Parlamentul ucrainean retrage un proiect de lege controversat privind calomnia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul ucrainean a retras, marţi, un proiect de lege care penalizează calomnia, în urma protestelor jurnaliştilor, în opinia cărora acest text urmăreşte să anihileze libertatea de exprimare în această fostă republică sovietică, relatează AFP.

Un total de 349 de deputaţi din 450 au votat pentru anularea adoptării în primă lectură a acestui text care prevede amenzi de până la 8.500 de euro şi pedepse de până la cinci ani de închisoare pentru persoanele declarate vinovate de calomnie.

Patidul aflat la putere, care a iniţiat textul, a sfârşit prin a renunţa la el în faţa protestelor şi a votat în favoarea retragerii acestuia aproape în unanimitate.

Adoptarea acestui proiect în primă lectură la jumătatea lui septembrie, cu şase săptămâni înaintea alegerilor legislative din 28 octombrie, a provocat o mobilizare fără precedent a presei, care consideră că textul va fi folosit pentru înnăbuşirea criticilor la adresa regimului preşedintelui Viktor Ianukovici.

În semn de protest, numeroase publicaţii, inclusiv cele loiale puterii, au afişat săptămâna trecută benzi negre pe site-urile lor şi mai multe ziare au apărut cu prima pagină goală.

Luni, câteva sute de jurnalişti, dintre care redactorii-şefi ai unor publicaţii influente cum ar fi cotidianul Kommersant şi site-ul de investigaţii Ukrainska Pravda, au manifestat în faţa Parlamentului.

Organizaţii neguvernamentale internaţionale, între care Reporters Sans Frontières şi Federaţia internaţională a jurnaliştilor (FIJ), precum şi reprezentanta pentru libertatea presei a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Dunja Mijatovici, s-au alăturat vocilor critice.

Regimul preşedintelui Viktor Ianukovici, ales în februarie 2010, este acuzat periodic că face presiune asupra presei din ţară.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite