânza nu este din timpul vieţii lui Iisus, ci din secolul al XIV-lea, chiar perioada în care a apărut pentru prima dată în scrierile istorice.

În anul 1390, episcopul francez Pierre d’Arcis a afirmat că imaginea lui Iisus pe giulgiu a fost pictată „cu viclenie”, lucru atestat şi de artistul care a pictat-o.

Manuscrisele sacre din Marea Moartă

Una din cele mai importante descoperiri arheologice care chiar datează din timpul vieţii Mântuitorului, Manuscrisele Sacre, ar putea, sau nu, constitui dovezi ale existenţei acestuia.

Documentele din papirus au fost descoperite într-o peşteră din Israel, în anii 1940. Acestea au fost scrise între anii 150 î.Hr. şi 70 d.Hr.

Deşi documentele descriu un aşa-numit „învăţător al dreptăţii”, nu se ştie dacă este vorba de Iisus sau oricine altcineva.

Coroana de spini

Biblia spune că, înainte de a-l crucifica, soldaţii romani i-au făcut lui Iisus o coroană de spini, pe care i-au pus-o pe cap în bajocură.

Mulţi creştini cred că această coroană de spini încă există, chiar dacă bucăţi din ea sunt împrăştiate în toată Europa.

Totuşi, o coroană de spini aproape competă este păstrată în catedrala Notre Dame din Paris. Deşi s-a descoperit că aceasta există de cel puţin 16 secole, coroana nu datează din timpul existenţei lui Iisus.

Biblia

Cel mai folosit argument al existenţei lui Iisus este, desigur, Biblia.  Marii savanţi spun că evangheliile după Matei, Marcu, Luca şi Ioan au fost scrise de patru dintre discipolii lui Hristos în deceniile următoare crucificării lui.

Totuşi, există şi alte evanghelii scrise în perioada apropiată vieţii lui Iisus. Comparate, sunt multe detalii despre viaţa sa care diferă, însă sunt şi multe informaţii care se potrivesc, iar după multe secole de analiză, marii savanţi au reuşit să contureze un profil general al omului Iisus.

„Ştim câteva lucruri despre Iisus cel istoric – mai puţine decât cred creştinii, dar mai multe decât cred scepticii”, a declarat Marcus Borg, unul din savanţi, autor şi profesor retras al Universităţii Statului Oregon. „Deşi unele cărţi recente au negat existenţa lui Iisus, dovezile care o adeveresc sunt persuasive pentru majoritatea savanţilor, fie ei creştini sau nu”.

Aşadar, în prezent nu există dovezi clare ale vieţii Mântuitorului, însă nu există nici dovezi care să-i conteste existenţa.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite