Războiul din Siria a adus sistemul de sănătate în pragul colapsului: pacienţii sunt loviţi cu bare de fier din cauză că nu există anestezice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportul intitulat „Un bilanţ devastator”, întocmit de Salvaţi Copiii, analizează consecinţele catastrofale provocate de războiul sirian, care durează de mai bine de trei ani, efecte care se răsfrâng în mod direct asupra îngrijirii copiilor, notează Al Jazeera.

Reprezentanţii fundaţiei de caritate au declarat că mai mult de 10.000 de copii şi tineri şi-au pierdut viaţa din cauza violenţelor între forţele guvernamentale conduse de preşedintele Bashar al-Assad şi rebeli.

„Am primit o fetiţă care avea răni grave; nu am putu face nimic, ci doar să aşteptăm să moară, din cauză că nu avea nici echipament, nici medicamente. Nici până acum nu pot să-mi şterg din minte chipul ei”, a spus unul dintre membrii personalului din Sănătate, citaţi în cadrul raportului. „Amploarea crizei sistemului de sănătate al Siriei este exemplificată în multe feluri, inclusiv prin intermediul copiilor cu membre amputate pentru că spitalele în care ajung nu au echipamentul necesar pentru a-i trata”, se arată în continuarea studiului.

„Nou-născuţii mor în incubatoare din cauza penelor de electricitate; în unele cazuri, pacienţii aleg să le fie provocat leşinul prin lovituri cu bare de fier din cauza lipsei de anestezice; părinţii sosesc la spital pentru a realiza că nu există medici, fiind nevoiţi să pună singuri perfuzii intravenoase copiilor lor”, notează specialiştii. Vieţile copiilor din Siria sunt în pericol încă înainte de a vedea lumina zilei, subliniază experţii, în prezent fiind ameninţată viaţa a 4,3 milioane de copii care au nevoie de asistenţă umanitară.

image

Issa, un băiat de zece ani, cară un mortier, aflându-se într-o fabrică de arme a Armatei Siriene Libere - mişcare rebelă armată. Issa lucrează împreună cu tatăl său timp de zece ore pe zi, cu excepţia zilei de sîmbătă, notează Reuters.

Deşi pe timp de pace campaniile de vaccinare a copiilor au realizat o acoperire de 91%, în prezent rata a căzut până la 68% în doar primul an de la izbucnirea războiului civil, iar perspectivele de viitor sunt îngrijorătoare.

„După ce a început războiul, mai multe mii de copii şi-au pierdut deja viaţa mai ales din cauza reducerii extinse a accesului la tratamentele pentru boli cronice şi periculoase precum epilepsie, cancer, astm, diabet, hipertensiune şi insuficienţă renală”, se arată în raportul fundaţiei. „Aceasta este mai mult decât o criză – este o ameninţare a colapsului întregului sistem de sănătate”, avertizează organizaţia Salvaţii Copiii.

Contactaţi de jurnaliştii postului Al Jazeera, oficialii sirieni nu au putut fi intervievaţi.

Conflictul sirian, care a făcut până în prezent mai mult de 140.000 de victime a început în martie 2011 ca o mişcare de protest faţă de regimul lui Bashar al-Assad. Ulterior a degenerat şi a căpătat proporţiile unui război civil, implicând în acelaşi timp şi ţările vecine, împărţind regiunea în două tabele: aliaţii lui Assad şi rebelii susţinuţi de opozanţii actualului preşedinte.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite