Mai multe state arabe condamnă bombardamentul israelian asupra unei tabere de refugiaţi în Rafah

0
Publicat:

Egiptul a condamnat luni „bombardamentul deliberat al forţelor israeliene împotriva unor corturi ale unor strămutaţi” la Rafah, în urma căruia au murit cel puţin 40 de persoane şi 65 au fost rănite, potrivit Apărării civile palestiniene, transmit AFP şi dpa, citate de Agerpres.

La Rafah au mai avut loc bombardamente. FOTO arhivă Profimedia
La Rafah au mai avut loc bombardamente. FOTO arhivă Profimedia

Ministerul egiptean de Externe acuză„o nouă încălcare flagrantă a prevederilor dreptului internaţional umanitar” şi cheamă Israelul să „pună în aplicare măsurile dictate de Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) cu privire la o încetare imediată a operaţiunilor militare” la Rafah, oraş palestinian la frontiera cu Egiptul. 

În comunicat, ministerul deplânge un „eveniment tragic” şi denunţă o „luare la ţintă a civililor fără apărare„ şi „o politică sistematică vizând să lărgească spectrul morţii şi distrugerilor în Fâşia Gaza pentru a o face de nelocuit”.

Iordania şi Kuweitul au condamnat, în comunicate separate, „crimele de război” comise de Israel în Gaza şi au îndemnat comunitatea internaţională să oblige Israelul să se conformeze recentei decizii a CIJ.

Diplomaţia iordaniană a condamnat bombardamentul de duminică seara, numindu-l „un act de sfidare a deciziilor Curţii Internaţionale de Justiţie' şi o „încălcare gravă” a dreptului internaţional.

„Aceste acţiuni sunt crime de război cărora comunitatea internaţională trebuie să le răspundă, pentru a se asigura că responsabilii răspund pentru faptele lor”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Sufian Qudah, într-un comunicat.

„O gravă încălcare a dreptului internaţional”

Și Qatarul a condamnat „o gravă încălcare a dreptului internaţional care va agrava criza umanitară în Fâşia asediată”.

Emiratul şi-a exprimat îngrijorarea că recentul bombardament va complica eforturile de mediere, în care Doha este implicată, şi va împiedica ajungerea la un acord de încetare permanentă a focului în Gaza şi de schimb de ostatici.

Arabia Saudită a condamnat, la rândul ei, atacurile israeliene de la Rafah, „în care cel mai recent a ţintit corturile unor palestinieni strămutaţi în apropierea depozitelor UNRWA, în nord-vestul Rafah”.

„IDF regretă orice daune provocate non-combatanţilor”

Procurorul general militar al Israelului a descris luni „incidentul” de la Rafah ca „foarte grav” şi a declarat că armata desfăşoară o investigaţie.

„Detaliile incidentului sunt încă sub investigaţie, pe care suntem decişi să o desfăşurăm până la capăt. IDF (Forţele de apărare israeliene) regretă orice daune provocate non-combatanţilor în timpul războiului”, a spus generalul-maior Yifat Tomer Yerushalmi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite