Foto Rusia își retrage trupele de pe fronturile din Siria, dar nu renunță la cele două baze militare pe care le are în țară
0Rusia își retrage trupele militare de pe liniile de front din nordul Siriei și din posturile din Munții Alawiți, însă nu intenționează să renunțe la cele două baze principale din țară, în ciuda căderii președintelui Bashar al-Assad, au declarat pentru Reuters patru oficiali sirieni.
Înlăturarea lui Assad, care alături de tatăl său, fostul președinte Hafez al-Assad, a construit o alianță strânsă cu Moscova, ridică întrebări cu privire la viitorul bazelor Rusiei - baza aeriană Hmeimim din Latakia și baza navală Tartous.
Imagini prin satelit din această vineri arată cel puțin două avioane Antonov AN-124, printre cele mai mari avioane cargo din lume, la baza Hmeimim, cu conurile botului deschise, aparent pregătite pentru încărcare.
Surse militare și de securitate siriene, aflate în contact cu oficiali ruși, au declarat pentru Reuters că Moscova retrage forțe de pe liniile de front și evacuează echipamente grele și ofițeri superiori sirieni.
Cu toate acestea, sursele, care au vorbit sub protecția anonimatului, au subliniat că Rusia nu părăsește cele două baze principale și nu are în prezent intenția de a face acest lucru.
„O parte din echipamente este trimisă înapoi la Moscova, la fel ca și unii ofițeri foarte importanți din armata lui Assad, însă scopul, în acest moment, este de a regândi și redistribui forțele în funcție de evoluțiile de pe teren”, a declarat un ofițer superior al armatei siriene, aflat în contact cu armata rusă.
Un oficial rebel de rang înalt, apropiat de noua administrație interimară, a declarat la rândul său că problema prezenței militare ruse în Siria și acordurile anterioare dintre guvernul Assad și Moscova nu sunt discutate în prezent.
„Este o chestiune pentru discuții viitoare, iar poporul sirian va avea ultimul cuvânt”, a spus oficialul, adăugând că Moscova a stabilit canale de comunicare.
„Forțele noastre sunt, de asemenea, acum în apropierea bazelor rusești din Latakia”, a adăugat acesta, fără a oferi detalii suplimentare.
Kremlinul a declarat că Rusia este în discuții cu noii conducători ai Siriei cu privire la baze. Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la cererea jurnaliștilor pentru comentarii.
O sursă rusă, care a vorbit sub protecția anonimatului, a confirmat că discuțiile cu noii conducători ai Siriei sunt în desfășurare și că Rusia nu se retrage din bazele sale.
Președintele rus Vladimir Putin, a cărui intervenție în 2015 în războiul civil sirian a contribuit la menținerea lui Assad la putere în ciuda presiunilor Occidentului, i-a acordat azil lui Assad în Rusia, după ce Moscova l-a ajutat să fugă duminică.
Moscova a sprijinit Siria încă din perioada Războiului Rece și a recunoscut independența acesteia în 1944, în timp ce Damascul încerca să scape de dominația colonială franceză. Occidentul a privit mult timp Siria ca pe un satelit sovietic.
Bazele din Siria reprezintă o parte integrantă a prezenței militare globale a Rusiei: baza navală din Tartous este singurul hub de reparații și reaprovizionare al Rusiei în Marea Mediterană, iar Hmeimim este un punct strategic major pentru activitățile militare și de mercenariat din Africa.