Primul portavion chinez şi-a început serviciul militar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China a anunţat marţi intrarea în serviciu a primului său portavion, într-un context de tensiuni teritoriale puternice cu Japonia în Marea Chinei de Est, relatează AFP.

Această navă-amiral, care reprezintă ambiţiile navale ale Beijingului, a efectuat prima sa ieşire pe mare în august 2011. Ulterior, ea a fost supusă unui număr de circa zece teste pe mare.

"În această dimineaţă, primul portavion chinez, Liaoning, a fost admis oficial în serviciul activ", a anunţat într-un comunicat Ministerul chinez al Apărării, anunţând astfel că a denumit nava, construită pornind de la o cocă fabrică în fosta URSS; cu numele unei provincii din nord-estul Chinei.Portavionul va permite Chinei "sporirea capacităţilor de luptă a marinei sale naţionale la un nivel modern şi ameliorarea capacităţilor sale de apărare", a precizat ministerul.

Nava va "juca un rol important pentru apărarea intereselor suverane ale statului", a precizat el.

Acest portavion, o navă la origine denumită "Variag" şi destinată Marinei sovietice, a fost renovată timp de mai mulţi ani pe un şantier naval din Dalian (provincia Liaoning). Primul portavion chinezesc, este de fapt o fostă navă sovietică achiziţionată în 1998, de la Ucraina, pentru 20 de milioane de dolari.

Potrivit experţilor independenţi, va fi nevoie de mai mulţi ani pentru ca Beijingul să se doteze cu un grup aeronaval complet operaţional.Aceştia apreciază că China a demarat deja, fără să anunţe, un program de construire a unui alt portavion, sau chiar a două astfel de nave.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite