Turcia: soarta Guvernului Erdogan se decide astăzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile locale la care sunt aşteptaţi astăzi turcii s-ar putea dovedi a fi echivalentul unui referendum privind actualul guvern, după ce principalul partid din ţară şi-a pierdut o mare parte din capitalul de încredere. Acestea sunt primele alegeri locale după aplicarea unei serii de reforme controversate de premierul Recep Tayyip Erdogan.

Principalii lideri politici din Turcia s-au implicat cu toate forţele în campania electorală pentru alegerile municipale din ţară, miza fiind mai mare decât în anii trecuţi din cauza scandalurilor recente care au atras atenţia comunităţii internaţionale. 

Alegerile municipale nu reprezintă în mod normal un subiect care să acapareze mult interes internaţional, însă actualul an electoral al Turciei nu este precum oricare altul. Mizele alegerilor de duminică au crescut constant în ultimele săptămâni, perioadă marcată de acuzaţii grave de corupţie a apropiaţilor puterii şi scurgeri de informaţii sensibile. Drept răspuns, premierul Recep Tayyip Erdogan a folosit un ton dur şi a ordonat reforma sistemului judiciar, un control mai mare al magistraţilor şi epurări în Poliţia turcă, dar şi blocarea reţelelor de socializare Youtube şi Twitter.

În lupta electorală nu a fost cruţat niciun efort, iar liderii principalelor partide s-au întrecut în promisiuni. „Aceasta este o luptă pentru independenţă, o luptă pentru viitor. Îmi invit toţi compatrioţii să mi se alăture”, a spus Erdogan în faţa unei mulţimi de susţinători ai Partidului său Dreptate şi Justiţie (AKP). Principalul său rival politic, Kemal Kilicdaroglu – liderul Partidului secularist Popular Republican, nu a pierdut ocazia de a-l acuza pe premier că încearcă să muşamalizeze scandalurile de corupţie care au dus la o remaniere a Cabinetului în decembrie. „Ei (membrii AKP) pun la cale un complot împotriva Turciei. Statul turc a încetat să mai fie un stat. Noi vom restabili statul”, a declarat cu fermitate Kilicdaroglu, citat de  „The Wall Street Journal”.

Secţiile de votare s-au deschis la ora 07:00 (07:00 ora României), iar primele rezultate preliminare sunt aşteptate la ora 19:00, după două ore de la închiderea urnelor.

Ultima sută de metri

Sâmbătă, străzile aglomerate din Istanbul erau străbătute de autobuze care răspândeau mesaje şi cântece electorale prin megafoane, iar susţinătorii partidelor împărţeau ultimele broşuri şi alte materiale electorale, împingând la limită campania de propagandă electorală. La ora 18.00 a intrat în vigoare interdicţia de propagandă, iar zarurile au fost aruncate.

Ultimele sondaje de opinie privind alegerile din Istanbul, „capitala” economică a Turciei, atribuiau un uşor avans candidatului susţinut de AKP. Victoria partidului de guvernământ ar putea fi interpretată drept o validare a politicilor Cabinetului, iar premierul ar putea fi încurajat pentru a candida al alegerile prezidenţiale din 2015. O înfrângere, pe de altă parte, ar putea deveni o armă importantă a partidelor din opoziţie, notează „The Wall Street Journal”.

Cu toate acestea, polarizarea politică extrem de pregnantă a alegerilor din acest an are mari şanse să provoace proteste, indiferent de rezultatul obţinut. Atmosfera din Turcia este deja foarte tensionată, protestele recente fiind soldate cu doi morţi, un tânăr civil şi un poliţist.

„Există o mare tensiune. Este ca pe vremuri”, a spus Saniye, o femeie turcă în vârstă de 78 de ani, referindu-se la Turca anilor `70, puternic marcaţi de turbulenţe interne. „Cu toţii strigă în gura mare propriul adevăr”, a adăugat femeia.


Citeşte şi:

Statele Unite denuţă decizia lui Erdogan privind blocarea accesului la Twitter în Turcia

Administraţia de la Washington a denunţat vineri decizia prim-ministrului turc, Recep Tayyip Erdogan, privind blocarea accesului la Twitter, Departamentul de Stat considerând că un astfel de demers este „contrar dorinţei exprimate de Turcia de a fi un model de democraţie”, potrivit AFP.

Tratatul prin care Imperiul Ţarist a preluat Crimeea de la Imperiul Otoman: dacă peninsula îşi declară independenţa, atunci se întoarce la Turcia

Tratatul prin care Imperiul Ţarist prelua oficial Peninsula Crimeea, semnat la 19 aprilie 1783 de împărăteasa Ecaterina a II-a prevede ca, în cazul în care Republica Autonomă Crimeea îşi va declara independenţa faţă de Imperiul Rus, atunci ea se va întoarce automat sub controlul Imperiului Otoman, transmite cotidianul turc „Hurriyet”.

VIDEO Protestele violente din Ankara continuă. Erdogan acuză opoziţia că „terorizează strada”

Pentru a treia zi consecutiv, sute de persoane au defilat, joi, pe străzile din Ankara acuzând puterea condusă de premierul Erdogan ca fiind cea responsabilă de moartea unui tânăr de 15 ani, ucis în urma rănilor suferite în timpul protestelor din iunie 2013, informează AFP.

UPDATE VIDEO Peste 150 de persoane au fost arestate în cadrul protestelor din Turcia

Poliţia a arestat, marţi seara, peste 150 de manifestanţi în cadrul unor proteste violente care au avut loc în aproximativ 30 de oraşe din Turcia, pentru a denunţa moartea unui tânăr în vârstă de 15 ani, rănit grav de poliţie în iunie, a anunţat presa locală, citată de AFP.

Manifestaţie antiguvernamentală de amploare la Ankara. Erdogan îşi acuză adversarii de înscenare

Poliţia turcă a lansat gaze lacrimogene şi a folosit tunuri cu apă pentru a dispersa marţi câteva sute de manifestanţi care protestau împotriva guvernului şi a cenzurii asupra internetului, la o universitate din Ankara, informează Reuters.

Abdullah Öcalan şi dilema de securitate a Turciei

Pe 15 februarie 2013, în Diyarbakir, forţele de securitate ale Turciei au intervenit violent împotriva mai multor manifestanţi kurzi ce militau pentru eliberarea liderului PKK, Abdullah Öcalan. Incidentul, care s-a petrecut în ziua în care se împlineau 15 ani de la momentul arestării lui Öcalan, nu a fost unul izolat, manifestaţii asemănătoare având loc şi în alte localităţi din sud-estul ţării precum şi în Strassbourg.

Parlamentul turc a aprobat o lege care oferă Guvernului control sporit asupra numirii magistraţilor

Parlamentul turc a aprobat un controversat proiect de lege care conferă Executivului mai mult control asupra numirii procurorilor şi judecătorilor, un deputat fiind spitalizat după dezbaterile tensionate.

Erdogan face noi „epurări“ în poliţie. 500 de ofiţeri au fost demişi la Ankara

Guvernul turc şi-a continuat joi vasta operaţiune de „curăţenie“ declanşată de mai bine de o lună în urma unor anchete de corupţie vizând apropiaţi ai puterii, revocând din funcţie sau mutând aproximativ 500 de poliţişti la Ankara, scrie cotidianul Milliyet, citat de AFP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite