Schimbările climatice progresează mai repede decât era prevăzut. Şeful ONU cere acţiuni urgente pentru evitarea unei catastrofe, Trump nu vrea să audă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimbările climatice progresează mai repede decât era prevăzut, a avertizat duminică secretarul general al ONU, Antonio Guterres, la Abu Dhabi, cerând măsuri urgente pentru a se evita o "catastrofă", relatează AFP.

"Suntem aici pentru că lumea se confruntă cu o gravă urgenţă climatică", a declarat Antonio Guterres în cadrul unei reuniuni de două zile asupra schimbărilor climatice organizate în Emiratele Arabe Unite, în pregătirea unui summit în septembrie la New York.

"Schimbările climatice au loc chiar acum (...) Progresează chiar mai repede decât au prevăzut oamenii de ştiinţă din întreaga lume lume" şi "devansează eforturile noastre de a lupta împotriva lor", a mai spus şeful ONU.

"Fiecare săptămână aduce noi distrugeri climatice", a declarat el, menţionând "inundaţii, secete, canicule, incendii şi furtuni extrem de puternice".

"Schimbările climatice progresează mai repede decât noi", a avertizat Guterres, care a convocat un summit pe 23 septembrie la New York, deoarece unele ţări nu respectă anumite prevederi ale acordului de la Paris din 2015 vizând limitarea încălzirii globale la 2 grade Celsius până la sfârşitul secolului.

"Chiar dacă promisiunile acordului de la Paris sunt pe deplin îndeplinite, ne vom confrunta cu cel puţin +3 grade Celsius până la sfârşitul secolului, o catastrofă pentru viaţă aşa cum o ştim noi", a avertizat Guterres.

Situaţia va continua să se deterioreze dacă "nu acţionăm acum urgent şi cu ambiţie", a adăugat el.

Summitul ONU din 23 septembrie este considerat drept prima reuniune a liderilor mondiali privind schimbările climatice după acordul de la Paris din 2015. Acesta va fi urmat de Conferinţa anuală a ONU privind climatul (COP) care va avea loc în decembrie în Chile.

Trump, de neclintit

Ţările membre G20 au încheiat sâmbătă la Osaka, în Japonia, un acord asupra climatului, cu excepţia SUA, ca şi în cele două summituri precedente, au anunţat delegaţiile franceză şi germană, potrivit AFP .

„Textul asupra climatului a fost adoptat”, au indicat surse din anturajul preşedintelui Emmanuel Macron chiar de încheiere a G20. Acest acord, în format 19 plus1 reafirmă sprijinul celor 19 ţări, între care China, Franţa şi Germania, marelui acord de luptă împotriva încălzirii climatice semnat în 2015 la Paris, din care SUA s-au retras în 2017.

Acordul a fost încheiat sâmbătă dimineaţa după negocieri îndelungate, făcute dificile de tentativa SUA de a bloca o declaraţie într-un format similar celor ale G20 de la Hamburg din 2017 şi de la Buenos Aires în 2019, indică preşedinţia franceză.

În ultimele zile, unii diplomaţi evocaseră posibilitatea retragerii unor mari ţări emergente care intenţionau să se alinieze poziţiei americane. Dar cele 19 ţări „şi-au reafirmat toate sprijinul faţă de acordul de la Paris”, a subliniat Palatul Elysee.

Cancelarul german Angela Merkel indicase la amiază în faţa presei că G20 urma să emită legat de climat un „text asemănător” celui de anul trecut, după negocieri dure.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a apreciat sâmbătă la Osaka că membrii G20 ar trebui „să meargă mai departe” decât declaraţia finală a summitului lor în lupta împotriva încălzirii climatice.

„S-a evitat un regres, dar noi trebuie să mergem mult mai departe şi vom depune toată energia pentru a merge mai departe”, a declarat Macron în finalul summitului G20.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite