Irakul recuperează o tranșă importantă din suma de 2,5 miliarde de dolari furată de la Fisc

0
0

Irakul a recuperat o parte dintr-o sumă de 2,5 miliarde de dolari retrasă în mod fraudulos dintr-un cont al Fiscului, a anunțat premierul Mohammed Shia al-Sudani. Oficialul a cerut tuturor celor implicați în furt să se predea și să restituie banii publici, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Irakul a recuperat prima tranșă de 125 milioane de dolari FOTO: Pexels
Irakul a recuperat prima tranșă de 125 milioane de dolari FOTO: Pexels

Potrivit premierului, unul dintre autorii fraudei, Nour Zuhair Jassem, a restituit puțin peste 125 de milioane de dolari din suma de peste un miliar de dolari pe care a mărturisit că a sustras-o. Afaceristul va fi eliberat pe cauțiune în schimbul restituirii în termen de două săptămâni a întregii sume furate.

Un document al Fiscului arată că tranșe din suma de 2,5 miliarde de dolari au fost sustrase în perioada septembrie 2021-august 2022 cu ajutorul a 247 de cecuri încasate de cinci companii. Banii au fost ulterior încasați cash de către cele cinci companii, ai căror proprietari sunt majoritatea fugari și pe numele cărora au fost emise mandate de arestare.

Mohammed Shia al-Sudani a făcut anunțul recuperării prime sume din totalul sustras în cadrul unei declarații televizate având alături teancuri de bancnote despre care susține că au fost recuperate de la omul de afaceri Nour Zuhair Jassem, arestat la sfârșitul lunii octombrie pe aeroportul din Bagdad.

Un alt acuzat a fost reținut în regiunea autonomă Kurdistan și urmează să fie predat autorităților din Bagdad,

„Cel mai important este să fie restituite fondurile. Ce contează dacă cutare sau cutare este în închisoare dacă (cei 2,5 miliarde de dolari) nu sunt în casieria statului ?”, a mai spus premierul în intervenţia sa, potrivit Agerpres.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite