Sudan, un nou punct de foc pentru influență între Rusia și Occident. Cine se luptă pentru control în țara africană și care este importanța sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sudanul, țara importantă din punct de vedere strategic din nord-estul Africii, a fost cuprinsă de tulburări după răsturnarea dictatorului Omar Hassan al-Bashir, în 2019, planurile pentru o democrație condusă de civili fiind acum în ruină.

Luptele din capitala sudaneză au continuat duminică, după o zi de confruntări mortale între paramilitari și armată, care au făcut cel puțin 56 de morți și aproape 600 de răniți.

Pe străzile din Khartoum s-au auzit explozii și focuri de armă, potrivit martorilor, după ce paramilitarii din Forța de Sprijin Rapid (RSF) au declarat că dețin controlul palatului prezidențial, aeroportului din Khartoum și al altor locuri vitale.

Haosul a cuprins Sudanul sâmbătă, în timp ce forțele conduse de doi generali rivali s-au angajat în bătălii feroce pentru controul capitalei, Khartoum, și alte părți ale țării, ambele tabere luptând pentru controlul palatului prezidențial, al aeroportului principal și al altor locuri cheie, scrie The New York Times.

Erupția violenței a zdrobit speranța că liderii militari vor ceda puterea unui guvern democratic condus de civili. Se întâmplă la patru ani după ce Sudanul a captat atenția lumii după protestele l-au răsturnat pe liderul autoritar al țării, președintele Omar Hassan al-Bashir, oferind speranță mișcărilor similare din Africa și lumea arabă.

De ce este important Sudanul

A treia țară ca mărime a Africii după suprafață, Sudanul, cu peste 45 de milioane de locuitori, se află într-un loc strategic chiar la sud de Egipt, în nord-estul Africii.

În ultimii ani, Sudanul, membru al Ligii Arabe, a devenit un punct de foc într-o luptă pentru influență între Rusia și puterile occidentale, în special Statele Unite.

Compania militară privată rusă Wagner a trimis agenți în Sudan pentru a sprijini guvernul militar și deține, de asemenea, o concesiune majoră de exploatare a aurului acolo. Kremlinul a făcut presiuni asupra Sudanului pentru a permite navelor de război rusești să andocheze în porturile de pe litoralul țării la Marea Roșie.

Exprimându-și preocuparea față de lupte, secretarul de stat al SUA, Antony J. Blinken, a declarat sâmbătă pe Twitter că este „profund îngrijorat” de violența din Sudan și a cerut ambelor părți să înceteze „imediat” ostilitățile și să evite escaladarea ulterioară.

Haosul a reprezentat o lovitură majoră pentru oficialii americani, Națiunilor Unite, Uniunii Africane, Ligii Arabe și alți oficiali străini care au încercat săptămâna trecută să prevină posibilitatea unor astfel de ciocniri. Oficialii americani au făcut presiuni asupra armatei Sudanului să readucă țara pe calea democrației, la 18 luni după ce generalii au preluat puterea printr-o lovitură de stat.

Cine este Abdel Fattah al-Burhan, șeful militar al Sudanului?

Generalul Abdel Fattah al-Burhan este un puternic comandant militar care a fost de ani de zile un lider de facto al Sudanului. El conduce una dintre cele două facțiuni rivale principale care se luptă acum pentru controlul țării.

Puțin cunoscut înainte de 2019, generalul al-Burhan a urcat la putere în urma tumultuoasei lovituri de stat conduse de militari care l-a înlăturat pe al-Bashir, liderul autoritar care a fost destituit după ce revoltele populare au traversat țara în acel an.

Inspectorul general al forțelor armate al-Burhan a fost și comandant regional al armatei în Darfur , în vestul Sudanului, unde 300.000 de oameni au fost uciși și milioane de alți au fost strămutați din cauza luptelor din 2003 până în 2008, care au fost condamnate la nivel mondial pentru bilanțul său umanitar.

Generalul al-Burhan fusese un aliat al lui al-Bashir. Dar când al-Bashir a fost înlăturat, ministrul apărării, generalul Awad Mohamed Ahmed Ibn Auf, a preluat controlul asupra țării. Generalul al-Burhan l-a înlocuit, devenind cel mai puternic lider al țării într-o perioadă de tranziție. În timp ce guvernele occidentale sperau că Sudanul se va îndrepta către democrație, generalul al-Burhan a continuat să-și întărească progresiv controlul.

După ce civilii și armata au semnat un acord de împărțire a puterii în 2019, generalul al-Burhan a devenit președintele Consiliului de suveranitate, un organism creat pentru a supraveghea tranziția țării la guvernare democratică. Dar, pe măsură ce data predării controlului către civili s-a apropiat la sfârșitul anului 2021, generalul al-Burhan s-a dovedit reticent în a preda puterea. Pe 25 octombrie 2021, el a dat lovitura de stat care a înlăturat guvernul civil și pe primul ministru.

Cine este Mohamed Hamdan?

Generalul al-Burhan se luptă pentru controlul Sudanului cu generalul Mohamed Hamdan, care conduce Forțele de Sprijin Rapid al țării, un grup paramilitar puternic.

De origini umile, generalul Hamdan, cunoscut sub numele de Hemeti, s-a impus drept comandant al milițiilor janjaweed responsabile pentru cele mai grave atrocități ale conflictului din Darfur. Succesul său în zdrobirea revoltei de acolo i-a câștigat favoarea lui al-Bashir, care în 2013 l-a numit șef al forțelor de sprijin rapid nou create.

În octombrie 2021, generalul al-Burhan și generalul Hamdan s-au unit pentru a prelua puterea într-o lovitură de stat. Dar în ultimele luni, aceștia s-au certat în mod public și apoi au desfășurat în liniște trupe și echipamente suplimentare în taberele militare din Khartoum și din alte locuri din țară.

Oficiali americani și alți oficiali străini au încercat să-i convingă pe cei doi generali să transfere puterea unui guvern condus de civili. În schimb, acum se bat între ei.

Generalul Hamdan l-a învinuit pe generalul al-Burhan pentru violența care a cuprins acum Sudanul.

„Ne pare rău că ne luptăm cu compatrioții noștri, dar acest criminal este cel care ne-a forțat să o facem”, a spus el pentru Al Jazeera într-un interviu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite