Rusia încearcă să-și consolideze bazele din Libia după prăbușirea regimului Assad

0
Publicat:

Sunt semnale că Rusia încearcă să-și consolideze bazele în Libia, în timp ce se confruntă cu perspectiva de a fi alungată din Siria, celălalt punct de sprijin al său în zona Mării Mediterane, relatează The Telegraph.

Imagini din satelit arăta avioane rusești la baza El Dhafra din Libia FOTO OSINT Wartec
Imagini din satelit arăta avioane rusești la baza El Dhafra din Libia FOTO OSINT Wartec

Date de zbor arată că cel puțin trei avioane de transport militar au zburat din Belarus în Libia din 8 decembrie, ziua în care regimul Assad aliat a fost răsturnat de rebelii conduși de islamiști.

Ultimul avion a aterizat la Benghazi, Libia, sâmbătă dimineață, potrivit datelor FlightRadar24, un site web de urmărire a zborurilor în timp real.

Experții apreciază că Rusia transferă echipamente militare din Belarus în Libia, într-o încercare de a-și crește rapid prezența militară acolo ca răspuns la preluarea Damascului de către rebelii sirieni.

„Provocările din Siria par să forțeze Rusia să-și intensifice prezența în estul Libiei, deși asta nu făcea parte din plan cu doar câteva săptămâni în urmă”, spune Jalel Harchaoui, expert în Africa de Nord și analist la Royal United Services Institute, un centru de reflecție din Londra.

Importanța Libiei pentru Rusia

Moscova este probabil îngrijorată de faptul că amprenta sa în creștere în Libia ar putea fi „mai expusă și mai vulnerabilă acolo, ceea ce o determină la un pas logic: să transfere un număr mai mare de echipamente pentru a-și proteja prezența”, a adăugat el.

În 2024, Rusia a renovat piste și a construit noi facilități la bazele sale aeriene libiene,  ceea ce i-a permis să-și proiecteze puterea de-a lungul coastei mediteraneene sudice.

Libia servește, de asemenea, drept o rampă-cheie pentru eforturile Kremlinului de a-și extinde influența în Africa.

Este singura țară de pe continentul african cu prezență militară rusă în care se poate zbura direct din Rusia fără a fi necesară o realimentare. Totodată, Rusia are posibilitatea de zbura de acolo către țările din vecinătate cu care întreține legături strânse, între care Algeria, Tunisia și Egiptul.

Soarta bazelor militare rusești din Siria, incertă

Pe lângă prezența sa de lungă durată în orașele portuare strategice siriene Tartus și Latakia, Moscova a căutat să dezvolte și mai multă putere militară în regiune, asta până când regimul lui Assad s-a prăbușit duminică trecută.

După înlăturarea lui Bashad al- Assad, forțele ruse se confruntă acum cu un viitor incert în Siria, unde foștii săi inamici urmează să stabilească o nouă guvernare.

Siria a fost marcată de ani de atacuri brutale din partea Rusiei, Kremlinul bombardând constant zonele controlate de opoziție în scopul de a-l menține la putere pe dictatorul sirian.

Moscova a început să-și evacueze tehnica militară și personalul din Siria, în timp ce înalți oficiali încearcă să încheie un acord cu noua conducere care i-ar permite să-și păstreze bazele militare.

Duminică, Kremlinul a admis că și-a „retras” o parte din personalul său diplomatic din Siria cu zbor special de la baza sa aeriană Hmeimim, lângă Latakia.

Un avion cargo cu destinația Libia a părăsit baza Hmeimim cu o zi înainte, potrivit unui oficial de securitate sirian. În următoarele zile sunt așteptate mai multe plecări.

Trupele ruse au fost filmate împachetând un sistem de rachete de apărare antiaeriană S-400 în Latakia, iar camioane blindate au fost observate aliniate pe străzile siriene pregătindu-se să evacueze pozițiile.

„Chiar dacă Rusia își menține bazele principale în Siria – instalația sa navală de la Tartus și baza sa aeriană de lângă Latakia –este evident că evenimentele recente nu sunt în favoarea Moscovei”, subliniază Jalel Harchaoui, expert în Africa de Nord și analist la Royal United Services Institute.

„Revolta face din Siria un mediu mai ostil pentru armata rusă, chiar dacă ar fi doar din punct de vedere logistic, lăsând-o în imposibilitatea de a rămâne acolo la același nivel de confort și securitate ca înainte”, a adăugat el.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite