Turcia lansează „ofensiva anti-obezitate”. Cetățenii sunt cântăriți în piețe și puși la regim
0Dacă mergi prin piețele Turciei în aceste zile, ai șanse să fii oprit de inspectorii sanitari, cântărit și sfătuit să slăbești. Guvernul turc a demarat o campanie națională împotriva kilogramelelor în plus, iar măsurile au stârnit deja controverse, relatează Daily Mail.

Ministrul Sănătății, Kemal Memişoğlu, a anunțat că până pe 10 iulie, 10 milioane de turci vor fi verificați în spații publice – de la piețe și mall-uri până la stații de autobuz și evenimente sportive. Autoritățile folosesc indicele de masă corporală (IMC) pentru a identifica persoanele cu risc de obezitate.
„A fi supraponderal înseamnă a fi bolnav sau a avea șanse mari să te îmbolnăvești”, a declarat Memişoğlu. „Copiii noștri au rezistență acum, dar la maturitate, kilogramele în plus se vor transforma în boli de inimă sau articulații.”
Ironia sorții, și ministrul a fost „prins” în capcană. După ce a fost cântărit în Ankara, a recunoscut că are „puțin peste normal”. A reacționat cu umor și autoironie: „La ce nutriționist ar trebui să merg?”, a întrebat, promițând apoi că va merge pe jos zilnic.

„Am fost prins la punctul de control al grăsimilor!”
Campania a stârnit reacții amuzante pe social media. Gökben Hızlı Sayar, psihiatru și academician, a postat pe X:
„Am fost prinsă într-un punct de control pentru cei grași în Piața Üsküdar. Noroc că m-au mustrat puțin și m-au lăsat să plec. Am avertizat trei alți colegi dolofani să ocolească zona. Solidaritate între supraponderali!”, a scris acesta.
Memişoğlu a răspuns cu umor: „Dragi tineri, vă citesc postările. Sunteți amuzanți, dar problema kilogramelelor în plus este serioasă.”
Critici: „Guvernul nu înțelege realitatea”
Inițiativa a fost întâmpinată cu scepticism. Mulți turci se întreabă de ce trebuie cântăriți în public și critică guvernul pentru că nu ține cont de prețurile alimentelor în creștere și de salariile mici, care îngreunează accesul la o alimentație sănătoasă.
O coincidență ciudată: Campania a început în aceeași săptămână în care Turcia a aprobat un nou medicament injectabil pentru slăbit. Ziarul Evrensel a etichetat-o drept „o întâmplare suspectă”.

IMC – un indicator perfect sau depășit?
Organizația Mondială a Sănătății estimează că 30% dintre turci sunt obezi. Dar experții avertizează că IMC-ul nu spune întreaga poveste.
„IMC-ul nu ține cont de masă musculară sau distribuția grăsimilor”, explică Dr. Arya Sharma, specialist în obezitate. Sportivii de elită, de exemplu, pot fi clasificați greșit ca „supraponderali” din cauza mușchilor.
O comisie internațională publicată în The Lancet propune ca diagnosticul de obezitate să fie dat doar dacă pacientul are boli asociate, cum ar fi diabetul de tip 2.
Turcii cu IMC peste 25 sunt trimiși la centre de sănătate familială, unde primesc consiliere nutricională gratuită. Dar întrebarea rămâne: Câți vor lua măsurile în serios?
Una e să fii cântărit în public, alta să schimbi obiceiurile într-o societate unde mâncarea tradițională e bogată în calorii, iar stilul de viață devine tot mai sedentar, notează presa turcă.