Un soldat israelian a amenințat cu o revoltă a rezerviștilor în Fâșia Gaza, într-un mesaj video adresat lui Netanyahu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiul prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu a redistribuit un clip în care un rezervist al Forțelor de Apărare Israelului (IDF) amenință cu o revoltă dacă guvernul israelian nu acționează pentru a obține o „victorie totală” asupra Hamas, a raportat The Times of Israel .

Un rezervist israelian din Gaza a filmat un mesaj adresat premierului israelian FOTO Captură video
Un rezervist israelian din Gaza a filmat un mesaj adresat premierului israelian FOTO Captură video

IDF a anunțat de atunci că deschide o anchetă penală în legătură cu mesajul video, care a fost redistribuit pe Telegram de Yair, fiul premierului  Benjamin Netanyahu, motivând că acesta reprezintă o „încălcare gravă a ordinelor IDF și a valorilor IDF și constituie motiv de suspiciune în sensul unor infracțiuni”, potrivit NBC News .

Bărbatul care se identifică ca rezervist al Forțelor de Apărare Israelului apare mascat, cu o armă în mână și are în spate un perete din beton cu graffiti în limba ebraică. Nu a putut fi verificat locul unde a fost filmat clipul.

„Premier Benjamin Netanyahu, clipul este pentru tine”, își începe mesajul soldatul.

„Noi, soldații rezerviști, nu avem de gând să predăm cheile vreunei autorități palestiniene. Nu vrem să dăm cheile Gazei nici unei entități –  fie aceasta Hamas, Fatah sau oricărei alte entități arabe. Soldații rezerviști te susțin și vrem să câștigăm”.

Totodată, presupusul rezervist i-a cerut lui Yoav Gallant, ministrul israelian apărării, să demisioneze.

„Yoav Gallant, nu poți câștiga războiul. Dă-ți demisia", a spus bărbatul, amenințând că rezerviști se vor poziționa la graniță și vor refuza să se miște de acolo.

„Avem o oportunitate unică în viață, aveți 100.000 de soldați rezerviști care sunt gata să-și dea viața pentru poporul Israelului. Gata să moară. Am pierdut totul, ne-am pierdut viața de familie, ne-am pierdut mijloacele de trai și nu avem unde să ne ducem. Vom rămâne aici, până la sfârșit. Până la victorie", afirmă soldatul în rezervă.

Biroul lui Benjamin Netanyahu a emis o declarație: „Prim-ministrul este consecvent în această poziție; el respinge complet orice manifestare de refuz de a servi de oriunde ar veni și se așteaptă ca toate agențiile oficiale să trateze asta în aceeași manieră”.

Șeful Statului Major al IDF, generalul Herzi Halevi, a ordonat comandanților să vorbească imediat cu subordonații lor în legătură cu înregistrarea video „având în vedere gravitatea incidentului”.

În mesajul său, soldatul se referă, din câte se pare, la divizarea tot mai profundă dintre Gallant și Netanyahu cu privire la „ziua de după” războiul din Gaza și la opțiunile cu privire la cine va guverna Fâșia.

Liderul opoziției Yair Lapid a avertizat că videoclipurile care îndeamnă la rebeliune în cadrul armatei israeliene sunt „periculoase și dezastruoase”, indiferent dacă sunt autentice sau înscenate.

Într-o postare pe X, Lapid a scris că distribuirea „entuziastă” a videoclipului de către susținătorii lui Netanyahu este dovada unei noi tentative „de a scăpa de responsabilitate pentru cel care a condus la cel mai mare dezastru din istoria poporului evreu de la Holocaust încoace”, referindu-se la refuzul repetat al premierului de a accepta responsabilitatea pentru atrocitățile din 7 octombrie.

Gallant a făcut un apel public către Netanyahu la începutul acestei luni, afirmând într-un discurs că trebuie să ia „decizii dure” pentru a promova guvernarea non-Hamas în Gaza, indiferent de costul personal sau politic, dat fiind că câștigurile războiului sunt subminate și securitatea pe termen lung a Israelului este în joc.

Gallant a avertizat în discursul său că nu va consimți la o guvernare civilă sau militară israeliană în Gaza și că guvernarea de către entități palestiniene non-Hamas, alături de actori internaționali, este în interesul Israelului.

Netanyahu a replicat rapid că „nu este pregătit să treacă de la Hamastan la Fatahstan”, cu referire la Autoritatea Palestiniană dominată de Fatah.

Publicarea mesajului „revoltei” urmează unui alt videoclip care a circulat pe rețelele de socializare la începutul acestei săptămâni și în care un soldat israelian din Gaza e filmat arzând o copie a Coranului, cea mai sfântă carte a Islamului. IDF a declarat vineri că investighează presupusul incident. , a spus The Times of Israel.

Fiul lui Netanyahu, Yair, în vârstă de 32 de ani, despre care se crede că locuiește într-un apartament de lux lângă Miami, Florida, este o figură controversată în Israel.

Times of Israel l-a descris drept „un agitator prolific de dreapta pe rețelele de socializare”. Se spune că are influență asupra tatălui său și că a avut la un moment dat un rol în decizia acestuia de a demite un ministru din guvernul lui Netanyahu.

Clipul vine după ce procurorul-șef al Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan, a cerut oficial mandate de arestare pentru Netanyahu și Gallant la începutul acestei luni, motivând că are „motive rezonabile să creadă” că cei doi politicieni care au condus ofensiva Israelului în Fâșia Gaza de la atacurile Hamas din 7 octombrie, „ poartă responsabilitate penală” pentru presupuse crime de război și crime împotriva umanității.

Khan a emis, de asemenea, mandate de arestare pentru cei trei lideri a mișcării islamiste palestinene Hamas.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite