O senatoare aborigenă din Australia i-a strigat suveranului Marii Britanii „Nu ești regele meu”

0
Publicat:

Regele Charles s-a confruntat cu un protest din partea unui senator independent, care a strigat „nu ești regele meu”  imediat după ce a terminat un discurs la Casa Parlamentului Australiei, în timpul vizitei sale oficiale.

O senatoare din Australia, scandalizată de vizita Regelui Charles FOTO: X
O senatoare din Australia, scandalizată de vizita Regelui Charles FOTO: X

Lidia Thorpe, o femeie aborigenă australiană, a întrerupt ceremonia din capitala Canberra strigând timp de aproximativ un minut înainte de a fi escortată de securitate.

După ce a făcut afirmații privind genocidul împotriva „poporului nostru”, ea a putut fi auzită strigând: „Acesta nu este pământul tău, tu nu ești regele meu”.

Bătrâna aborigenă Aunty Violet Sheridan, care îi întâmpinase mai devreme pe rege și regină, a declarat că protestul lui Thorpe a fost „lipsit de respect”, adăugând: „Ea nu vorbește în numele meu”, scrie bbc.com.

Ceremonia s-a încheiat fără nicio referire la incident, iar cuplul regal a continuat să se întâlnească cu sutele de oameni care îi așteptau afară pentru a-i saluta.

Australia este o țară membră a Commonwealth-ului în care regele este șeful statului, însă recent a existat o dezbatere cu privire la înlăturarea monarhului din acest rol.

Thorpe, care este senator independent din Victoria, a pledat mult timp pentru un tratat între guvernul Australiei și primii săi locuitori.

Australia este singura fostă colonie britanică fără un astfel de tratat, iar mulți aborigeni și insularii din strâmtoarea Torres subliniază că nu și-au cedat niciodată suveranitatea sau pământul Coroanei.

Ulterior, Thorpe a declarat pentru BBC că a vrut să trimită un „mesaj clar” regelui.

„Pentru a fi suveran, trebuie să fii de pe acest pământ”, a spus ea. „El nu este de pe acest pământ”.

Ea a spus că regele trebuie să instruiască Parlamentul să discute un tratat de pace cu primele popoare.

„Putem conduce asta, putem face asta, putem fi o țară mai bună - dar nu putem să ne plecăm în fața colonizatorului, ai cărui strămoși despre care a vorbit acolo sunt responsabili pentru uciderea în masă și genocidul în masă”.

Thorpe, care purta o mantie tradițională din piele de oposum, a descris-o pe regretata regină Elisabeta a II-a drept „colonizatoare” și a fost obligată să repete jurământul când a depus jurământul în calitate de senator în 2022.

A existat o dezbatere îndelungată cu privire la modul de abordare a disparităților flagrante dintre populația primelor națiuni și populația în general, inclusiv rezultate mai slabe în materie de sănătate, bunăstare și educație.

În ciuda protestului, mulți alții au fost fericiți să-i vadă pe membrii familiei regale, oamenii stând la coadă în fața Casei Parlamentului toată dimineața, în soarele torid din Canberra, fluturând steaguri australiene.

Jamie Karpas, în vârstă de 20 de ani, a spus: „Ca persoană care i-a văzut pe Harry și Meghan ultima dată când au fost aici, sunt foarte încântată. Cred că familia regală face parte din cultura australiană. Ei sunt o mare parte din viața noastră”.

Între timp, CJ Adams, un student australiano-american de la Universitatea Națională Australiană, a declarat: „Este șeful de stat al imperiului britanic, nu-i așa - trebuie să profiți de experiențele pe care le poți obține cât timp ești în Canberra”.

Un număr mic de contestatari s-au adunat, de asemenea, pe peluza din fața clădirii Parlamentului.

Vizita regală la Canberra urma să abordeze istoria Australiei cu popoarele sale indigene, însă intervenția lui Thorpe a însemnat că Regele și Regina s-au confruntat cu această problemă mai direct decât se prevăzuse inițial.

Regele și Regina au sosit în Canberra mai devreme în cursul zilei și au fost întâmpinați de un șir de politicieni, elevi. Aceștia au fost întâmpinați tradițional în Sala Mare a Palatului Parlamentului din Canberra.

Regele a vorbit despre comunitățile indigene și despre ceea ce a învățat de la ele, afirmând că propria sa experiență a fost „modelată și consolidată de o astfel de înțelepciune tradițională”.

„În numeroasele mele vizite în Australia, am fost martor la curajul și speranța care au ghidat călătoria lungă și uneori dificilă a națiunii către reconciliere”, a spus el.

Dar când s-a așezat, strigătele de protest ale lui Thorpe au răsunat în sală.

Intervenția sa a fost criticată de mătușa Sheridan, aborigena care a ținut o parte din discursul oficial de bun venit pentru Rege și Regină în Casa Parlamentului.

Ea a declarat pentru BBC: „Regele nu este bine. Trece prin chimioterapie și nu avea nevoie de asta. Cu siguranță apreciez vizita sa aici. S-ar putea să fie ultima dată când vine. O grămadă de oameni îmi împărtășesc gândurile.”

Palatul Buckingham nu a făcut niciun comentariu oficial cu privire la protestul lui Thorpe, concentrându-se în schimb asupra mulțimilor care au venit să-i vadă pe rege și regină în Canberra.

O sursă de la palat a declarat că cuplul regal a fost profund impresionat de miile de oameni care au venit să îi susțină.

Timp de decenii, Australia a dezbătut dacă să se despartă de monarhie și să devină o republică. În 1999, problema a fost supusă opiniei publice în cadrul unui referendum - care este singura modalitate de a schimba constituția țării - și a fost respinsă categoric.

Sondajele sugerează că sprijinul pentru această mișcare a crescut de atunci, iar prim-ministrul țării, Anthony Albanese, care a strâns mâna regelui chiar înainte de intervenția senatorului, este un republican pe termen lung.

Cu toate acestea, guvernul Albanese a exclus organizarea în curând a unui al doilea vot pe această temă, după eșecul referendumului de anul trecut privind recunoașterea indigenilor.

Vizita regelui Carol - într-un an în care a primit tratament pentru cancer - este prima sa vizită în Australia de când i-a succedat mamei sale, regina Elisabeta a II-a. Din cauza stării sale de sănătate, turneul este mai scurt decât vizitele regale anterioare.

Mai devreme în cursul zilei, regele a mângâiat o alpaca care purta o mică coroană, când s-a oprit să discute cu publicul după o vizită la memorialul de război din Canberra.

De asemenea, cuplul regal a plantat copaci la Government House, înainte ca regele, un ecologist de lungă durată, să viziteze Laboratorul național de cercetare a comportamentului în caz de incendii de pădure.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite