Putin l-a demis pe generalul aflat la conducerea forțelor ruse din Siria după ce insurgenții au intrat în Alep. „Generalul Armaghedon” l-ar putea înlocui
0Putin l-a demis pe Serghei Kisel, generalul aflat la conducerea forțele ruse din Siria, după ce insurgenții au pătruns în orașul Alep. Se clatină tot mai tare regimul președintelui Bashar al-Assad, pentru care Rusia este un aliat-cheie.
Demiterea generalului Serghei Kisel a fost confirmată de canalul Telegram Rybar, care este apropiat de Ministerul rus al Apărării, și de blogul Voenny Osvedomitel (Informator militar) potrivit agenției Reuters, citată de Yahoo News.
Kisel ar fi fost înlocuit de generalul-colonel Alexander Chaiko, potrivit unor informații neconfirmate, dar există și alte ipoteze.
„Un loc pentru spălarea reputației generalilor fără succes”
Blogurile militare au criticat performanțele lui Kisel, care a comandat anterior Armata 1 de tancuri a Gărzilor Rusiei în regiunea Kharkiv din Ucraina, unde, la sfârșitul anului 2022, forțele ruse au fost respinse într-un contraatac fulgerător de către trupele ucrainene
„Se pare că ar fi trebuit să își dezvăluie talentele ascunse în Siria, dar ceva i-a stat din nou în cale”, a scris Voenny Osvedomitel.
Canalul Telegram Rybar a comentat în termeni similari:
„Abordarea trebuie să se schimbe. Sandbox-ul sirian (n.r. teritoriul sirian) a fost mult timp un loc pentru spălarea reputației generalilor fără succes care s-au dovedit a fi incompetenți în zona operațiunii militare speciale” (termenul rusesc pentru războiul din Ucraina).
Putin ar putea apela la „Generalul Armaghedon”
Potrivit ultimei surse, Rusia ar putea apela chiar la Serghei Surovikin, supranumit „Generalul Armaghedon” pentru cruzimea sa în Siria și care a fost pentru scurt timp responsabil de efortul de război din Ucraina.
„Generalul Armaghedon” a fost retrogradat anul trecut, când, potrivit unor rapoarte neconfirmate, ar fi fost investigat pentru o posibilă complicitate la o revoltă a grupului de mercenari Wagner din Rusia.
Este primul avans al insurgenților în Siria din martie 2020, când Rusia și Turcia, care sprijină rebelii, au convenit asupra unei încetări a focului care a dus la oprirea acțiunilor militare în nord-vestul Siriei.
Orașul Alep a fost controlat de guvern după victoria din 2016, când forțele siriene susținute de Rusia au asediat și au devastat zonele estice controlate de rebeli, potrivit Reuters.
Instituțiile media pro-Assad relatează despre o posibilă tentativă de lovitură de stat.
Scaunul președintelui Bashar al-Assad al Siriei se clatină, pe măsură ce Rusia, Iranul și Hezbollah își lasă garda jos.