Oraşul sirian Alep este zguduit din nou de lovituri aeriene, după câteva săptămâni de pauză a bombardamentelor. Rusia anunţă o ofensivă majoră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atacuri aeriene intense zguduie din nou în estul oraşului Alep din Siria aflat sub controlul rebelilor, după o pauză de câteva săptămâni ce s-a încheiat marţi, când cel puţin trei oameni au murit, trasmite Reuters, citând rezidenţi şi un monitor de război.

Televiziunea siriană de stat a arătat că forţele aeriene ale guvernului de la Damasc au participat la lovituri aeriene împotriva ”bastioanelor teroriste” din Alep, în timp ce Rusia a declarat că a atacat baze ale grupărilor jihadiste Statului Islamic şi Frontul al-Nusra din Siria, fără a menţiona Alep, la o zi după ce Donald Trump şi Vladimir Putin au purtat o convorbire telefonică.

Preşedintele ales al SUA şi preşedintele rus au discutat ”reglementarea conflictului din Siria” şi nevoia de a combate ”terorismul internaţional şi extremismul”, potrivit unei declaraţii a biroului lui Putin, arată The Guardian.

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a declarat marţi că Damascul va trebui să "aştepte şi să vadă", dacă preşedintele ales al SUA, Donald Trump, va schimba politica de la Washington privind Siria, dar că el este gata să coopereze în lupta împotriva militanţilor.

În primele sale comentarii cu privire la victoria în alegeri a lui Trump, Assad, a declarat că liderul republican a făcut comentarii promiţătoare cu privire la necesitatea de a lupta împotriva islamiştilor în războiul din Siria, dar "poate să le livreze?"

"Noi nu avem o mulţime de aşteptări, deoarece administraţia SUA nu este numai despre preşedinte... Deci trebuie să aşteptăm şi să vedem când el porneşte în noua sa misiune în calitate de preşedinte", a spus el.

Damascul a sperat pentru mult timp că ar putea câştiga înapoi legitimitatea internaţională ca parte a luptei internaţionale împotriva Statului Islamic, dar Statele Unite au respins această idee, văzându-l pe Assad ca o parte a problemei.

Ofensivă terestră majoră iminentă                                      

Bombardamentul marchează finalul unei pauze a loviturilor aeriene asupra oraşului, începută pe 18 octombrie, atacurile fiind concentrate pe zonele rurale înconjurătoare. Raidurile au ucis cel puţin trei oameni, în numai câteva ore, iar alţi 200.000 de civili încă sunt captivi în oraş.

”Aeronavele regimului au lansat lovituri şi au aruncat cu bombe în câteva cartiere în estul Alep pentru prima dată din 18 octombrie”, a declarat Rami Abdel Rahman, directorul Observatorului sirian pentru Drepturile Omului.

Rezidenţii din cartierele înconjurătoare au distribuit videoclipuri cu bombele căzând în oraş. Trei spitale din zona rurală a Alep au fost lovite, luni, iar atacurile asupra zonelor înconjurătoare au început înainte ca avioanele şi elicopterele să lovească oraşul.

Bana Alabed, a cărei mamă distribuie zilnic tweet-uri cu noutăţi despre viaţa în Alep, a spus că a numărat cel puţin 20 de bombe aterizând în oraş în câteva ore, potrivit The Guardian.

”Casele noastre tremură. Avioanele vâjâie deasupra noastră şi bombardamentele sunt peste tot în jur”, a declarat Modar Shekho, un rezident din estul Alep.

Activistul Baraa al-Halabi, stabilit în estul oraşului, a precizat că avioanele lovesc oraşul cu arme convenţionale, iar elicopterele lansează bombe improvizate. ”Oamenii sunt speriaţi, bombardamentul e intens”, a spus el.

Televizunea de stat Ikhabariyah a transmis că au loc degajări uriaşe de trupe de-a lungul mai multor fronturi din Alep, pregătindu-se o ofensivă terestră majoră iminentă.

image

Controlul asupra oraşului Alep la 1 noiembrie FOTO The Guardian

SUA condamnă violarea dreptului internaţional

Departamentul de Stat al SUA a condamnat resumarea atacurilor aeriene în Siria, marţi, şi a precizat că ţintirea spitalelor şi civililor din oraşe precum Alep reprezintă o violare a dreptului internaţional, transmite Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Elizabeth Trudeau, a declarat că noile bombardamente coincid cu discuţii multilaterale ce au loc la Geneva între Statele Unite, Rusia şi alte ţări care caută implementarea unui acord de încetare a focului şi o cale pentru o reglementare politică.

”Condamnăm rezumarea atacurilor aeriene în Siria de către Rusia şi regimul sirian”, a precizat Trudeau reporterilor, menţionând că cele mai recente atacuri, care au avut loc asupra a cinci spitale şi a unei clinici mobile din Siria, sunt considerate ”o violare a dreptului internaţional”.

Trudeau a spus că Rusia nu a permis livrarea de alimente şi ajutor în vestul Alep pe durata suspendării bombardamentelor. ”A lăsat locuitorii din vestul oraşului Alep să moară de foame, în timp ce a căutat laudă din partea comunităţii internaţionale pentru oprirea atacurilor pentru 3 săptămâni”, a criticat Trudeau. Ea a adăugat că Rusia a avut oportunitatea de a facilita ajutor, mâncare şi medicamente pentru aceşti oameni aflaţi sub asalt, însă a eşuat.

Alep a devenit cel mai înverşunat front în războiul din Siria ce adună deja 5 ani, aducându-i în arenă pe preşedintele Bashar al-Assad, susţinut de Rusia, Iran şi miliţiile şiite, toţi luptând împotriva rebelilor suniţi, inclusiv a grupurilor susţinute de Turcia, Statele Unite şi monarhiile din Golf.

Toţi rebelii, inclusiv ambele grupuri naţionaliste, cât şi facţiunile jihadiste considerate teroriste de Occident, luptă pentru a-l da jos pe Assad.

Statul Islamic nu operează în zonele deţinute de rebele, precum estul Alep, însă Frontul al-Nustra, acum cunoscut drept Jabhat Fateh al-Sham, da.

Alep a fost împărţit pentru mulţi ani în sectorul de vest controlat de guvern şi sectorul de est controlat de rebeli, dar armata siriană şi aliaţii săi au reuşit să izoleze şi să asedieze cartierele insurgente în timpul verii. Printre aliaţii armatei se numără Gărzile Revoluţionare ale Iranului, Hezbollah din Liban şi miliţiile şiite irakiene.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite