Socialiştii francezi câştigă şi legislativele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Socialist şi aliaţii lor vor avea majoritate absolută în Parlament. Preşedintele François Hollande va putea să-şi îndeplinească promisiunile din campania electorală.

În Franţa ieri a avut loc primul tur al alegerilor pentru Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentului. Din peste 6500 de candidaţi, cât s-au înscris în cursă, doar 577 vor fi aleşi, ceea ce înseamnă că se bat cam 11 pe un loc.  Partidul Socialist şi aliaţii lor ecologişti au obţinut  40 la sută din intenţiile de vot ale electoratului francez, potrivit exit-poll-urilor Institutului CSA.

Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP), al fostului preşedinte francez, Nicolas Sarkozy a primit 35% din sufragii. Stânga radicală, cu care PS nu are un accord de guvernare a obţinut 7 la sută din voturi, potrivit aceloraşi sondaje la ieşirea de la urne. Frontul Naţional, formaţiunea de extremă dreapta condusă de Marine Le Pen, a primit peste 13 la sută. Pentru socialiştii aceste alegeri le consolidează succesele obţinute în cadrul alegerilor regionale din ultimii ani, datorită cărora, pentru prima oară din istorie, ei au reuşit să obţină majoritatea voturilor în Senat.

Preşedintele Hollande

le-a cerut votanţilor să-i ofere „o majoritate solidă şi coerentă".De rata participării, care la ora 15.00 GMT ( 17,00 ora locală) era de 48,31%, cu un procent mai mică decât în 2007,  va depinde „tichetul de intrare" în turul doi. Pentru a putea lua parte la acesta, la 17 iunie, candidatul trebuie să obţină minimum 12,5 la sută din numărul celor înscrişi pe liste. În cazul unui absenteism de 43 la sută, „pragul de intrare" în turul doi ajunge la 22 de procente din sufragiile exprimate.

Premierul Jean-Marc Ayrault, el însuşi candidat la Nantes, a avertizat că membrii guvernului care vor fi învinşi în legislative vor trebui să demisioneze. Însă toţi cei 24 de miniştri candidaţi se prezintă în circumscripţii unde François Hollande a obţinut victoria.

Dreapta, bătălie internă

După înfrângerea lui Nicolas Sarkozy, dreapta nu pare mai bine plasată în vederea câştigării alegerilor şi a colaborării cu preşedintele socialist. Liderii de dreapta, fostul premer François Fillon, fostul şef al diplomaţiei Alain Juppe şi secretarul general al partidului de dreapta (UMP), Jean Francois Cope,
s-au implicat mai degrabă în cursa pentru preluarea conducerii formaţiunii, în vederea alegerilor prezidenţiale din 2017, decât în campania electorală.
Pentru a limita pierderile, aceştia au încercat să îşi mobilizeze electoratul insistând pe „creşterea impozitelor masive" care vor permite stângii să finanţeze un program „iresponsabil" în plină criză a zonei euro.

Ce le pregătesc socialiştii francezilor

Măsurile cele mai delicate ale noii puteri, în special privind reducerea deficitului, vor fi luate abia după alegeri. De la alegerea sa, primul preşedinte socialist din ultimii 17 ani, François Hollande, s-a limitat la măsuri simbolice şi în special foarte populiste precum stabilirea unui plafon pentru remunerarea şefilor de companii publice şi ministere, reglementarea chiriilor, revenirea la sistemul de pensionare la 60 de ani pentru unele categorii de salariaţi, dorinţa de reorientare a Europei către creştere

Noul guvern de stânga va înainta o propunere legislativă prin care doreşte să prevină închiderea companiilor profitabile sau delocalizarea acestora de către proprietari atunci când un cumpărător doreşte să păstreze afacerea funcţională în Franţa, a declarat un membru al guvernului, citat de Reuters.

În plus, într-o încercare de a descuraja concedierile, guvernul plănuieşte de asemenea şi o propunere legislativă prin care concedierea angajaţilor va deveni mai scumpă pentru companii, prin creşterea costurilor cu salariile compensatorii.

Oamenii de afaceri şi unii economişti sunt îngrijoraţi că o intervenţie şi mai mare a statului în economie pentru a opri concedierile va descuraja investiţiile şi va afecta creşterea economică.


"Obiectivul Partidului Socialist este de a câştiga aceste alegeri, pentru a-i permite preşedintelui să îşi pună în aplicare programul politic.''
Frederic Dabi analist al Institutului IFOP

577  de deputaţi trebuie să aleagă francezii pentru Adunarea Naţională.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite