Trupele din Sri Lanka au ordin să deschidă focul asupra jefuitorilor şi vandalilor, în timp ce protestele continuă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Străzile au fost în mare parte calme marţi, dar au existat semne ale protestelor peste tot. Forţele de securitate din Sri Lanka au primit ordin să-i împuşte pe cei care încalcăîn mod flagrant legea, în încercarea de a înăbuşi protestele antiguvernamentale de pe insulă, conform BBC.

Manifestanţii cer demisia preşedintelui Gotabaya Rajapaksa din cauza celei mai grave crize economice a insulei, din istorie. Luni, fratele său, Mahinda Rajapaksa, a demisionat din funcţia de prim-ministru pe fondul ciocnirilor violente de stradă. Dar demisia sa nu a reuşit să calmeze situaţia şi violenţa a continuat peste noapte.

Marţi, guvernul a ordonat trupelor să deschidă focul asupra oricui jefuieşte proprietăţi publice sau pune vieţile oamenilor în pericol. De asemenea, a dislocat zeci de mii de soldaţi din armată, marină şi forţele aeriene pentru a patrula pe străzile capitalei Colombo. În ciuda prezenţei lor, un ofiţer cu cel mai înalt rang din poliţie al oraşului Colombo a fost agresat marţi după-amiază de o mulţime care îl acuza că nu a făcut suficient pentru a proteja protestatarii paşnici.

La Galle Face Green din Colombo, pe malul mării, mulţimile au continuatele să se adune.

Poliţia spune că opt persoane au murit, iar spitalul principal al capitalei spune că peste 200 de persoane au fost rănite de luni. Unii au fost răniţi de „forţe mafiote proguvernamentale”, alţii când poliţia a lansat grenade cu gaze lacrimogene în mulţime. Avocaţii care acţionează pentru protestatari au declarat pentru BBC că depun dosare împotriva susţinătorilor primului ministru.

Dovezile revoltelor de aseară sunt peste tot în Colombo - autobuze aruncate în lac, altele cu geamurile sparte şi cauciucurile care încă ard.

În nord-est, protestatarii s-au adunat în faţa bazei navale din Trincomalee, după informaţii neconfirmate conform cărora Mahinda Rajapaksa s-a dus acolo cu membrii familiei după ce a evadat din reşedinţa sa din Colombo. Peste 50 de case ale politicienilor au fost arse peste noapte, spun rapoartele. Mulţimile rămân în afara biroului preşedintelui Gotabaya Rajapaksa, fratele lui Mahinda, cerându-i să renunţe la funcţie.

De la eroi de război la răufăcători
Mulţi politicieni se adăpostesc în case sigure sau evită să apară în public.

„Nu este deloc sigur, în special pentru politicienii din partea guvernului”, a declarat pentru BBC Nalaka Godahewa, până de curând ministru al presei. Casa lui este printre cele incendiate.

Mahinda Rajapaksa, celebrat cândva de majoritatea sinhaleză ca un erou de război pentru că i-a învins pe rebelii Tigrilor Tamili, a devenit dintr-o dată un răufăcător. Mulţi îi învinuiesc pe susţinătorii săi pentru că vizează protestatarii antiguvernamentali. Iar apoi se declanşează un lanţ de evenimente violente.

Rajapaksas au stat mereu împreună, dar de data aceasta diferenţele lor sunt la vedere. Problema pare să fi început după ce Gotabaya i-a cerut patriarhului familiei Mahinda „să facă un sacrificiu pentru familie” şi să demisioneze. Modul în care familia care a dominat ani de zile politica din Sri Lanka a depăşit această criză este acum o întrebare încă deschisă.

De luna trecută, Sri Lanka a fost cuprinsă de o escaladare a demonstraţiilor legate de creşterea preţurilor şi de întreruperea curentului electric.

Luni, susţinătorii guvernului s-au ciocnit violent cu protestatarii în Colombo, în faţa reşedinţei Temple Trees a lui Mahinda Rajapaksa, iar apoi la locul principal de protest de la Galle Face Green.

Manifestanţii antiguvernamentali au incendiat casa deţinută de ministrul Sanath Nishantha din cabinetul prim-ministrului demisionat Mahinda Rajapaksa, după ce susţinătorii partidului de guvernământ au luat cu asalt lagărul de protest antiguvernamental, pe fondul crizei economice a ţării.
Poliţia şi echipele anti-revolte au fost desfăşurate, iar gaze lacrimogene şi jeturi de apă din tunurile cu apă au fost trase asupra susţinătorilor guvernului după ce aceştia au trecut de cordoanele poliţiei şi au atacat protestatarii folosind bastoane şi pari.

Manifestanţii furioşi au ripostat, atacându-i pe susţinătorii guvernului şi ţinţindu-i pe parlamentarii partidului de guvernământ, inclusiv pe unul care a împuşcat două persoane după ce mulţimea i-a invadat maşina şi apoi s-a sinucis, potrivit poliţiei.

Pe măsură ce noaptea a trecut, mulţimi de protestatari din toată ţara au incendiat casele aparţinând familiei Rajapaksa şi diverşilor miniştri şi parlamentari, inclusiv o casă transformată într-un muzeu controversat al Rajapaksa în satul ancestral al familiei din Hambantota, în sudul Sri Lankăi.

Zonele din apropierea reşedinţei oficiale a preşedintelui au fost, de asemenea, incendiate, potrivit rapoartelor. Un deputat municipal a murit la spital după un atac asupra casei sale.

După demisia lui Mahinda Rajapaksa, protestatarii au încercat să pătrundă în complexul interior din Temple Trees, unde acesta stătea împreună cu mai mulţi funcţionari loiali, şi au dat foc unui autobuz în afara casei. Poliţiştii au tras în aer şi cu gaze lacrimogene în încercarea de a-i împrăştia.

Domnul Rajapaksa a fost dus cu avionul din Colombo într-o locaţie nedezvăluită, marţi dimineaţă.

În altă parte în Colombo, tensiunile au rămas ridicate. Bărbaţii înarmaţi cu bastoane şi tije stabiliseră blocaje rutiere pe rutele care duceau spre şi dinspre aeroport, iar poliţia şi forţele de securitate - de obicei o prezenţă comună în zonă - nu erau văzute nicăieri.

Sri Lanka se confruntă cu cea mai gravă criză economică de la obţinerea independenţei de sub dominaţia Marii Britanii în 1948, iar oamenii sunt furioşi pentru că, acum costul vieţii a devenit inaccesibil.

Rezervele de valută ale ţării s-au epuizat practic, iar oamenii nu îşi mai pot permite articole esenţiale, inclusiv alimente, medicamente şi combustibil. 

Guvernul a cerut ajutor financiar de urgenţă. Acesta dă vina pe pandemia de Covid, care aproape a distrus comerţul turistic din Sri Lanka - unul dintre cele mai mari fluxuri de venituri în valută ale ţării.

Însă mulţi experţi spun că de vină este şi proasta administrare economică statului srilankez.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite