Povestea tinerei care a revenit în nordul Fâșiei Gaza, după 15 luni de la strămutare. „Trump vrea să plec. Voi rămâne și voi reconstrui casa”

0
0
Publicat:

La câteva zile de la începutul războiului, peste un milion de oameni au primit ordin să părăsească nordul Gazei de către armata israeliană.

Palestinienii strămutați din centrul și sudul Fâșiei Gaza se întorc în nord FOTO X
Palestinienii strămutați din centrul și sudul Fâșiei Gaza se întorc în nord FOTO X

Accesul la putere și internet este limitat în cartierul lui Esraa Shaheen din nordul Gazei, unde bombardamentele israeliene au distrus o mare parte a infrastructurii.

Dar știrile despre planul președintelui american Donald Trump de a reloca palestinienii de pe teritoriu au ajuns aici.

Simți că nu deții controlul asupra propriei vieți... că viețile noastre sunt ieftine”, spune Esraa, numind comentariile sale provocatoare, scrie bbc.com.

Dar privind în jur, ea nu poate să nu fie de acord cu el despre „moartea și distrugerea” care este peste tot în teritoriu.

Tânăra de 23 de ani spune despre cartierul în care a crescut că este acum aproape de nerecunoscut.

În ciuda acestui fapt, ea este hotărâtă să rămână, descriind BBC printr-o serie de telefoane, videoclipuri și mesaje călătoria ei lungă spre casă și bucuria ei de a se reîntâlni cu logodnicul ei - o bucurie despre care spune că depășește situația dificilă cu care se confruntă acum în nord.

Esraa s-a luptat să trăiască luni de zile într-o sală de clasă aglomerată din centrul Gazei.

"Prefer să stau acasă, mai ales în camera mea, decât să ies și să mă plimb sau ceva de genul acesta. Prefer liniștea", spune ea.

image

În sala de clasă, „nu era loc pentru calm, stabilitate sau confort”.

Așa că, atunci când a apărut vestea despre încetarea fragilă a focului dintre Israel și Hamas, Esraa a fost încântată de ideea de a se întoarce în cartierul în care s-a născut și a crescut, în ciuda a ceea ce auzise despre distrugerea de acolo.

A fost 15 luni de război care a început a doua zi după absolvirea ei, când luptătorii Hamas au ucis aproximativ 1.200 de oameni în Israel și au luat ostatici alte 251. Peste 47.500 de oameni în Gaza au fost uciși în ofensiva israeliană care a urmat, potrivit ministerului sănătății condus de Hamas. Aproximativ două treimi din clădirile din Gaza au fost distruse sau avariate, estimează ONU.

Logodnicul ei a rămas în nordul Gazei, unde lucra la un spital. La început a ales să nu plece, iar apoi nu a mai putut să iasă, spune ea.

La câteva zile de la începutul războiului, peste un milion de oameni au primit ordin să părăsească nordul Gazei de către armata israeliană în timp ce lupta împotriva Hamas, cu mai multe evacuări forțate în lunile care au urmat. Armata israeliană a stabilit apoi un coridor care se întinde pe lățimea Gazei, împiedicând oamenii să se întoarcă spre nord.

Dar acordul de încetare a focului a inclus un acord pentru ca persoanele strămutate să se întoarcă în nord, așa că Esraa și-a făcut bagajele cu câteva zile înainte ca punctul de trecere să se deschidă și a așteptat permisiunea de a se muta.

În dimineața zilei de 27 ianuarie, ea și-a luat telefonul și a înregistrat un videoclip.

„Bucuria este copleșitoare”, spune ea, privind în jos camera, înainte de a porni.

„După un an și trei luni, ne vom întoarce în cartierul nostru”

Drumul spre reuniune

Fâșia Gaza este o enclavă mică, iar călătoria lui Esraa acasă a fost la doar aproximativ 20 km de Deir al-Balah. Dar aglomerația de oameni și terenul dificil au făcut ca drumul să dureze  șapte ore - mai întâi cu mașina, apoi pe jos și apoi din nou cu mașina.

Ea a condus mai întâi cât a putut de aproape de strada al-Rashid , unde o mare de oameni se îndrepta spre nord - singurul loc în care oamenii puteau traversa pe jos.

Sute de mii de palestinieni făceau călătoria înapoi în comunitățile lor din nordul Gazei, după mai bine de un an de strămutare.

Copiii mici erau purtați împreună cu orice bunuri pe care oamenii le puteau aduce cu ei. Cărucioarele erau pline cu provizii și împinse peste mormane de pământ.

„Până la jumătatea călătoriei, oamenii erau fericiți și cântau și chestii de genul acesta, dar apoi, când a durat mult timp, oamenii au devenit frustrați”, a spus Esraa mai târziu.

„A fost atât de lung și obositor”

Într-un videoclip filmat în timpul călătoriei, Esraa spune că, dacă peisajul din centrul Gazei este așa, ea „nu își poate imagina ce vom vedea în nord și ce fel de distrugere va fi”.

Mulțimea a ajuns în cele din urmă la un panou care spunea „Gaza vă urează bun venit”, semnalând că au ajuns în orașul Gaza.

"În sfârșit. Slavă Domnului. Slavă Domnului", spune ea în înregistrarea călătoriei sale. "Distrugerea este de nedescris. Sentimente amestecate, dar bucuria prevalează."

Logodnicul lui Esraa, Mohammad, a așteptat-o cu un buchet de flori. Ea a plâns când a căzut în brațele lui, înainte ca el să o conducă înapoi în cartierul lor, ascultând un cântec despre îndrăgostiții care se reîntâlnesc.

„Bine ați venit în Gaza. În sfârșit, mulțumesc lui Dumnezeu”

Acest sentiment – ​​aveam nevoie de el”, își amintește ea despre reuniune.

În timp ce conduceau acasă, ea a văzut că o mare parte din cartierul ei era în ruine.

„Îmi amintesc toate detaliile – străzile și casele”, a spus ea mai târziu la telefon. Acum "Nu puteam recunoaște locurile, nici casele, nici străzile. Nu puteam recunoaște niciunul dintre ele. Cartierul este ca un morman de pietre."

Esraa a crescut într-un cartier din orașul Gaza, pe strada al-Saftawi. Înainte de atacurile din 7 octombrie din 2023, era o zonă construită cu magazine, școli și apartamente.

Dar după 15 luni de război, la fel ca multe alte părți ale orașului, există dovezi ale conflictului de jur împrejur. Oamenii locuiesc în clădiri avariate sau bombardate, alții se adăpostesc în corturi.

Înapoi acasă

Apartamentul de familie cu trei dormitoare al lui Esraa, la primul etaj, este încă intact, deși ferestrele și ușile nu mai există. Alte etaje din clădire sunt distruse.

Cartierul a fost o țintă timpurie a campaniei militare a Israelului, despre care se spune că a avut ca scop distrugerea Hamas. O clădire mare situată în apropiere a fost aplatizată în câteva săptămâni de la începutul războiului, iar mai multe structuri și cratere distruse sunt vizibile în imaginile din satelit ale zonei din primele luni de război.

Într-o furtună din această săptămână, foile de plastic puse peste spațiile deschise din apartamentul lui Esraa au explodat. Ea și rudele ei s-au acoperit cu pături pentru a încerca să se încălzească.

Casa a fost jefuită în timp ce familia era plecată, iar Esraa spune că nu mai există mobilier acolo. Iubita ei cameră foto, cele trei obiective și laptopul ei au dispărut și ele.

Familia aprinde focul pentru a încerca să alunge insectele care acum se târăsc prin apartament. Au cărat canistre de gaz din sud pentru a putea continua să gătească.

A ajunge la piață pentru a cumpăra alimente este dificil, deoarece multe drumuri sunt acum inaccesibile, spune ea.

Cartierul este un morman de pietre

Străzile aglomerate din jurul apartamentului erau luminate permanent, în timp ce acum sunt în întuneric. Își amintește de zgomotul livrărilor către un supermarket din apropiere, care a fost distrus în război.

Unii, după ce au văzut distrugerea, s-au îndreptat înapoi la corturi sau clădiri pentru persoanele strămutate din sud, considerând nordul nelocuitor.

Programul ONU pentru Mediu a avertizat că ar putea dura 21 de ani pentru a îndepărta și elimina toate resturile lăsate de bombardamentele israeliene.

Există îngrijorări cu privire la salubritate și accesul la servicii și furnituri de bază, în special în nordul fâșiei.

Esraa este de acord că viața era mai ușoară în sud. Uneori îi este dor de sala de clasă aglomerată unde „măcar erau ferestre”.

Dar ea spune că nu are „niciun gând să se întoarcă”.

Nu există apă, electricitate, internet, dar această bucurie de a te întoarce acasă a fost mai mare decât toate acestea”, spune ea.

„Vom rămâne și ne vom reconstrui casa”.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite