Protestele faţă de publicarea unor caricaturi cu Mahomed în revista Charlie Hebdo continuă în Iran şi în Pakistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coperta Charlie Hebdo Caricaturi
Coperta Charlie Hebdo Caricaturi

Studenţi islamişti iranieni au făcut apel la o manifestaţie, luni, în faţa ambasadei Franţei la Teheran pentru a protesta faţă de publicarea de către revista franceză Charlie Hebdo a unei caricaturi cu Profetul Mahomed, considerată o "insultă", a anunţat duminică presa locală, citată de AFP. Mii de persoane au manifestat şi în Pakistan, duminică, din acelaşi motiv.

Reuniunea din Iran, care va avea loc la ora locală 15.00 (13.30 ora României), este organizată "în semn de protest faţă de insulta săptămânalului francez la adresa Profetului Mahomed", a declarat Sadegh Nasrollahi, membru al Confederaţiei asociaţiilor islamice ale studenţilor independenţi, citat de agenţia Fars. Nasrollahi a adăugat că zeci de membri ai Parlamentului, dintre care cei ai unor minorităţi religioase recunoscute (creştini, evrei şi zoroastrieni) vor participa la această reuniune.

Publicarea, miercuri, de către revista satirică a caricaturii a determinat un val de proteste, cu manifestaţii uneori violente, în mai multe ţări în care desenul a fost considerat ofensator.

În Niger, manifestaţiile au degenerat în revolte, sâmbătă, la Niamey, unde au murit cinci persoane. Grupări violente au incendiat cel puţin zece biserici şi magazine aparţinând creştinilor în această ţară cu majoritate musulmană. Cu o zi înainte, la Karachi, un fotograf pakistanez al Agenţiei France-Presse a fost grav rănit de un glonţ în timpul unei reuniuni în faţa consulatului francez. Caricatura a apărut pe prima pagină a săptămânalului satiric care a fost victima, la 7 ianuarie, a unui atentat soldat cu 12 morţi.

Iranul a condamnat atentatele de la Paris, în special împotriva Charlie Hebdo, dar şi publicarea desenului, apreciind că acesta este un "abuz" faţă de libertatea de exprimare.


Mii de persoane au manifestat în Pakistan, duminică, împotriva publicării unei noi caricaturi cu Mahomed de către Charlie Hebdo, unii incendiind drapele franceze şi portrete ale preşedintelui francez şi ale caricaturiştilor săptămânalului satiric, au constatat jurnaliştii AFP.

Membri ai unor partide religioase dar şi laice, manifestanţii au defilat în Lahore (est), Karachi (sud), Quetta (sud-vest), Peshawar (nord-vest), Multan (centru) şi în numeroase alte oraşe din ţară.

Peste 2.000 de persoane au manifestat în cel mai mare oraş al ţării, Karachi, unde partidul reigios Jamaat-e-Islami a organizat un marş până la mausoleul lui Mohammad Ali Jinnah, părintele fondator al ţării.

O delegaţie de pastori creştini li s-a alăturat pentru a-şi demonstra solidaritatea cu compatrioţii lor musulmani.

În alte zone din oraş, zeci de membri ai partidului Tehreek-e-Insaf au defilat împotriva săptămânalului satiric francez. O delegaţie a mers la reşedinţa consulului general francez şi i-a înmânat o rezoluţie care cere Parisului să interzică revista "pentru propagarea urii religioase în lume".

În Lahore, aproximativ 6.000 de persoane au asistat la manifestaţia organizată de grupări islamiste, între care Jamaat-ud-Dawa. Oratorii au cerut Pakistanului să întrerupă relaţiile cu Franţa. În sud-vestul ţării, la Quetta, manifestanţii au călcat în picioare drapelul francez, după care l-au ars. La fel s-a întâmplat şi cu portrete ale preşedintelui francez François Hollande.

La Peshawar, în nord-vestul Pakistanului, peste 100 de creştini au participat la o reuniune organizată de o biserică locală, scandând "moarte pentru Charlie Hebdo! moarte blasfematorilor Profetului Mahomed!" şi au incendiat un drapel francez.

Aproximativ 200 de persoane s-au reunit la Islamabad, în faţa unui club de presă, şi au ars portretele mai multor caricaturişti.

La Multan, în sudul ţării, manifestanţii au strigat: "Noi nu suntem Charlie, noi suntem Kouachi!", o referire la un slogan al reuniunii manifestanţilor francezi "Eu sunt Charlie" şi la numele de familie al celor doi fraţi care au atacat săptămânalul satiric.

Vineri, după rugăciunea tradiţională, contestarea s-a transformat într-un afront împotriva consulatului francez din Karachi, unde un fotograf al AFP a fost grav rănit de gloanţe.

Pakistanul, a doua cea mai populată ţară musulmană din lume, cu aproximativ 200 de milioane de locuitori, se confruntă periodic cu manifestaţii violente împotriva publicării în Occident a unor înregistrări video sau desene considerate blasfematoare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite