Un bărbat din Hong Kong a fost încarcerat pentru că a purtat un tricou prea „revoluționar”
0Un bărbat din Hong Kong a fost condamnat la 14 luni de închisoare după ce a pledat vinovat pentru că a purtat un tricou cu un slogan de protest pe el.
Condamnarea la închisoare este prima pronunțată de tribunalul orașului în temeiul unei noi legi locale privind securitatea națională, care a fost adoptată în martie.
Legea, denumită și articolul 23, extinde legea privind securitatea națională care a fost impusă de Beijing în 2020.
Criticii s-au temut că legea ar putea eroda și mai mult libertățile civile din oraș, în timp ce Beijingul și Hong Kongul au apărat-o, spunând că este necesară pentru stabilitate.
Chu Kai-pong, 27 de ani, a fost arestat într-o stație de metrou în iunie, purtând un tricou cu fraza „Eliberați Hong Kongul, revoluția timpurilor noastre”.
El purta, de asemenea, o mască pe care scria „FDNOL” - inițialele unui alt slogan, „Cinci cereri, nici una mai puțin”.
Ambele sloganuri au fost frecvent auzite în cadrul protestelor de amploare din Hong Kong în timpul demonstrațiilor antiguvernamentale care au durat luni întregi în 2019. Presa locală a relatat că acesta avea asupra sa și o cutie în care se aflau excrementele sale, pe care urma să le folosească împotriva persoanelor care se opun opiniilor sale.
Chu a fost arestat pe 12 iunie, la aniversarea unei date-cheie a protestelor din 2019, când mulțimi deosebit de mari au ieșit pe străzile orașului.
Instanța a auzit că Chu a declarat poliției că a purtat tricoul pentru a le aminti oamenilor de proteste, potrivit Reuters. El a fost anterior încarcerat pentru trei luni într-un incident separat pentru că a purtat un tricou cu același slogan, precum și pentru posesie de alte obiecte ofensatoare.
Chu a fost arestat preventiv din 14 iunie. Luni, acesta a pledat vinovat.
În hotărârea sa citită joi, magistratul-șef Victor So, care a fost ales de guvern pentru a audia cazurile de securitate națională, a declarat că Chu intenționa să „reînvie ideile din spatele” protestelor din 2019.
Acesta a declarat că Chu „nu a arătat nicio remușcare” după condamnarea sa anterioară și că sentința reflectă „gravitatea” acuzației de seducție.
Condamnarea și sentința au fost criticate de grupurile pentru drepturile omului. Sarah Brooks, directorul pentru China al Amnesty International, a descris-o drept „un atac flagrant la adresa dreptului la libertatea de exprimare” și a solicitat abrogarea articolului 23 într-o declarație.
Sentința vine după o hotărâre istorică într-un alt caz luna trecută, când doi jurnaliști care au condus ziarul pro-democrație Stand News au fost găsiți vinovați. Acesta a fost primul caz de răzvrătire împotriva jurnaliștilor din oraș de la predarea Hong Kong-ului de la Marea Britanie la China în 1997.