Protestele continuă în Brazilia. „Indignaţii” obţin concesii din partea guvernanţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manifestaţiile au continuat şi marţi noapte pe străzile din Sao Paolo, însă numărul „indignaţilor” a scăzut de la 300.000 la aproximativ 50.000. Brazilienii sunt nemulţumiţi de corupţia din sistemul guvernamental şi de calitatea proastă a serviciilor publice.

Zecile de mii de brazilieni au prostestat paşnic pentru a doua zi consecutiv în Sao Paolo, cel mai mare oraş brazilian, unde s-au strâns în faţa principalei catedrale. 

Mesajul repetat şi noaptea trecută a fost nemulţumirea faţă de corupţia şi frauda din sistemul guvernamentale, care face ca brazilienii să beneficieze de servicii publice de o calitate proastă, deşi economia merge bine, iar cetăţenii plătesc taxe pe care le consideră ridicate. 

Factorul declanşator pentru aceste proteste a fost o scumpire echivalentă cu şapte eurocenţi a unui bilet pentru mijloacele de transport în comun. Apelurile pentru a ieşi în stradă au început de săptămâna trecută pe reţelele de socializare şi, de atunci, au avut loc câteva manifestaţii de dimensiuni reduse în mai multe oraşe. 

În urma acestora, autorităţile locale din patru oraşe au anunţat că renunţă la scumpirea biletelor, iar edilii din Sao Paolo au dat de înţeles că iau şi ei în calcul eliminarea creşterii de preţ. 

Protestatarii au anunţat însă că vor continua să iasă în stradă, în ciuda concesiilor. Aşa cum s-a întâmplat în tot mai multe state - cel mai recent caz este Turcia - manifestaţiile izbucnite cu astfel de motive bine definite s-au transformat în proteste antiguvernamentale, care reflectă nemulţumirea adâncă a societăţii faţă de sistem. 

Acesta este cazul şi în Brazilia unde, în afară de scumpirea biletelor de autobuz şi metrou, „indignaţii” nu au formulat alte nemulţumiri clare, ci mai degrabă o stare de furie şi dezamăgire nu doar faţă de actualul guvern, ci de întregul sistem de guvernare. 

Unul dintre cele mai scandale sloganuri în cele două seri de proteste a fost „Fără partide!”, transmit corespondenţii Associated Press. 

„Ceea ce sper că se va schimba în urma acestor proteste este ca clasa aflată la guvernare să înţeleagă cu noi suntem cei care deţin controlul, nu ei, iar politicienii trebuie să înveţe să ne respecte”, explică Yasmine Gomes, o tânără de 22 de ani, aflată în piaţa din centrul oraşului. 

Protestele au fost primite cu entuziasm de preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff. „Astăzi, Brazilia s-a trezit mai puternică”, a transmis ea într-un comunicat, fără a preciza însă măsurile pe care guvernul le-ar putea aplica pentru a se adresa acestor nemulţumiri. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite