ONU denunţă raportările „homofobe şi rasiste” despre răspândirea variolei maimuţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Variola maimutei

ONU avertizează că unele anunţuri despre răspândirea virusului variolei maimuţei sunt rasiste şi homofobe şi duc la exacerbarea stigmatizării şi la subminarea răspunsului la focarul în creştere.

Ţările care fac parte din Programul ONU pentru SIDA (UNAIDS) au spus că mai multe raportări de cazuri de infecţie arată că „o proporţie semnificativă” din cazurile recente de variola maimuţei au fost identificate în rândul bărbaţilor gay sau bisexuali. 

ONU precizează că transmiterea virusului a avut loc printr-un contact fizic cu un bolnav de variola maimuţei şi că ar putea afecta pe oricine. În plus, se subliniază faptul că unele descrieri ale africanilor şi persoanelor din comunitatea LGBTQ „întăresc stereotipurile homofobe şi rasiste şi exacerbează stigmatizarea”.

Începând cu data de 21 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a primit rapoarte privind 92 de cazuri de variolă a maimuţei confirmate în laborator şi 28 de cazuri suspecte din 12 ţări în care boala nu este endemică, inclusiv mai multe ţări europene, SUA, Australia şi Canada.

„Stigma şi vina subminează încrederea şi capacitatea de a răspunde eficient în timpul unor focare ca acesta”, a spus directorul executiv adjunct al UNAIDS, Matthew Kavanagh.

„Experienţa arată că retorica stigmatizantă poate dezactiva rapid răspunsul bazat pe dovezi, stimulând ciclurile de frică, alungânnd încrederea oamenilor în serviciile de sănătate, împiedicând eforturile de identificare a cazurilor şi încurajând măsuri ineficiente, punitive.”, relatează The Guardian.

Ministerul Sănătăţii din Argentina a anunţat duminică că a detectat un caz suspect de variolă a maimuţei în Buenos Aires, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari cu privire la creşterea cazurilor în Europa şi în alte părţi ale lumii cu infecţia virală mai frecvent în Africa de Vest şi Centrală.

Israelul şi Elveţia au spus că au identificat o persoană infectată care a călătorit recent în străinătate. Israelul investighează alte cazuri suspecte.

Austria şi-a confirmat duminică primul caz de virus, în timp ce autorităţile sanitare din SUA au spus că ar fi putut găsi cel de-al treilea caz al ţării şi au efectuat teste pe un pacient din Florida de Sud.

Simptomele variolei maimuţei includ febră, dureri musculare, ganglioni limfatici umflaţi, frisoane, epuizare şi o erupţie cutanată asemănătoare varicelei pe mâini şi pe faţă.

Nu există tratament, dar simptomele dispar de obicei după două până la patru săptămâni. Boala este considerată endemică în 11 naţiuni africane.

Ministerul Sănătăţii din România a transmis, duminică, informaţii despre variola maimuţei, după recomandările OMS. Instituţia a alcătuit o listă de întrebări şi răspunsuri pentru a oferi cât mai multe detalii despre ce este această boală, cum se răspândeşte, care sunt simptomele şi care este conduita de urmat.

Lista de întrebări şi răspunsuri despre această boală poată fi citită AICI

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite