Protestatarii au format un zid uman în fața Knessetului. Parlamentarii israelieni dezbat o legislație cheie în cadrul reformei judiciare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliția israeliană a încercat să îndepărteze cu tunuri de apă protestatarii care s-au adunat în fața Knesset-ului luni, în timp ce parlamentarii dezbat legislația de limitare a puterilor judecătorilor.

Grupul Camarazi de Arme au format un zid uman în fața intrării Knesset-lui luni dimineața, înaintea dezbaterilor pe așa-numita lege a deciziilor rezonabile prin care Curtea Supremă poate anula o hotărâre a majorității parlamentare.

Un număr de protestatari au fost arestați pentru blocarea traficului sau refuzul de a părăsi zona.

Totodată, un grup de protestatari s-a adunat la Înalta Curte de Justiție din Ierusalim și a format un lanț uman pentru a bloca intrările.

Reforma judiciară inițiată de coaliția naționalist-religioasă de dreapta a premierului Benjamin Netanyahu a dat naștere unei masive mișcări protest motivată de ceea ce societatea percepe ca un pericol pentru sistemul democratic al Israelului. Demonstrațiile au scos în stradă sute de mii de israelieni și au dus la tulburări de  stradă pe scară largă.

Proiectul de lege aflat în dezbatere este un amendament care ar împiedica instanțele din Israel să aplice ceea ce este cunoscut sub numele de „standardul rezonabil” asupra deciziilor luate de aleși. Standardul este o doctrină de drept comun care permite controlul judiciar împotriva acelor decizii ale guvernului care considerate în afara domeniului de aplicare a ceea ce ar întreprinde o autoritate responsabilă și rezonabilă.

Formularea actuală a proiectului de lege interzice utilizarea standardului pentru deciziile luate de prim-ministru, cabinetul în ansamblu sau orice ministru.

Netanyahu și aliații săi au prezentat pachetul legislativ ca limitând puterea unei Curți Supreme din ce în ce mai activiste, ale cărei decizii nu ar fi  în concordanță cu majoritatea politică de dreapta a țării, relatează Jerusalem Post. Compoziția sa, au acuzat ei, reprezintă un vestigiu al elitei seculare ashkenazi a Israelului (evrei de origine europeană) și nu reflecta diversitatea etnică și religioasă evreiască a țării, inclusiv numărul mare de evrei Mizrahi (originari din Orientul Mijlociu).

Pe de altă parte, reforma judiciară ar oferi coaliției de dreapta a lui Netanyahu controlul total asupra guvernului.

Un număr tot mai mare de critici ai guvernului - de la israelieni de centru și de stânga la lideri străini și la organizații evreiești americane - au avertizat că revizuirea va pune în pericol statutul Israelului ca stat democratic.

Deoarece coaliția de guvernare deține, prin definiție, majoritatea în parlament, argumentează ei, reforma judiciară i-ar oferi efectiv lui Netanyahu și partenerilor săi controlul complet asupra tuturor celor trei puteri în stat.

Curtea a fost istoric un protector al drepturilor minorităților – de la arabi la israelieni LBGTQ la mișcările evreiești liberale – iar criticii revizuirii judiciare se tem că ar pune acele drepturi în pericol. Aceste îngrijorări sunt exacerbate de faptul că premierul care a inițiat reforma justiției este în prezent judecat pentru corupție.

Cele patru triburi din Israel

În primele decenii de existență, Israelul a fost dominat de o elită seculară, aplecată spre stânga care a aspirat să creeze un stat în care să prevaleze cultura evreiască, dar care să nu fie supus reglementării religioase, relatează NYT.

Pe măsură ce s-a maturizat însă, alte grupuri și-au mărit rândurile și au câștigat relevanță politică, și anume naționaliștii religioși, coloniștii din Cisiordania și evreii ultraortodocși.

Decenii de-a rândul aceste facțiuni cu agende politice rivale au menținut un echilibru al puterii: În principal, dreapta a condus Israelul în ultimii 40 de ani, dar întotdeauna într-o coaliție cu partide de centru sau de stânga.

„Asta e un simbol sau manifestare a unei lipse majore a încrederii între părți ale societății israeliene”, explică Yedidia Stern, profesoară de drept care participă la eforturile de ultim moment pentru a ajunge la un compromis în privința pachetului de reforme propus de coaliția naționalist-religioasă a lui Netanyahu.

Israel este împărțit patru triburi - naționaliștii religioși, evreii ultraortodocși, evreii laici și arabii - iar acum primele două sunt la putere.

„Israelienii liberali și laici au sentimentul că balanța de putere care exista odată este zguduită”, a subliniat Stern.

10.000 de rezerviști amenință că părăsesc armata

Aproximativ 10.000 de rezerviști ai armatei Israelului au amenințat sâmbătă că refuză să se ofere voluntari pentru serviciul militar dacă guvernul lui Benjamin Netanyahu merge mai departe cu reforma judiciară, a relatat mass media israeliană.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite