O clonă a cotidianului Washington Post, cu ştiri guvernamentale însă, a funcţionat în China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Portalul chinez de ştiri avea acelaşi nume, acelaşi layout, cu al cunoscutului cotidianul american, plus articole în limba chineză creditate reporterilor americani şi o selecţie a ştirilor similară cu a site-ului american.

Surpriza majoră a fost că aceea că ediţia chineză a cotidianului Washington Post, ce în câteva luni de la lansare a reuşit să-şi facă un public loial, dornic de ştiri internaţionale, nu era condus de către ziarul american, relatează publicaţia Financial Times.

Aceste site-uri clonate ilustrează dificultăţile cu care se confruntă companiile străine în China – în special grupurile de mass media, ce au de navigat o relaţie complicată cu autorităţile comuniste.

„Fiecare organizaţie media occidentală ce a încercat să intre pe piaţa chineză a trebuit să facă faţă unor dificultăţi majore”, a afirmat fostul editor şef al Reuters, David Schlesinger, ce a fost implicat în lansarea ediţiei chineze a platformei Reuters. „Dacă pierzi controlul asupra conţinutului publicaţiei tale, atunci efortul de a construi un brad în China va avea efecte negative în viitor”.

Conform celor de la FT, cei de la Washington Post au aflat de existenţa ediţiei în limba chineză a site-ului lor doar după ce au fost informaţi de către jurnaliştii cotidianului britanic. La fel, investigaţia declanşată de cei de la FT în această lună a dus la schimbarea numelui şi a layout-ului platformei chineze.

„Într-o ţară recunoscută pentru produsele false, pentru informaţiile economice false pe care le oferă, şi care are chiar şi un fals Goldman Sachs, site-ul chinez avea cel puţin un contract ce-i permitea să preia conţinutul autenticului Washington Post. Dar traducerile chineze ale articolelor din ziarul american erau amestecate cu articole de politică internaţională şi alte subiecte, provenite de la agenţia de stat Xinhua – ce erau de asemenea identificate ca articole aparţinând WP”, scriu cei de la FT.

„Sun News este un client al Washington Post News Service, ce le permite să republice un anumit număr de articole. Însă, contractul acesta nu le permite să folosească brandul nostru în modul în care au făcut-o. Credem totuşi că aceasta este doar o simplă neînţelegere şi vom lucra cu ei pentru a o corecta”, a afirmat Kris Coratti, un purtător de cuvânt al cotidianului american.

Reprezentanţii Sun Media au declarat însă că nu au depăşit prevederile contractului ce le permite să redistribuie articolele apărute în WP şi în revista Foreign Policy. Aceştia au afirmat că singurele reclamaţii au fost legate de ne-atribuirea corectă a autorilor articolelor.

Toate organizaţiile media din China se află sub controlul direct al departamentului de propagandă al Partidului Comunist, iar discutarea unor subiecte de politică internaţională în afara organizaţiilor de media ce aparţin statului chinez este extrem de limitată. 

Majoritatea platformelor media în limba chineză oferite de către organizaţiile de media occidentale, incluzând aici The New York Times, Wall Street Journal şi Reuters sunt blocate în China. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite