Statul islamic continuă să inspire atacuri ale lupilor singuratici, cum ar fi cel din New Orleans, care a ucis 14 persoane

0
Publicat:

Un veteran al armatei americane care a arborat un steag negru al Statului Islamic pe un camion și a intrat cu el într-o mulțime de Anul Nou, în New Orleans, arată cum gruparea extremistă își păstrează încă capacitatea de a inspira violența. 

Mașina care a intrat în mulțime FOTO: X
Mașina care a intrat în mulțime FOTO: X

La apogeul puterii sale în perioada 2014-2017, „califatul” Statului Islamic a impus moartea și tortura asupra comunităților din vaste zone din Irak și Siria și s-a bucurat de francize în întregul Orient Mijlociu, scrie reuters. 

Liderul său de atunci, Abu Bakr al-Baghdadi, ucis în 2019 de forțele speciale americane în nord-vestul Siriei, a ieșit din obscuritate pentru a conduce gruparea extrem de dură și pentru a se declara „calif” al tuturor musulmanilor.

Califatul s-a prăbușit în 2017 în Irak, unde a avut o bază la doar 30 de minute de mers cu mașina de Bagdad, și în Siria în 2019, după o campanie militară susținută de o coaliție condusă de SUA.

Statul Islamic a răspuns dispersându-se în celule autonome, conducerea sa este clandestină, iar dimensiunea sa globală este greu de cuantificat.

Coaliția condusă de SUA, care include aproximativ 4.000 de soldați americani în Siria și Irak, a continuat să lovească militanții cu lovituri aeriene și raiduri care, potrivit armatei americane, au dus la uciderea și capturarea a sute de luptători și lideri.

Cu toate acestea, Statul Islamic a reușit unele operațiuni majore în timp ce se străduiește să se reconstruiască și continuă să inspire atacuri ale lupilor singuratici, cum ar fi cel din New Orleans, care a ucis 14 persoane.

Printre aceste atacuri se numără unul comis de bărbați înarmați într-o sală de muzică din Rusia în martie 2024, care a ucis cel puțin 143 de persoane; două explozii care au vizat o ceremonie oficială în orașul iranian Kerman în ianuarie 2024, care au ucis aproape 100 de persoane.

În ciuda presiunii antiteroriste, ISIS s-a regrupat, „și-a reparat operațiunile media și a reînceput comploturile externe”, a avertizat în octombrie directorul interimar al Centrului național antiterorist din SUA, Brett Holmgren.

Factorii geopolitici au ajutat Statul Islamic

Războiul Israelului împotriva Hamas în Gaza a provocat o furie generalizată pe care jihadiștii o folosesc pentru recrutare. Riscurile pentru kurzii sirieni care dețin mii de prizonieri ai Statului Islamic ar putea crea, de asemenea, o deschidere pentru grup.

Statul Islamic nu a revendicat atacul din New Orleans și nu l-a lăudat pe site-urile sale de socializare, deși susținătorii săi au făcut-o, au declarat agențiile americane.

Un înalt oficial american din domeniul apărării, vorbind sub rezerva anonimatului, a declarat că au existat îngrijorări tot mai mari cu privire la intensificarea eforturilor de recrutare ale Statului Islamic și la reapariția acestuia în Siria.

Aceste îngrijorări au fost amplificate după căderea, în decembrie, a președintelui sirian Bashar al-Assad și posibilitatea ca gruparea militantă să ocupe locul vacant.

Potrivit publicației citate, secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat că Statul Islamic va încerca să folosească această perioadă de incertitudine pentru a-și restabili capacitățile în Siria, dar a declarat că Statele Unite sunt hotărâte să nu permită acest lucru.

„Istoria arată cât de repede momentele de promisiune pot coborî în conflict și violență”, a spus el.

O echipă a ONU care monitorizează activitățile Statului Islamic a raportat Consiliului de Securitate al ONU în iulie un „risc de reapariție” a grupării în Orientul Mijlociu și preocupări sporite cu privire la capacitatea filialei sale din Afganistan, ISIS-Khorasan (ISIS-K), de a organiza atacuri în afara țării.

Guvernele europene au considerat ISIS-K drept „cea mai mare amenințare teroristă externă la adresa Europei, se arată în comunicat.

„În plus față de atacurile executate, numărul de comploturi dejucate sau urmărite prin Republica Islamică Iran, Levant, Asia, Europa și, potențial, până în America de Nord este impresionant”, a declarat echipa.

Jim Jeffrey, fost ambasador al SUA în Irak și Turcia și trimis special al Coaliției globale pentru înfrângerea Statului Islamic, a declarat că gruparea a încercat mult timp să motiveze atacuri ale lupilor singuratici, precum cel din New Orleans.

Cu toate acestea, amenințarea rămâne reprezentată de eforturile ISIS-K de a lansa atacuri majore cu victime în masă, precum cele observate la Moscova și în Iran, precum și în Europa în 2015 și 2016, a spus el.

12 militanți ai Statului Islamic, care au folosit vehicule capcană, au atacat marți o bază militară în regiunea Puntland din nord-estul Somaliei, ucigând aproximativ 22 de soldați și rănind alte zeci.

Acesta a numit atacul „lovitura anului. Un atac complex care este primul de acest fel”.

Analiștii de securitate spun că Statul Islamic în Somalia a crescut în putere datorită unui aflux de luptători străini și a veniturilor mai mari din extorcarea afacerilor locale, devenind „centrul nervos” al grupului în Africa.

Avertizări cu privire la potențialul grupurilor extremiste străine

Shamsud-Din Jabbar, în vârstă de 42 de ani, originar din Texas și veteran al armatei americane care a servit cândva în Afganistan, a acționat singur în atacul din New Orleans, a declarat FBI.

Se pare că Jabbar a făcut înregistrări în care condamna muzica, drogurile și alcoolul, restricții care fac ecou manualului Statului Islamic.

Anchetatorii au analizat „calea spre radicalizare” a lui Jabbar, fără a fi siguri cum s-a transformat din veteran militar, agent imobiliar și angajat al unei mari firme de consultanță și impozitare, Deloitte, în cineva care a fost „100% inspirat de ISIS”, acronimul pentru Statul Islamic.

În ultimele luni, oficiali americani din domeniul informațiilor și al securității interne au avertizat forțele de ordine locale cu privire la potențialul grupurilor extremiste străine, precum ISIS, de a viza adunări publice mari, în special prin atacuri cu vehicule-capcană, potrivit buletinelor de informații analizate de Reuters.

Comandamentul central al SUA a afirmat într-o declarație publică din iunie că Statul Islamic încearcă să se „reconstituie după mai mulți ani de diminuare a capacității”.

Comandamentul central al Statelor Unite a declarat că și-a bazat evaluarea pe afirmațiile Statului Islamic de a organiza 153 de atacuri în Irak și Siria în prima jumătate a anului 2024, o rată care ar plasa gruparea „în ritmul de a mai mult decât dubla numărul de atacuri” revendicate în anul precedent.

H.A. Hellyer, expert în studii privind Orientul Mijlociu și senior associate fellow la Royal United Services Institute for Defence and Security Studies, a declarat că „este puțin probabil ca Statul Islamic să câștige din nou teritorii considerabile”.

El susține că ISIS și alți actori nestatali continuă să reprezinte un pericol, dar mai mult datorită capacității lor de a declanșa „acte de violență aleatorii” decât prin faptul că sunt o entitate teritorială.

„Nu în Siria sau Irak, dar există alte locuri în Africa în care un control teritorial limitat ar putea fi posibil pentru un timp”, a spus Hellyer.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite