Numărul victimelor îngropate de vii în Papua Noua Guinee a crescut la peste 2.000

0
Publicat:

Bilanţul victimelor alunecării de teren care s-a produs în satul Kaokalam din provincia Enga, Papua Noua Guinee, creşte de la zi la zi, potrivit informaţiilor furnizate de  de ONU.

Alunecarea de teren a făcut mult mai multe victime decât se estimase iniţial
Alunecarea de teren a făcut mult mai multe victime decât se estimase iniţial

Astfel, după ce iniţial s-a anunţat că este vorba despre 670 de persoane îngropate de vii şi peste 150 de case acoperite de pământ şi noroi, autorităţile din Papua Noua Guinee la Organizaţia Naţiunilor Unite spun că numărul acestora a crescut la peste 2000, potrivit 4Media, care citează AFP.

„Alunecarea de teren a îngropat de vii peste 2.000 de persoane și a provocat distrugeri pe scară largă”, a declarat centrul național de dezastre al țării pentru biroul ONU din capitala Port Moresby.

Catastrofa naturală s-a produs în noaptea de 23 spre 24 mai, în jurul orei locale 3 dimineața (22.00, ora României, joi), în provincia Enga, din centrul ţării, la aproximativ 600 km nord-vest de capitala Port Moresby.

Locuitorii satului Kaokalam, care are o populaţie de circa 4.000 de locuitori, au fost treziţi din somn de alunecarea de teren, mulţi dintre ei neavând nicio şansă de salvare, astfel că au fost îngropaţi de vii sub mormane de noroi şi dărâmături. Potrivit informaţiilor, însă, populaţia satului este mult mai numeroasă, întrucât, datorită locaţiei sale, era un punct de întâlnire pentru căutătorii de aur din regiune, astfel că nu se cunoaşte exact numărul persoanelor prezente în zonă în noaptea dezastrului.

Oficialii spun că s-a reuşit, totuşi, ca peste 1.250 de persoane să fie strămutate, multe dintre acestea adăpostindu-se temporar la rude şi prieteni din apropiere.

Alunecarea de teren a venit după ce, la sfârşitul lunii martie 2024, Papua Noua Guinee a fost zdruncinată de un cutremur cu magnitudinea de 6,9, grade, care, din fericire, nu a făcut victime. Însă, atunci experţii avertizau că, din cauza structurii solului din regiune, cutremurele pot fi însoţite adesea şi de alunecări de teren foarte periculoase.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite