Protest în Islamabad. Aproximativ 2.000 de persoane, îndepărtate de poliţie cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Aproximativ 2.000 de persoane care au „paralizat” Islamabad timp de mai multe săptămâni, în semn de protest faţă de ministrul Justiţiei din Pakistan, Zahid Hamid, au fost îndepărtate de poliţie, sâmbătă, cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc, informează AFP.

Poliţia de elită şi trupele paramilitare au început să disperseze manifestanţii în zori, şoselele din apropiere şi magazinele fiind închise.

Protestul organizat de grupul puţin cunoscut Tehreek-i-Labaik Ya Rasool Allah Pakistan a blocat o autostradă principală folosită de mii de persoane începând din 6 noiembrie, împiedicând traficul timp de mai multe ore.

Protestatarii cer demisia lui Zahid Hamid, după ce acesta a renunţat la un amendament al jurământului pe care trebuie să îl depună candidaţii electorali. Manifestanţii au interpretat acest gest drept blasfemie şi susţin că jurământul lui Hamid a fost modificat pentru a permite participarea Ahmadis - o sectă islamică minoritară persecutată de mult timp.

Potrivit reporterilor AFP, protestatarii au aruncat cu pietre către poliţişti. O parte dintre ei au fost reţinuţi. Deşi au fost ambulanţe la faţa locului, nu este clar dacă au existat răniţi. 

Imagini care au fost televizate arată oameni înconjuraţi de fum, stând pe containere pentru marfă care au blocat drumurile în vederea acestui protest.

Un ofiţer de poliţie din Islamabad a spus că operaţiunea a avut scopul de a evita pierderea de vieţi. 

Totuşi, din cauza acestui proces, un copil în vârstă de opt ani şi-a pierdut viaţa, pentru că ambulanţa în care se afla nu a putut ajunge la timp la spital, din cauza traficului blocat, potrivit unui comunicat transmis în această săptămână de Curtea Supremă din Pakistan.

În ciuda dimensiunii relativ reduse a protestului, autorităţile au ezitat să acţioneze imediat, pentru că se temeau de apariţia unor acte de violenţă, deoarece manifestanţii au jurat că îşi vor da viaţa pentru această cauză.

Însă, lipsa de acţiune a guvernului a înfuriat instanţele, precum şi milioane de locuitori ai Islamabadului şi ai oraşului Rawalpindi, aflat în apropierea capitalei. Analiştii şi criticii au acuzat guvernul că permite unei probleme minore să ia amploare şi să se transforme într-o situaţie potenţial periculoasă.

„Acest lucru creează un precedent îngrijorător, că oricând, oricine este nemulţumit de guvern poate sufoca Islamabadul, iar guvernul se va supune”, a spus analistul Zeeshan Salahuddin, de la Center for Research and Security Studies.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite