Producţia de opiu în Afganistan a scăzut cu 95% după ce talibanii au interzis culturile de mac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producţia de opiu din Afganistan a scăzut cu 95% după ce talibanii au interzis culturile de mac, în aprilie 2022, potrivit Biroului ONU pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC), citat de dpa şi AFP.

Afganii extrag opiu brut de pe culturile de mac
Producţia de opiu în Afganistan a scăzut cu 95% după ce talibanii au interzis culturile de mac

Biroul ONU este preocupat totuşi de "consecinţele umanitare pentru numeroase comunităţi rurale vulnerabile" ale acestei scăderi, cultivatorii fiind nevoiţi să se reorienteze către culturi alternative, mult mai puţin rentabile.

Directoarea executivă a UNODC, Ghada Waly, a subliniat că Afganistanul are nevoie urgentă de investiţii puternice în mijloace de trai sustenabile şi asistenţă umanitară, pentru a le asigura agricultorilor afgani accesul la alternative la "economia opiului".

După revenirea la putere a talibanilor la Kabul, în august 2021, pe fondul retragerii forţelor internaţionale, liderul suprem taliban a interzis prin decret cultivarea macului. În trecut, circa 90% din producţia mondială de mac pentru opiu şi heroină provenea din Afganistan.

Până în 2023, valoarea exporturilor afgane de opioide depăşea frecvent valoarea bunurilor şi serviciilor exportate în mod legal de această ţară. Mulţi fermieri s-au orientat spre cultivarea grâului, care generează însă venituri mult mai mici decât opiul.

ONU subliniază că aproape 80% din populaţia afgană depinde de agricultură, iar Afganistanul cunoaşte al treilea an consecutiv de secetă.

Cultivarea macului a fost pentru scurt timp interzisă în 2000 de talibani, cu câteva luni înainte ca regimul lor fundamentalist să fie înlăturat de o coaliţie internaţională, în reacţie la atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA. În cei 20 de ani care au urmat de gherilă împotriva forţelor străine, talibanii i-au taxat în schimb pe producătorii de mac din regiunile aflate sub controlul lor, această cultură devenind astfel pentru ei o sursă importantă de venituri.

Afganistan este cel mai mare producător mondial de opiu

Afganistanul este cel mai mare producător mondial de opiu, potrivit Oficiului pentru Droguri şi Criminalitate de la ONU (UNODC). Producţia de opiu din această ţară reprezintă mai mult de 80% din cea mondială, potrivit BBC.

În 2018, UNODC a estimat că producţia de opiu a contribuit cu până la 11% la economia ţării.

La început, cultivarea macului pentru opiu a crescut substanţial sub conducerea talibanilor - de la aproximativ 41.000 de hectare în 1998 la peste 64.000 în 2000, potrivit Departamentului de Stat al SUA.

Dar, în iulie 2000, talibanii au interzis cultivarea macului de opiu în zonele controlate de ei. Chiar şi un raport al ONU din mai 2001 a subliniat „succesul interdicţiei cultivării macului în zonele controlate de talibani”.

În urma acestei măsuri a talibanilor, s-a înregistrat o scădere notabilă a capturilor de opiu şi heroină la nivel global în 2001 şi 2002.

Fermele de opiu sunt o sursă majoră de locuri de muncă în Afganistan, în 2019 oferind aproape 120.000 de joburi, potrivit unui sondaj UNODC.

Se estimează talibanii ar încasa între 100 şi 400 de milioane de dolari anul din activităţile ilicite cu droguri, potrivit inspectorului general special pentru reconstrucţia afgană (Sigar).

Heroina provenită din opiu cultivat în Afganistan reprezintă 95% din piaţa din Europa. Doar 1% din heroina din SUA este din Afganistan, potrivit Agenţiei antidrog din SUA. Majoritatea provine din Mexic.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite