Turcia începe să elibereze 38.000 de deţinuţi pentru a le face loc celor arestaţi după puciul eşuat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turcia a început miercuri să elibereze 38.000 de persoane neimplicate în puciul eşuat pentru a face loc complicilor tentativei de lovitură de stat în închisorile sale deja înţesate din cauza epurării implacabile pe care o efectuează de o lună, relatează AFP.

Aproximativ 38.000 de deţinuţi, condamnaţi pentru fapte comise înaintea puciului eşuat de la 15 iulie, vor beneficia de o eliberare anticipată sub control judiciar, a anunţat miercuri ministrul Justiţiei Bekir Bozdag.

Această măsură, care "nu este o amnistie", "vizează infracţiuni comise înainte de 1 iulie 2016", cu excepţia faptelor teroriste, atingerii la adresa securităţii statului, încălcării secretului de stat, crimelor sau traficului de droguri, a anunţat ministrul într-o rafală de 19 mesaje postate pe Twitter.

Măsura exclude de fapt orice persoană încarcerată pentru implicarea în tentativa de lovitură de stat a unei facţiuni din cadrul armatei.

Ankara l-a acuzat pe fostul imam Fethullah Gülen - vizat de preşedintele turc recep Tayyip Erdogan şi exilat în Statele Unite - că a urzit puciul.

Vânarea implacabilă a simpatizanţilor săi, de o lună, în instituţiile şi în toate sectoarele societăţii turce, a trimis în spatele gratiilor aproximativ 35.000 de persoane potrivit unor oficiali turci, dintre care doar o treime a fost eliberată.

"Ca urmare a acestei măsuri, aproximativ 38.000 de persoane vor fi eliberate din închisoare", a anunţat ministrul Justiţiei după publicarea unui decret în acest sens.

El a sugerat, într-un interviu pentru postul A-Haber, că în total 99.000 de persoane ar putea să beneficieze de o eliberare anticipată, la o populaţie carcerală de 214.000 de oameni.

Însă "o analiză a riscului" va fi efectuată cu privire la deţinuţii eliberabili, a adăugat el.

Primele eliberări au avut loc miercuri.

"Nu mă aşteptam", a declarat Turgay Aydin, eliberat de la Închisoarea Silivri din Istanbul. "Îi mulţumim preşedintelui Erdogan. Începând de acum vom munci să devenim persoane mai bune", a adăugat Aydin.

ÎNCHISORI "PLINE OCHI"

Odată cu eliberarea celor 38.000 de persoane, numărul deţinuţilor urmează să scadă la 176.000 şi să reducă presiunile asupra penitenciarelor suprapopulate. Potrivit Anadolu, închisorile turce au o capacitate maximă de 187.351 de locuri.

Ministrul nu a oferit nicio explicaţie pentru o asemenea măsură de eliberare anticipată, însă presa a scris în ultimele săptămâni despre o congestionare a închisorilor turce din cauza epurărilor în curs.

Dar decongestionarea oferită de aceste eliberări urmează să le facă loc miilor de persoane suspectate de complicitate la puciul eşuat, ameninţate de ani de grei de încarcerare.

Editorialistul cotidianului Hurriyet Akif Beki scria recent că "închisorile sunt pline ochi" şi se întreba "cum putem să arestăm atâta lume fără să facem loc?".

Numărul persoanelor încarcerate în Turcia a crescut în mod exponenţial în ultimii ani, iar persoanele încarcerate după puciul eşuat reprezintă o parte deloc neglijabilă a populaţiei carcerale.

Epurarea "virusului" simpatizanţilor lui Gülen continuă într-o Turcie aflată în stare de urgenţă pentru o perioadă de trei luni, iar miercuri 2.692 de funcţionari, în principal din cadrul poliţiei, au fost destituiţi, au anunţat autorităţile în Jurnalul Oficial.

În total aproximativ 75.000 de persoane şi-au pierdut locurile de muncă din cauza unor presupuse legături pe care le-ar avea cu reţeaua lui Gülen. Acesta a dezminţit ferm orice rol în tentativa de răstrunare militară a puterii, pe care a condamnat-o.

Ankara exercită cu insistenţă presiuni asupra Washingtonului să-l extrădeze pe fostul imam în vârstă de 75 de ani, împotriva căruia Parchetul turc a cerut - în mod simbolic - două pedepse cu închisoarea pe viaţă şi încă 1.900 de ani de încarcerare.

Vicepreşedintele Joe Biden urmează să efectueze o vizită la Ankara săptămâna viitoare, a anunţat Casa Albă, o vizită la cel mai înalt nivel a unui lider occidental de la puciul eşuat, iar această problemă urmează să se afle în centrul întâlnirilor.

"Dacă Statele Unite nu-l trimit, ele vor pierde poporul turc", a declarat Bozdag, iar "pe termen lung (Gülen) ar putea de asemenea să reprezinte o ameninţare pentru Statele Unite", a adăugat ministrul turc.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite