Turcia pune bazele sale militare la dispoziţia coaliţiei care luptă împotriva grupării Statul Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliera pe probleme de securitate naţională de la Casa Albă, Susan Rice, a declarat duminică faptul că Turcia a acceptat ca ţările membre ale coaliţiei care luptă împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) să poate avea acces la utiliza bazele militare de pe teritoriul său pentru o eficienţă sporită în confruntările militare, potrivit Reuters.

„Autorităţile au spus că o parte din instalaţiile lor ar putea fi folosite de forţele americane sau ale altor ţări pentru a desfăşura operaţiuni în Irak şi Siria”, a precizat oficialul de la Washington pentru NBC. „Este un nou angajament, un angajament pe care noi îl apreciem mult”.

Rice a adăugat că Ankara a fost de acord, de asemenea, ca instalaţiile militare de pe teritoriul lor să poată fi folosite şi de rebelii sirieni moderaţi.

Totodată, oficialul de la Washington a reafirmat că nu s-a pus până acum problema trimeterii de trupe americane pe teren. Astfel, a punctat că Statele Unite îşi vor îndeplini „partea lor” prin atacuri aeriene şi prin consolidarea capacităţii opoziţiei moderate din Irak şi Siria.

Doi emisari speciali americani au discutat încă de joi cu responsabilii turci despre „măsurile urgente şi rapide” care trebuie luate în comun cu Turcia pentru a opri înaintarea jihadiştilor din Statul Islamic

Cei doi emisari speciali au precizat că o „echipă militară comună urmează să meargă la începutul săptămânii viitoare la Ankara pentru a asigura urmarea acestor discuţii” la nivel militar, a precizat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, într-un comunicat, citat de AFP.

Washingtonul i-a trimis, de asemenea, în capitala turcă, pe comandantul coaliţiei internaţionale, generalul în retragere John Allen, şi pe adjunctul său, ambasadorul Brett McGurk, care joi şi vineri au o serie de întâlniri cu premierul Ahmet Davutoglu pentru a discuta „mai multe măsuri destinate obţinerii de progrese în efortul militar împotriva SI”, potrivit ABC News.

Jihadiştii din gruparea SI continuă să cucerească noi zone şi se apropie îngrijorător de capitala Irakului, Bagdad, în ciuda intervenţiilor militare internaţionale. La frontiera siriano-turcă, jihadiştii i-au încercuit pe luptătorii kurzi care apără oraşul asediat Kobane, unde se află sute de civili.

Citeşte şi:

O femeie conduce lupta kurzilor din Kobane împotriva jihadiştilor din Statul Islamic

O femeie îi conduce pe combatanţii kurzi în bătălia împotriva jihadiştilor din cadrul organizaţiei Statul Islamic (SI), care ameninţă să cucerească oraşul sirian kurd Kobane, la frontiera cu Turcia, potrivit unui ONG şi unor militanţi, relatează AFP.

De ce Turcia este atât de şovăielnică în implicarea armată împotriva Statului Islamic

Turcia nu a fost dornică să intervină în lupta din oraşul sirian de la graniţă, Kobani. Printre aliaţi s-a instalat frustrarea şi astfel a fost dezvăluit un profund dezacord între aliaţi cu privire la modul de combatere a grupului extremist Statul Islamic (SI).
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite