„The Los Angeles Times”: rebelii sirieni se luptă între ei
0Principalul grup al rebelilor sirieni, sprijinit de SUA, cere unei facţiuni insurgente islamiste să predea suspectul ucigaş al unuia dintre comandanţi, fiind vorba de un asasinat care a scos în evidenţă tensiunile între aliaţii care luptă să îndepărteze guvernul sirian.
„Cerem ca autorii acestei crime oribile să fie predaţi pentru a fi judecaţi de o comisie juridică independentă”, a spus sâmbătă Louay Meqdad, purtător de cuvânt al Armatei pentru Eliberarea Siriei, într-un interviu prin telefon din Istanbul, Turcia. „Dacă nu vor face ce le-am cerut, vom lua măsuri.”
Purtătorul de cuvânt nu a elaborat „măsurile”, dar asasinatul de săptămâna trecută a lui Kamal Hamami, aparent de către un grup rebel, a stârnit furia liderilor Armatei pentru Eliberarea Siriei (AES).
Grupul a învinuit pentru ucidere o facţiune rebelă puternică, Statul Islamic al Irakului şi Siriei, care are legături cu al-Qaeda. Hamami a fost împuşcat mortal joi, într-o tabără a rebelilor din nord-vestul Siriei, în ceea ce părea a fi o dispută teritorială între două grupuri insurgente, potrivit mai multor surse.
Incidentul a provocat teama unui „război civil în interiorul unui război civil”, care ar face Armata pentru Eliberarea Siriei să intre într-un conflict deschis cu grupurile rebele afiliate al-Qaeda.
„Noi, cei de la AES, nu urmărim să atacăm pe nimeni în afară de regim”, a spus Meqdad, referindu-se la guvernul controlat de preşedintele Bashar al-Assad. „Dar dacă cineva crede că poate ataca cadrele AES fără să răspundem, se înşeală.”
Grupul rebel nu are o structură de comandă sigură şi este mai degrabă o operaţiune de franciză, decât o conducere militară ierarhică. Mulţi comandanţi din domeniu spun că ei acţionează în mod autonom şi că nu acceptă ordine de la ofiţerii din străinătate.
Forţele guvernamentale au înregistrat câştiguri teritoriale majore în defavoarea opoziţiei. În timp ce rebelii sunt dezorganizaţi, guvernul are avantajul unei armate profesioniste, unificate sub conducerea lui Assad.
Alte ştiri asemănătoare:
Opoziţia siriană vrea să facă pace în oraşul Homs
Comunitatea internaţională trebuie să exercite presiuni asupra preşedintelui Bashar al-Assad ca, pentru perioada Ramadanului, să accepte o încetare a focului în oraşul devastat Homs, situat în centrul ţării, potrivit Coaliţiei opoziţiei siriene.
Marea Britanie avertizează asupra unei „iminente catastrofe“, dacă regimul Assad va cădea
Reprezentanţii serviciilor secrete britanice au avertizat că dacă depozitele cu arme chimice ale Armatei Siriene vor cădea în mâinile militanţilor opoziţiei, ne putem aştepta la „consecinţe dezastruoase“.
Rusia are dovezi că insurgenţii sirieni au utilizat gaz sarin, pe 19 martie, în apropierea oraşului Alep, anunţă ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, citat de AFP.
Siria cere din nou Organizaţiei Naţiunilor Unite o investigaţie asupra utilizării armelor chimice
Ambasadorul Siriei la ONU a invitat din nou inspectori internaţionali în dezarmare la Damasc pentru discuţii cu Ministerul de Externe al ţării, în vederea investigării utilizării armelor chimice, dar a insistat asupra limitării inspecţiilor la o singură acuzaţie a regimului privind un atac al rebelilor.