Coreea de Nord cheamă încă o dată SUA la negocieri privind programul nuclear

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Phenianul este pregătit să se întoarcă la masa discuţiilor pe tema programului său nuclear, au anunţat oficialii chinezi în urma cu întâlnirilor cu un grup de diplomaţi nord-coreeni. Este a treia oară de la începutul acestei luni când regimul lui Kim Jong-un a propus reluarea dialogului, după ce şi-a relaxat retorica agresivă.

discuţii cu viceministrul de Externe al Coreei de Nord. 

„Armele nucleare garantează pacea şi prosperitatea”, spunea în iarnă „liderul suprem” criză a rachetelor. Acum, retorica sa pare mult mai împăciuitoare, iar conducătorul de la Phenian a trimis de trei ori de la începutul acestei luni mesaje prin care anunţă că vrea reluarea negocierilor. 

China, principalul susţinător din punct de vedere economic, dar şi diplomatic, al Phenianului, a continuat de atunci să pună presiune pe Nord pentru a reveni la masa discuţiilor pentru a obţine ridicarea sancţiunilor internaţionale impuse de Consiliul de Securitate al ONU. 

„Probabil că înseamnă exact ceea ce pare: nord-coreenii devin nervoşi. Dacă ne gândim la ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni, China pare că a abordat o poziţie mai dură”, explică Paul Haenle, directorul Centrului pentru Politici Globale Carnegie-Tsinghua din Beijing. 

După ce şi-a atras sancţiuni din partea ONU din cauza unui test nuclear efectuat în decembrie şi detonarea unui dispozitiv în februarie, Coreea de Nord a propus luna aceasta discuţii mai întâi Coreei de Sud, apoi americanilor. Phenianul a anulat ulterior discuţiile cu Seulul din cauza unei dispute de protocol. 

Beijingul a susţinut Phenianul, însă a trimis avertismente liderului pentru a-i calma ameninţările. Nu a fost singurul. Aliaţi tradiţionali al Coreii de Nord, Beijingul şi Havana s-au îndepărtat în aprilie pentru prima dată de retorica agresivă a liderului Kim Jong-un la adresa Statelor Unite şi a Coreii de Sud.

„Niciunei ţări nu ar trebui să i se permită să disturbe pacea mondială”, să destabilizeze regiunea şi întreaga Asie, a subliniat duminică Xi Jinping, noul preşedinte chinez, care a adoptat astfel cea mai dură poziţie vizavi de escaladarea tensiunilor din Peninsula Coreeană. 

Un avertisment similar a venit şi din partea lui Fidel Castro, un alt aliat tradiţional al Phenianului. 

„Acum că v-aţi demonstrat avansul tehnic şi ştiinţific, vă amintim de datoria pe care o aveţi faţă de ţările care v-au fost prietene. Totodată, n-ar fi corect să treceţi cu vederea că un astfel de război ar afecta cinci miliarde din cele şapte care trăiesc pe planetă”, a avertizat Castro, accentuând că Havana a fost şi va rămâne un aliat al Coreei de Nord. 

Câteva zile mai târziu, Ministerul de Externe de la Moscova a emis un „apel insistent” la adresa Phenianului, prin care-i cere să se abţină de la acţiuni care ar putea intensifica tensiunile cauzate de ameninţările privind folosirea armei nucleare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite