Un oligarh rus vrea „News of the World“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aleksandr Lebedev mai deţine în Marea Britanie două publicaţii: „The Independent“ şi „The Evening Standard“. Fostul agent KGB Aleksandr Lebedev spune că ar folosi noul ziar pentru a scrie despre corupţia şi delictele din lumea oamenilor de afaceri bogaţi şi influenţi.

Într-un interviu acordat agenţiei  Bloomberg, miliardarul rus Aleksandr Lebedev şi-a manifestat interesul pentru achiziţionarea activelor ziarului britanic „News of the World", închis de mogulul media americano-australian, Rupert Murdoch, după implicatrea publicaţiei în  scandalul interceptărilor telefonice ilegale. „Aş vrea să-l cumpăr, dar nu cred că am buzunarul suficient de plin în prezent. Totuşi, dacă reuşesc să-mi vând o parte din afaceri, fie din cadrul Aeroflot, fie din sectorul bancar, atunci aş fi foarte, foarte interesat", a precizat oligarhul, citat de RIA Novosti.

„Pentru a glumi, aş redenumi ziarul, din «News of the World», în «World News»", a subliniat fostul agent KGB transformat în om de afaceri, care mai deţine publicaţiile britanice „The Independent" şi „The Evening Standard". Lebedev a mai declarat că, dacă va avea posibilitatea, ar vrea să se servească de ziar pentru a atrage atenţia opiniei publice asupra corupţiei şi a delictelor din lumea oamenilor de afaceri bogaţi şi influenţi.

Trecere pe faţă în tabăra lui Putin

Împreună cu fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov, Lebedev deţine 49 % din ziarul de opoziţie rus „Novaia Gazeta", a cărui jurnalistă-vedetă Anna Politkovsakai a fost asasinată în octombrie 2006. Fost agent KGB şi fost deputat în Duma de Stat (camera inferioară a Parlamentului rus), Lebedev deţine acţiuni şi la banca rusă National Reserve Bank (NRB) .

Deşi se laudă că nu este ca ceilalţi oligarhi ruşi care s-au îmbogăţit de pe urma împărţirii bogăţiilor imperiului sovietic, Lebedev a făcut avere din renegocierea datoriilor externe ale Rusiei, în anii '90. A investit în sectorul hotelier din Italia şi în aeronautică, în Franţa şi susţine că este cel mai mare producător de mere din Europa, dispunând de 45.000 de hectare de livezi de meri în Rusia şi Ucraina. Lebedev s-a născut la Moscova, într-o familie de profesori bine văzută de nomenklatura sovietică şi a absolvit Institutul de Relaţii Internaţionale, specializarea economie. Între 1987 şi 1992, a lucrat pentru KGB la Ambasada sovietică de la Londra.

În Rusia, Lebedev era considerat, până de curând, un fel de opozant care a fost de mai multe ori în conflict cu Vladimir Putin, dar între timp s-a „îmblânzit", mai ales după ce banca sa, National Reserve Bank, a fost luată la bani mărunţi de anchetatorii ruşi. Acum două luni, Lebedev a anunţat că se alătură coaliţiei recent lansate de premierul rus Vladimir Putin, în perspectiva alegerilor prezidenţiale de anul viitor. 

"„Pentru a glumi, aş redenumi ziarul, din «News of the World», în «World News»"''
Aleksandr Lebedev miliardar rus

Fox News, în vizor

Dan Cooper, un fost editor managerial la Fox News în 1996, susţine că postul american de televiziune deţinut de magnatul media Rupert Murdoch, are un departament de operaţiuni secrete care s-ar fi ocupat printre altele de ascultări telefonice ilegale. Aceste dezvăluiri vin pe fondul acuzaţiilor că unele dintre publicaţiile deţinute de Murdoch ar fi încercat să intercepteze convorbirile telefonice ale rudelor victimelor atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2011. În replică, un purtător de cuvânt al Fox News a spus că „toate afirmaţiile sunt complet false, iar Dan Cooper a fost concediat la şase săptămâni de la lansarea canalului Fox News, în 1996 şi vine acum, după 15 ani, cu asemenea  minciuni". FBI îşi continuă ancheta privind eventualele interceptări telefonice ilegale comise de grupul media News Corp. în Statele Unite, la cererea congresmanilor americani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite