SUA lansează ofensiva împotriva „Noului Drum al Mătăsii”: Summit cu trei puteri indo-pacifice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kurt Campbell FOTO EPA-EFE
Kurt Campbell FOTO EPA-EFE

Statele Unite intenţionează să organizeze în toamnă un summit între liderii formatului de securitate QUAD - Statele Unite, Australia, India şi Japonia - care să pună accent pe dezvoltarea infrastructurii în faţa provocărilor Chinei, a declarat miercuri coordonatorul politic american pentru regiunea India-Pacific.

Kurt Campbell a invitat şi alte ţări să lucreze cu QUAD, care a ţinut un prim summit virtual în martie şi s-a angajat să-şi unească strâns eforturile în domenii precum vaccinurile anti-COVID-19, schimbările climatice şi securitatea, relatează Reuters.

„Intenţionăm să convocăm QUAD în aceată toamnă în format fizic, pentru a lua un angajament similar pe tema infrastructurii”, a declarat Campbell.

„Paradigma dominantă va fi concurenţa. Obiectivul nostru este să facem o concurenţă stabilă şi paşnică”, a precizat el, avertizând totodată că „probabil vor exista momente de îngrijorare pe viitor”.

Potrivit lui Campbell, Statele Unite sunt „supuse unor presiuni puternice” în Asia din partea Chinei.

Joe Biden, care preconizează importante cheltuieli de infrastructură în ţara sa, a declarat în martie că i-a transmis premierului britanic Boris Johnson ca ţările democratice să dezvolte un plan de infrastructuri pentru a rivaliza cu iniţiativa chineză „Noul Drum al Mătăsii”, lansată în 2013.

„Noul Drum al Mătăsii”, care implică proiecte de infrastructură din estul Asiei până în Europa, este considerat drept un mijloc de extindere considerabilă a influenţei economice şi politice a regimului comunist de la Beijing.

Anunţul lui Campbell a venit în contextul primei discuţii telefonice între responsabilii pentru comerţ ai Chinei şi Statelor Unite de la instalarea preşedintelui Joe Biden la Casa Albă.

Vicepremierul chinez Liu He a purtat discuţii cu reprezentanta americană pentru Comerţ, Katherine Tai, a anunţat joi Ministerul chinez al Comerţului, evocând un „schimb de păreri constructiv” într-o „atitudine de egalitate şi respect reciproc”. 

La rândul ei, Katherine Tai a apreciat pentru Reuters că Statele Unite se confruntă cu „provocări foarte mari” în relaţiile comerciale şi economice cu China.

După un război al tarifelor care s-a întins pe doi ani, Washingtonul şi Beijingul, primele două economii ale lumii, au semnat în ianuarie 2020 un Acord comercial de fază 1.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite