Rebelii sirieni au capturat radarul rusesc care detectează rachetele Storm Shadow
0Rebelii sirieni au capturat un sistem radar de supraveghere rusesc în apropierea orașului Hama, dând o nouă lovitură semnificativă capacităților militare ale regimului lui Bashar al-Assad, relatează The Telegraph.
Stația radar Podlet-K1 s-a numărat printre echipamentele militare capturate la baza diviziei 25 a forțelor speciale, fostele Tiger Forces, o unitate de elită considerată una dintre cele mai eficiente ale forțelor sirene.
Sistemul radar de supraveghere la joasă altitudine are capacitatea de a urmări până la 200 de ținte simultan, fiind vital atât pentru apărarea antiaeriană locală, cât și pentru protecția internă a Rusiei împotriva Ucrainei.
Pierderea bazei academiei militare Al-Mujanzarat nu este confirmată deocamdată însă ar putea reprezenta o provocare tactică majoră pentru regim, pe măsură gruparea jihadistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS) și afiliații săi continuă să forțeze înaintarea către Hama, un oraș important din vestul Siriei. HTS este susținută de Turcia.
Ucraina susține că a distrus mai multe sisteme Podlet-K1 în Crimeea, dar nu a capturat niciodată vreunul. În plus, acest radar prezintă un potențial interes pentru susținătorii Kievului, pe fondul temerilor privind diminuarea ajutorului SUA pentru Ucraina sub președinția lui Donald Trump.
Pierderea sistemului radar în valoare de 5 milioane de dolari este, de asemenea, o preocupare pentru Rusia, prin prisma riscului ca aceasta să cadă în mâinile occidentale, compromițând apărarea antiaeriană rusă în fața atacurilor ucrainene.
Radarul Podlet-K1 este crucial pentru detectarea rachetelor de croazieră, precum cele britanice cu rază lungă de acțiune Storm Shadow, dar și a rachetelor ucrainene Neptun. Kievul a lansat primul său atac cu rachete Storm Shadow pe teritoriul Rusiei la sfârșitul lunii trecute, după ce Marea Britanie a anulat restricțiile privind utilizarea lor dincolo de granițele Ucrainei.
Între timp, Marea Britanie a furnizat Kievului zeci de rachete suplimentare, care au o rază de acțiune de peste 240 km.
Evoluția încleștărilor în Siria
În ultima săptămână, HTS și afiliații săi au capturat largi porțiuni din Alep, cel mai mare oraș al țării, precum și orașe și sate din părțile sudice ale provinciei Idlib, în nord-vest.
Miercuri, insurgența siriană a susținut că a capturat trei soldați sirieni din a 25-a divizie a forțelor speciale, respectiv cinci militanți susținuți de Iran, în timp ce luptele aprige continuă.
Videoclipuri distribuite pe rețelele de socializare l-au surprins pe Abu Mohammad al-Jolani, șeful HTS, în cămașă verde în stil militar, vizitând vechea cetate a orașului Alep în timp ce era înconjurat de susținători.
Al-Jolani a fost, de asemenea, fotografiat salutând de pe turnurile castelului și dintr-o mașină, înconjurată de oameni.
Miercuri, președintele sirian Assad a emis un decret prin care crește salariile militarilor cu 50 la sută, pe fondul unor informații precum că moralul forțelor este scăzut și că în unele locuri acestea au fugit înainte de atacurile rebelilor.
Marți, agenția de presă siriană a anunțat că un număr „mare” de întăriri au sosit la Hama pentru a ajuta armata regimului să respingă rebelii.
Regimul a susținut că insurgenții s-au retras la aproximativ 19 km de orașul, pe care trupele sale, susținute de puterea aeriană rusă, încă îl controlează.
Avioane de război siriene au lovit teritoriul controlat de rebeli, în timp ce un atac aerian la nord de Hama l-a ucis e fotoreporterul Anas Al-Kharbatli,
Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (Regatul Unit), a 25-a divizie a forțelor speciale încerca să preia controlul asupra Academiei Militare Al-Mujanzarat.
Rebelii, conduși de HTS, se opun guvernării autocratice a lui Assad, în timp ce Damascul îi consideră teroriști și a promis că va răspunde cu o mână de fier.
Hama are o semnificație istorică pentru oponenții regimului Assad. În 1982, tatăl lui Assad, Hafez al-Assad, pe atunci președinte, i-a masacrat pe cei care au luat parte la o revoltă condusă de islamiști acolo. Estimările plasează morților la între 10.000 și 30.000.
Zeci de mii de persoane au fost strămutate de lupte până acum, potrivit ONU.
Geir Pedersen, trimisul special al ONU pentru Siria, a avertizat într-o adresă adresată Consiliului de Securitate că criza riscă să se adâncească, punând țara „în pericol grav de divizare, deteriorare și distrugere”.
Rusia „susținere puternic” față de regimul lui Assad
Turcia i-a cerut lui Assad să se reconcilieze cu forțele de opoziție pe care le sprijină și să le includă într-o eventuală soluție politică menită să pună capăt conflictului.
Înainte de ofensivă, Recep Tayyip Erdogan, președintele turc, a încercat să normalizeze relațiile cu Assad pentru a negocia întoarcerea a milioane de refugiați sirieni și a gîsi o rezolvare la amenințările la securitate din partea grupurilor afiliate militanților kurzi.
De partea cealaltă, Assad a insistat ca Turcia să-și retragă forțele militare din nordul Siriei, unde controlează vaste porțiuni de teritoriu din 2016.
Rusia nu a comentat pierderea raportată a Academiei Militare Al-Mujanzarat sau a radarului Podlet-K1, dar a confirmat continuarea sprijinului pentru regimul Assad.
Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe Maria Zaharova a declarat: „Susținem ferm eforturile autorităților siriene de a contracara grupările teroriste și de a restabili ordinea constituțională”.