Tânără arestată în Arabia Saudită fiindcă a pozat pe stradă fără văl, sub formă de protest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia din Arabia Saudită a arestat o tânără care a postat pe Twitter o poză în care apare pe stradă fără vălul şi vestimentaţia impusă femeilor din regat, într-un caz care este comparat cu  episodul Rosa Parks din Statele Unite în anii '50, relatează „The Guardian”.

Femeia, numită Malak al-Shehri, a publicat luna trecută poza în care pare îmbrăcată cu o jachetă neagră, o fustă multicoloră şi cu capul neacoperit pe stada al-Tahliya din capitala saudită Riad, după ce a anunţat că va face asta în prealabil.  Gestul a provocat mii de reacţii ostile în mediul online, unii comentatori cerând chiar pedeapsa capitală pentru tănâră.

Din cauza criticilor vehemente şi numeroase primite din partea ultra-conservatorilor din ţara musulmană, al-Shehri a şters poza şi şi-a închis contul de Twitter, însă campania online cerând pedepsirea ei a continuat.

Ulterior, după o sesizare făcută la poliţie, al-Shehri a fost arestată şi încarcerată, fiind acuzată de încălcarea legilor religioase privind vestimentaţia femeilor, precum şi de „recunoaşterea publică a întreţinerii unor relaţii interzis cu alţi bărbaţi în afară de soţ”.

Colonelul Fawaz al-Maiman, purtător de cuvânt al poliţiei din Riad, a declarat că autorităţile saudite au „acţionat în puterea atribuţiilor de monitorizarea a încălcării moralităţii generale”.

Arabia Saudită aplică o variantă strictă a legii Sharia, în care femeile nu au, printre altele, să conducă sau să iasă pe stradă îmbrăcate neconform cu regulile vestimentare - care cer acoperirea capului cu un văl şi purtarea unui veşmânt tradiţional care acoperă tot corpul, numit abaya. Printre pedepsele posibile pentru „crima” lui al-Shehri se numără şi biciuirea în public.

Susţinătorii gestului tinerei au comparat acţiunile cu cel al Rosei Parks, o tânără afro-americană din Statele Unite care a fost arestată în 1955 pentru că a refuzat să-şi cedeze locul pe scaun dintr-un autobuz unui călător alb, în ciuda legilor segregaţioniste extreme din unele părţi ale ţării la acea vreme. Gestul a fost considerat un capitol important în Mişcarea pentru Drepturi Civile a persoanelor de culoare din statele sudice ale ţării.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite