O femeie din Yemen a călătorit șapte ore pe cămilă pentru a naște la spital. „Eram sfâșiată“

0
Publicat:

Sistemul de sănătate din Yemen, aflat în criză, se confrunta cu dificultăți chiar înainte de război. Cu toate acestea, conflictul a provocat daune pe scară largă spitalelor și drumurilor din Yemen, făcând imposibilă deplasarea familiilor fără dificultăți.

Femei însărcinate care se îndreaptă spre spitalul Bani Saad FOTO: Sadam Alolofy
Femei însărcinate care se îndreaptă spre spitalul Bani Saad FOTO: Sadam Alolofy

Când Mona a început să aibă contracții, o cămilă a devenit colacul ei de salvare. Mona, în vârstă de 19 ani, se aștepta ca drumul de 40 km până la spital să dureze patru ore de la casa ei, situată în vârful unor munți stâncoși. Dar starea drumului și suferind de durerile nașterii și pe vreme rea a făcut ca drumul să dureze șapte ore, potrivit bbc.com.

"Cu fiecare pas pe care cămila îl făcea înainte, eram sfâșiată", a spus ea.

Când cămila nu a mai putut merge mai departe, Mona a coborât și a străbătut ultima parte a călătoriei pe jos, împreună cu soțul ei.

În provincia Mahweet din nord-vestul Yemenului, în provincia Mahweet, spitalul Bani Saad este singura unitate medicală care a supraviețuit pentru mii de femei. De la casa Monei, în satul Al-Maaqara, se poate ajunge la această unitate doar pe cămile sau pe jos, prin munți.

În timp ce se agăța de călătoria ei, Mona se temea pentru siguranța ei și a copilului ei nenăscut.

"Drumul era stâncos", a spus ea, amintindu-și de "călătoria epuizantă din punct de vedere fizic și mental".

"Erau momente în care mă rugam ca Dumnezeu să mă ia și să-mi protejeze copilul pentru a putea scăpa de durere".

Mona nu-și amintește că a ajuns la spital, dar își aduce aminte că a fost plină de speranță după ce a auzit plânsetele copilului ei în mâinile moașelor și chirurgilor.

Ea, împreună cu soțul ei, l-a numit pe băiețel Jarrah, după numele chirurgului care i-a salvat.

Drumurile spre spital din satele din apropiere sunt înguste. Unele sunt dezintegrate sau blocate din cauza celor opt ani de război între forțele proguvernamentale susținute de o coaliție condusă de Arabia Saudită și mișcarea rebelă Houthi, susținută de Iran.

Femeile, membrii familiei sau partenerii ajută adesea femeile însărcinate timp de ore întregi prin dealuri până la spital.

Salma Abdu, în vârstă de 33 de ani, care însoțea o femeie însărcinată, a declarat că la jumătatea drumului a văzut o femeie însărcinată care a murit noaptea pe drum.

Salma îi îndeamnă pe oameni să aibă milă de femei și copii.

"Avem nevoie de drumuri, spitale, farmacii. Suntem blocați în această vale. Cele care sunt norocoase nasc în siguranță. Altele mor, după ce au îndurat și ele mizeria călătoriei", a spus ea.

Unele familii pot plăti pentru spital, dar nu au resursele financiare pentru a ajunge acolo.

O femeie moare la fiecare două ore în timpul nașterii din cauze care pot fi prevenite în Yemen, potrivit lui Hicham Nahro, de la Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) din Yemen.

Nahro a declarat că se întâmplă adesea ca femeile din zonele îndepărtate din Yemen să nu își facă controale regulate și să nu caute ajutor decât dacă încep să sângereze sau au dureri puternice.

Potrivit UNFPA, mai puțin de jumătate dintre nașteri sunt asistate de un medic calificat și doar o treime dintre nașteri au loc într-o unitate sanitară.

Sistemul de sănătate din Yemen, aflat în criză, se confrunta cu dificultăți chiar înainte de război. Cu toate acestea, conflictul a provocat daune pe scară largă spitalelor și drumurilor din Yemen, făcând imposibilă deplasarea familiilor fără dificultăți.

Spitalele duc lipsă de personal calificat, de echipamente și de medicamente, iar investițiile în drumuri și infrastructură au stagnat.

Potrivit UNFPA, doar una din cinci unități funcționale poate oferi servicii fiabile de sănătate maternă și infantilă.

"Am crezut că este sfârșitul”

Povestea Monei este doar unul dintre multele cazuri de dificultăți cu care se confruntă femeile însărcinate din Yemen. Posesia unei mașini nu este la îndemâna celor mai mulți oameni obișnuiți din Yemen, unde 80% din populație depinde de ajutor.

Soțul lui Hailah a folosit puținii bani pe care îi economisise când lucra în Arabia Saudită pentru a se asigura că soția sa poate călători la spital cu o motocicletă împrumutată.

Când i s-a rupt apa, cumnatul ei a legat-o de motocicletă și a pornit la drum, dar pe drum a căzut.

Când au ajuns la centrul de sănătate Hadaka din Dhamar, Hailah a fost mutată rapid în secția de chirurgie.

"Am crezut că este sfârșitul", a spus femeia de 30 de ani. "Nu aveam cum să supraviețuiesc eu și copilul meu nenăscut".

Ea a fost avertizată în primele etape ale sarcinii că nașterea la domiciliu nu era o opțiune din cauza riscurilor de sângerare severă și a altor complicații ale sarcinii.

Medicul de la centrul de sănătate a declarat că Hailah și copilul au fost salvați în al 11-lea ceas.

Ea și-a numit fetița Amal, ceea ce înseamnă "speranță" în arabă.

"Aproape am pierdut copilul și viața și-a pierdut sensul din cauza războiului blestemat, dar acest copil mi-a dat speranță", a spus ea.

În condițiile în care fondurile internaționale se epuizează, centre precum spitalul Bani Saad sunt și mai mult presate financiar. Personalul centrului se teme pentru viitorul mamelor și al bebelușilor, deoarece este nevoit să stabilească priorități pentru cine poate salva.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite