„Parteneriat fără limite” între Rusia și China, în timp ce spionii cibernetici ai Beijingului culeg informații despre apărarea Moscovei

0
0
Publicat:

„Parteneriatul fără limite” dintre Rusia și China nu i-a oprit pe hackerii Beijingului din a cerceta industria de apărare rusă.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Grupări susținute de statul chinez, inclusiv Mustang Panda și Tonto Team, au luat în vizor firmele rusești din sectorul de apărare și cel aerospațial, căutând informații despre capacitățile militare ale Moscovei, potrivit Politico

În timp ce Moscova și Beijingul cultivă o relație apropiată, „descoperirile noastre tehnice creionează o imagine diferită”, spune Che Chang, analist la compania taiwaneză Team T5 pe zona amenințărilor cibernetice.

Cele două regimuri autoritare s-au sprijinit reciproc din punct de vedere strategic pe probleme fierbinți ca războiul din Ucraina și tensiunile legate de Taiwan. Vladimir Putin și Xi Jinping au avut un apel video de 95 de minute chiar în această săptămână, discutând despre modul în care se vor poziționa în ceea ce îl privește pe noul președinte al SUA, Donald Trump.

Totuși, cercetarea realizată de Team T5 arată că acest nivel de cooperare nu echivalează cu încetarea operațiunilor de spionaj cibernetic.

Spionii cibernetici ai Chinei au vizat industria de apărare a Rusiei

Cercetătorii taiwanezi spun că atacurile au avut ca scop furtul de informații sensibile despre programul de arme avansate al Rusiei, în special despre submarinele nucleare. De exemplu, Tonto Team s-a dat drept compania de inginerie marină, Rubin Design Bureau, care a produs peste 85% din submarinele marinei sovietice și ulterior ale celei ruse.

Grupările de hackeri chinezi au deja un istoric de atacuri asupra Europei, Statelor Unite și Taiwanului. Mustanga Panda a fost vizată chiar în această lună de o operațiune a autorităților americane și franceze, care acuză organizația că a fost plătită de către China pentru a dezvolta și pentru a răspândi software malign peste hotare.

Campaniile de spionaj cibernetic nu au declanșat alarmele diplomatice la Moscova. Pe lângă parteneriatul fără limite, Rusia și China au mai multe acorduri de securitate, inclusiv din 2009 și 2015, prin care promit explicit că nu vor efectua atacuri cibernetice una împotriva celeilalte.

Guvernul rus nu a atribuit atacurile cibernetice pe care le-a descoperit Team T5. De altfel, guvernul Rusiei știe despre spionajul cibernetic al Chinei, sunt convinși experții. „Suntem siguri că guvernul rus este conștient că efectuează aceste atacuri China, deoarece unele companii ruse le-au atribuit”, a mai declarat Chang.

Oleg Shakirov, student doctorand la Johns Hopkins School of Advanced International Studies, spune că atribuirea atacurilor a fost făcută de către mai multe companii private, inclusiv de către Rostelecom, cea mai mare firmă de telecomunicații din Rusia, care în 2023 cataloga gruparea chineză ATP 10, 15, 31, 41 drept o amenințare de top.

Dacă te uiți la cum a fost abordată chestiunea, cel puțin în Rusia activitatea este tratată ca un soi de problemă tehnică, nu o problemă politică”, a afirmat Shakirov. „Dacă are loc un atac american sau ucrainean asupra Rusiei, atunci guvernul ar fi foarte gălăgios în privința asta”, a conchis expertul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite