Trei fete cu vârste între 12 şi 17 ani au murit din cauza mutilării genitale feminine, în Sierra Leone. Părinții și cei care au efectuat ritualul se află în custodia poliției

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliția din Sierra Leone investighează moartea a trei fete care au fost supuse mutilării genitale feminine (FGM), informează The Guardian. Adamsay Sesay, în vârstă de 12 ani, Salamatu Jalloh, în vârstă de 13 ani, și Kadiatu Bangura, în vârstă de 17 ani, au murit luna trecută, în timpul unor ceremonii de inițiere.

Mutilarea genitală feminina este legală în Sierra Leone Foto Shutterstock
Mutilarea genitală feminina este legală în Sierra Leone Foto Shutterstock

Cazul nu este singular. În 2021, Maseray Sei, în vârstă de 21 de ani, din districtul Bonthe din sudul Sierra Leone, a murit din cauza unor complicații după ce a fost supusă MGF. Un practician a fost acuzat de omor prin imprudență, dar cazul a fost respins din cauza unei erori într-un raport medical.

 Mutilarea genitală feminina este legală în Sierra  Leone şi se practică în alte 30 de ţări

Procedura face parte dintr-un ritual tradițional de inițiere care marchează intrarea unei fete în feminitate. Este efectuată de soweis, membrele superioare ale societăților secrete Bondo, formate numai din femei, şi presupune îndepărtarea parțială sau totală a organelor genitale externe ale copilelor şi tinerelor fete.

În ciuda apelurilor activiștilor și ale apărătorilor drepturilor omului pentru ca această practică să fie incriminată, MGF rămâne legală în Sierra Leone. Un sondaj național realizat în 2019 a constatat că 83% dintre femei au fost supuse MGF, o ușoară scădere față de procentul de 90% în 2013.

Mutilările, o sursă de bani pentru cei care le efectuează

Aminata Koroma, secretar executiv al Forumului împotriva practicilor dăunătoare (FAHP), o organizație care militează pentru a pune capăt MGF în Sierra Leone, spune că, pe lângă tradiţie, MGF este şi o adevărată afacere pentru cele care efectuează astfel de proceduri.

„Când ne întâlnim cu soweis, acestea spun adesea că MGF este o sursă importantă de venit pentru ele. Familiile ale căror fete fac ritualul tradițional de inițiere pot cheltui între 300 și 400 de dolari pentru întreaga ceremonie, care durează trei săptămâni. Trebuie să fim capabili să o înlocuim cu altceva” - a precizat ea.

Activiştii cer o lege care să interzică MGF

Forumul împotriva practicilor dăunătoare (FAHP), alături de alte organizaţii locale şi internaţionale, face presiuni pentru o lege care să incrimineze MGF și lucrează la promovarea unor ceremonii alternative de rit de trecere.

„Există multe aspecte pozitive ale societăților Bondo. Ele le învață pe fete despre proprietățile medicinale ale plantelor și transmit istoria culturii noastre. Sloganul nostru este: «Spuneți DA la Bondo, NU la tăiere». Mintea oamenilor cu privire la MGF se schimbă, dar este o schimbare treptată. Nu cred că voi vedea MGF complet eradicată în timpul vieții mele, dar sunt foarte optimistă în ceea ce privește noua generație. Ei vor fi cei care vor pune capăt acestui fenomen”  - a declarat activista de la FAHP.

În 2012, ONU a adoptat şi ea o rezoluție de interzicere a acestei practici, dar iniţiativa nu pare să fi avut prea mare succes în faţa guvernului din Sierra Leone.

În acest context, Divya Srinivasan, care se ocupă de eliminarea practicilor dăunătoare în cadrul ONG-ului Equality Now, a declarat: „Este complet inacceptabil faptul că, în ciuda faptului că femeile și fetele continuă să moară din cauza MGF în Sierra Leone, există în continuare o apatie totală din partea guvernului și o lipsă de dorință de a lua măsurile extrem de necesare pentru a preveni aceste decese sau pentru a interzice această practică”.

Statistici alarmante

Unicef va publica luna viitoare noi cifre privind prevalența globală a acestei practici, însă estimările actuale arată că cel puțin 200 de milioane de femei și fete au fost supuse MGF.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite