Omran, în vârstă de 4 ani, simbolul violenţei oarbe şi al războiului din Siria, provoacă furie în întreaga lume VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Guliver/Gettyimages/Anadolu Agency
FOTO Guliver/Gettyimages/Anadolu Agency

Aşezat într-o ambulanţă, plin de sânge şi de praf, micul Omran priveşte fix, buimac, în obiectivul aparatului de fotografiat al lui Mahmoud Raslan, la câteva minute după ce a scăpat unui raid care i-a vizat casa, în oraşul sirian Alep, relatează AFP.

„Am făcut multe poze cu copii morţi sau răniţi în raiduri cotidiene“ asupra părţii rebele a Alepului, al doilea cel mai important oraş dintr-o ţară devastată de peste cinci ani de război, povesteşte Mahmoud, de la Beirut, contactat telefonic de AFP.

„De obicei sunt leşinaţi sau plâng. Însă Omran stătea acolo, fără glas, cu privirea goală, era ca şi cum nu înţelegea foarte bine ceea ce tocmai i se întâmplase", afirmă acest fotograf în vârstă de 27 de ani.

Fotografia, care imortalizează acest moment tragic, a bulversat reţelele de socializare.

Într-o înregistrare video realizată de activişti din cadrul Aleppo Media Center (AMC), micul Omran este surprins ştergându-şi fruntea însângerată cu mâna. Coplilul îşi priveşte apoi mâna şi, nevenindu-i să creadă ce vede, şi-o şterge de scaun.

Omran "rezumă suferinţa copiilor din Alep, supuşi unor bombardamente până în case", subliniază Mahmoud.

El se afla aproape de sectorul Qaterji, în estul oraşului împărţit în sectoare loialiste şi rebele, atunci când au avut loc raidurile, miercuri seara. Cartierele din est sunt vizate în mod regulat de forţele aeriene ale regimului sau de aviaţia rusă.

"Către ora (locală) 19.15 (19.15, ora României), am auzit raidurile şi m-am precipitat acolo", povesteşte Mahmoud.

"Era deja seară, însă am văzut un imobil complet surpat şi altul surpat pe jumătate", în care locuia Omran şi familia sa, precizează el.

"Împreună cu salvatori de la Apărarea Civilă, a trebuit să trecem peste trei cadavre înainte de a intra în imobil. (...) Am vrut să urcăm la primul etaj, dar se prăbuşiseră scările", continuă el.

"SIMBOL AL INOCENŢEI"

Ei au fost nevoiţi să intre într-un imobil adiacent şi "să scoată membrii familiei lui Omran, unul câte unul, dintr-un balconul într-altul".

Mai întâi pe Omran, apoi pe fratele său în vârstă de cinci ani şi pe cele două surori ale lor, în vârstă de opt şi 11 ani. În fine, pe mama şi tatăl copiilor.

"Atunci când l-am pus pe Omran în ambulanţă, era destulă lumină, aşa că am putut să fac poze", spune Mahmoud, care apare cu spatele în înregistrarea video a AMC.

"Omran era în stare de şoc, pentru că un zid s-a prăbuşit peste el şi familia sa", afirmă Mahmoud.

Potrivit fotografului, tatăl copilului nu a vrut să dea numele adevărat al familiei, din motive de securitate.

Potrivit Reuters, copilul a fost identificat ca fiind Omran Daqneesh.

"Acest copil, ca toţi copiii din Siria, este simbolul inocenţei. Ei nu au nimic a face cu războiul", deplânge Mahmoud.

Armistiţiu de o săptămână în Alep

După ce imaginile cu Omran s-au răspândit pe internet, Rusia s-a declarat de acord cu instituirea unui armistiţiu în oraşul sirian Alep, 

Armistiţiul va permite de săptămâna viitoare livrarea unor ajutoare umanitare în Alep şi va fi un "proiect pilot" pentru viitoare posibile armistiţii, a anunţat joi seara târziu generalul rus Igor Konaşenkov, un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

Moscova a propus instaurarea unui armistiţiu umanitar săptămânal de 48 de ore, pentru a permite livrarea unor ajutoare populaţiei atât în cartierele din estul Alepului, aflate sub controlul rebelilor, cât şi celei din vest, aflate sub controlul forţelor loialiste.

Propunerea a fost salutată de ONU, care s-a declarat pregătită să se mobilizeze.

 

image

Fotografia cu micul Omran aminteşte, prin latura sa simbolică, de fotografia micului Aylan.

Imaginea acestui copil refugiat în vârstă de trei ani, al cărui corp fără viaţă a fost adus de valuri pe o plajă din Turcia, a emoţionat întreaga lume în septembrie 2015 şi a devenit emblematică pentru drama refugiaţilor sirieni.

Declanşat în martie 2011 de reprimarea sângeroasă a manifestaţiilor în favoarea democraţiei, războiul din Siria a devenit tot mai complex odată cu intervenţia străină şi ascensiunea jihadiştilor. Războiul s-a soldat cu peste 290.000 de morţi şi a aruncat pe drumuri milioane de persoane.

Alepul, al doilea cel mai important oraş din Siria şi o miză importantă în război, este împărţit începând din 2012 în sectoare loialiste şi rebele.

Forţele aeriene ale regimului largează asupra cartierelor din est butoaie cu explozivi, atacuri soldate cu câteva sute de morţi, în timp ce rebelii lansează la rândul lor obuze de mortier asupra părţii controlate de Guvern.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite