Regele Charles nu va fi prezent summitul pentru schimbările climatice, după obiecția premierului Truss

0
Publicat:

Regele Charles al Marii Britanii nu va participa la summitul internaţional COP27 privind schimbările climatice care va avea loc luna viitoare în Egipt în ciuda angajamentului suveranului în ceea ce priveşte problemele de mediu, informează duminică DPA şi PA Media.

Regele charles nu va participa la summitul schimbărilor climatice
Regele charles nu va participa la summitul schimbărilor climatice

Potrivit The Sunday Times, prim-ministrul britanic Liz Truss a obiectat în legătură cu participarea regelui Charles la summit în timpul unei audienţe desfăşurate la Palatul Buckingham luna trecută.

Nici biroul de presă al premierului şi nici palatul nu au comentat asupra articolului de presă potrivit căruia regele ar fi dorit să ţină un discurs adresat delegaţilor reuniţi în staţiunea Sharm el-Sheikh de la Marea Roşie, conform Agerpres.

O sursă guvernamentală a spus că este ''ridicolă'' sugestia potrivit căreia prim-ministrul ''dă ordine'' monarhului.

Cu toate acestea, în mod tradiţional, toate vizitele oficiale peste graniţe ale membrilor familiei regale sunt efectuate în conformitate cu avizul guvernului.

Înaintea ascensiunii lui la tron, au existat speculaţii potrivit cărora, în calitate de Prinţ de Wales, Charles va merge în Egipt întrucât a participat şi la summitul COP26 din Glasgow, Scoţia, anul trecut.

Se pare că, după ce a fost cerut avizul guvernului, s-a convenit că nu ar fi ocazia potrivită pentru prima vizită în străinătate a lui Charles în calitate de suveran.

The Sunday Times a citat o sursă regală importantă care a spus: „Nu este un mister că regele a fost invitat să meargă. A trebuit să se gândească foarte atent la paşii pe care îi are de urmat pentru primul său turneu în străinătate şi nu va participa la COP”.

Potrivit sursei, decizia a fost luată la recomandarea guvernului şi „în spiritul unei atenţii permanente a faptului că, în calitatea sa de rege, acţionează la recomandarea guvernului”.

„Nu comentăm întâlnirile dintre prim-ministru şi rege”, a declarat o purtătoare de cuvânt a lui Truss.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite