Terorismul internaţional cere acţiune internaţională
0Terorismul a lovit din nou, luând vieţile unor inocenţi. Atacuri teroriste la scară mare nu au avut loc de ceva timp, dar cele la scară mai mică fac în continuare victime printre civili care nu au nicio vină.
Într-adevăr, de la începutul lui 2012, există un val din ce în ce mai mare de activităţi teroriste orchestrate. Din păcate, până recent, această ameninţare constantă a primit puţină atenţie internaţională.
Atacul din 18 iulie asupra unui autocar cu turişti la aeroportul din Burgas, o staţiune liniştită din Bulgaria, ţară vecină cu România, a trezit atenţia asupra acestui pericol. Dar a fost numai ultimul dintr-o listă lungă de atacuri teroriste şi de tentative de atacuri împotriva unor ţinte israeliene şi nu numai. Cele mai multe au fost preîntâmpinate, dar, din nefericire, câteva au avut succes. Şase oameni nevinovaţi au fost ucişi la Burgas, printre care şi şoferul bulgar al autocarului. În februarie anul trecut, soţia unui diplomat israelian a fost grav rănită de o bombă la New Delhi, dar un atac simultan la Tbilisi (Georgia) a fost oprit la timp. La fel, în octombrie anul trecut, SUA a dejucat un plan de atentat împotriva ambasadorului Arabiei Saudite la Washington și, recent, autoritățile cipriote au arestat un agent al Hezbollah care punea la cale un atac. Alte atacuri teroriste împotriva unor ținte israeliene au fost încercate, dar au eșuat în Thailanda, Azerbaijan, Turcia și Kenya.
Toate aceste activități teroriste au fost inițiate fie de Garda Revoluționară iraniană, fie de organizația libaneză Hezbollah, care acționează în numele Iranului. Teroriștii care au fost arestați erau fie cetățeni iranieni, fie partizani ai Hezbollah. Unii au fost arestați în timp ce construiau infrastructuri teroriste pentru viitoare atacuri, iar alții pentru posesie de arme și explozibili, chiar înainte de a-și realiza planurile infame.
Dar nimic nu e nou. Acum 20 de ani, ambasada israeliană la Buenos Aires (Argentina) a fost ținta unui atac cu bombă, în care au murit 29 de oameni nevinovați și au fost răniți circa 300. Doi ani mai târziu, în 1994, și poate nu dintr-o coincidență pe 18 iulie, aceeași dată cu cea a atacului din Bulgaria, Centrul Argentinian al Comunității Evreiești, AMIA, a fost și el ținta unui atac cu bombă, în care au murit 85 de oameni și au fost răniți sute. O investigație specială a guvernului argentinian a stabilit fără echivoc că atacul a fost comis de Hezbollah, cu ajutorul liderilor guvernului iranian.
Mai recent, Garda Revoluționară iraniană și Hezbollah au pus la cale atacuri pe cinci continente și în aproximativ 24 de țări. Teroriștii lor sunt gata să atace oriunde - în Europa, în Americi, în Africa și în Asia. Au o rețea globală susținută de Iran și agenți clandestini antrenați pentru a le îndeplini scopurile infame.
Acești teroriști sunt gata să calce în picioare suveranitatea statelor străine și nu au niciun respect pentru viețile cetățenilor niciunui stat străin. Deși țintele lor preferate sunt cetățeni israelieni nevinovați, sunt gata să ucidă sau să schilodească pe oricine se află în apropiere. Într-adevăr multe dintre atacurile care au avut succes au omorât mai mulți localnici decât israelieni.
Acesta este un motiv pentru care trebuie să existe un răspuns global la adresa terorismului. Lumea liberă a învățat printr-o experiență lungă și dureroasă că acțiunile coordonate sunt cea mai bună apărare împotriva terorismului.
Solidaritatea este primul pas către coordonare. Într-adevăr, comunitatea internațională și-a exprimat compasiunea pentru victime și a condamnat ferm atacul din Bulgaria. Nu numai liderii politici și factorii de decizie au condamnat acest act terorist, dar și Consiliul de Securitate al ONU.
Oricât de importante sunt aceste declarații de condamnare, ele nu sunt suficiente. Trebuie luate măsuri concrete pentru a izola acești teroriști și pe cei care-i antrenează, echipează, finanțează și le conduc activitățile. Garda Revoluționară Iraniană și Hezbollah trebuie identificate drept grupuri teroriste și incluse pe lista oficială a organizațiilor teroriste.
Statele Unite au recunoscut Hezbollah ca organizație teroristă în 1995, alături de Canada, Olanda, Egipt și Bahrain. Aripa militară a Hezbollah a fost recunoscută drept organizație teroristă de Marea Britanie, Noua Zeelandă și Australia. Este timpul ca restul comunității internaționale să facă la fel. În special Uniunea Europeană - multe din statele căreia au fost ținte ale acestor teroriști - ar trebui să acționeze rapid și decisiv.
De-a lungul anilor, și mai ales după atentatele din 11 septembrie, ONU a adoptat rezoluții și a înființat organisme profesionale pentru a lupta împotriva terorismului. Aceste decizii cer statelor membre să acționeze împotriva terorismului - inclusiv prin investigații, furnizarea de probe și prevenirea atacurilor. Aceste principii trebuie aplicate Iranului, sursa terorismului internațional, și organizației Hezbollah, care acționează în numele acestuia.
Numai o acțiune semnificativă poate descuraja Iranul și Hezbollah-ul, prevenind astfel viitoare atacuri. Numai o activitate fermă poate face dreptate victimelor terorismului.