Omul care a prevestit colapsul economic în urmă cu 40 de ani: „Omenirea este încă în curs de autodistrugere”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unele ţări au început deja să se prăbuşească, iar altele nici nu iau în calcul un eventual colaps FOTO Shutterstock
Unele ţări au început deja să se prăbuşească, iar altele nici nu iau în calcul un eventual colaps FOTO Shutterstock

Omul de ştiinţă american Dennis Meadows, care în 1972 a prevestit colapsul economic de astăzi, avertizează că omenirea este, în continuare, în curs de autodistrugere din cauza exploatării „nemiloase” a resurselor planetei.

Activistul pentru mediu şi omul de ştiinţă american Dennis Meadows a anunţat încă din 1972 că exploatarea fără măsură a resurselor planetare va aduce colapsul economic, prin studiul intitulat „Limitele Progresului” („The Limits of Growth”). 40 de ani mai târziu, avertismentul său mai are puţin până să devină realitate, scrie ediţia online a publicaţiei germane „Der Spiegel”.

În urmă cu patru decenii, Meadows atrăgea atenţia asupra creşterii demografice exponenţiale de pe Glob şi asupra distrugerii treptate a mediului înconjurător, care vor duce într-un final la prăbuşirea economiei mondiale. Primele două scenarii s-au adeverit, iar a treia este în curs de îndeplinire, potrivit omului de ştiinţă american.

„Faptul că prăbuşirea nu a avut încă loc nu înseamnă că nu se va întâmpla în viitor. Să ne imaginăm situaţia următoare: conducem o maşină în interiorul unei fabrici. Sunt două moduri prin care putem opri: fie frânăm, fie menţinem viteza şi intrăm în zid. Dar vom opri la un moment dat. Clădirea este un spaţiu limitat. La fel se pune problema şi în cazul resurselor Pământului”, a explicat Meadows, într-un interviu acordat „Der Spiegel”.

Întrebat dacă mediul privat va reacţiona în timp util pentru a evita „lovirea de zid”, omul de ştiinţă a precizat că „schimbarea majoră nu vine de la companiile cu tradiţie”. „Cine a conceput iPhone-ul? Nu a fost Nokia, nici Motorola şi niciuna dintre firmele cu vechime în industrie. A fost creat de Apple, o companie aflată, la începuturi, în afara industriei telefoanelor mobile. Şi putem găsi multe alte astfel de exemple.”

Mai mult, Meadows (foto dreapta) a atras atenţia că cei care au putere financiară nu sunt interesaţi să investească în dezvoltarea unor tehnologii inovatoare pentru reducerea consumului şi a poluării la nivel global.

Dennis Meadows POZA MICA

„Tehnologia nu se inventează de una singură. Toate realizările în acest domeniu au venit după decenii de muncă, iar cineva trebuie să plătească pentru ele. Resurse masive de bani au corporaţiile, dar ele nu sunt motivate să găsească soluţii pentru problemele globale, sunt motivate să facă tot mai mulţi bani. Companiile farmaceutice din SUA cheltuiesc mai mulţi bani pe noi tratamente pentru prevenirea căderii părului decât pe prevenirea răspândirii infecţiilor HIV. De ce? Pentru că oamenii bogaţi chelesc, iar cei săraci contractează Virusul Imunodeficienţei.”

Meadows estimează că scenariul său sumbru va deveni realitate în mai puţin de un secol, poate chiar în câteva decenii, dar va fi resimţit în mod diferit de la zonă la zonă. „Unele ţări au început deja să se prăbuşească, iar altele nici nu iau în calcul un eventual colaps.”

Diferenţa dintre declin şi colaps ţine de ritmul în care se produce. Un exemplu concret este încălzirea globală, care nu este nicidecum liniară. Ea are loc de 300.000 de ani, dar în ultimele decenii s-a produs un salt major. Astfel se va întâmpla şi cu prăbuşirea globală”, a conchis omul de ştiinţă american, Dennis Meadows.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite