Numărul morţilor din Gaza a depăşit 30.000, susține Hamas. Peste 1,7 milioane de persoane, obligate să se refugieze

0
Publicat:

Numărul morţilor din Fâşia Gaza de la începutul războiului a depăşit 30.000, a anunţat vineri Ministerul Sănătăţii controlat de Hamas, într-un comunicat preluat de AFP. Loviturile israeliene de miercuri noapte au ucis încă cel puţin 79 de persoane.

Bombardamente în nordul Fâșiei Gaza FOTO EPA EFE
Bombardamente în nordul Fâșiei Gaza FOTO EPA EFE

Statele Unite şi Qatarul, principalii mediatori în conflictul dintre Israel şi gruparea islamistă Hamas, speră să obţină un armistiţiu care să permită eliberarea unor ostatici din Gaza înainte de 11 martie, când începe postul musulman Ramadan, anunță Agerpres.

Războiul declanşat de riposta israeliană la atacul din 7 octombrie anul trecut al Hamas este de departe cel mai sângeros dintre cele cinci conflicte între Israel şi islamiştii palestinieni după ce aceştia au preluat controlul în Gaza în 2007.

Civilii palestinieni sunt cel mai grav afectaţi de bombardamentele pe întreg teritoriul respectiv, unde au fost devastate cartiere întregi. Din cei 2,4 milioane de locuitori din Fâşia Gaza, 1,7 milioane au fost obligaţi să se refugieze.   

SUA iau în considerare posibilitatea de a oferi ajutor Gazei cu aeronave ale Forțelor Aeriene

Pe de altă parte, potrivit portalului Axios, oficialii americani admit că o cantitate limitată de marfă va putea fi trimisă pe calea aerului.

Administrația Statelor Unite ia în considerare posibilitatea de a furniza ajutor umanitar locuitorilor din Fâșia Gaza folosind avioane militare, deoarece acest lucru pe uscat devine din ce în ce mai dificil, a relatat miercuri  Portalul Axios, citând surse. Conform acestuia, Casa Albă ia în considerare o astfel de posibilitate. Faptul subliniază îngrijorările tot mai mari cu privire la agravarea crizei umanitare din Gaza, în special în nordul enclavei. "Situația este într-adevăr foarte rea. Nu putem asigura livrarea unei cantități suficiente de ajutor cu camionul, așa că avem nevoie de măsuri de urgență precum transportul aerian de mărfuri", a spus interlocutorul portalului. El a precizat că discuția pe această temă a început în administrație recent.

Oficialii americani recunosc că doar o cantitate limitată de marfă poate fi trimisă pe calea aerului; o singură aeronavă militară poate transporta echivalentul a unul sau două camioane de ajutor. Aceștia subliniază necesitatea reluării trimiterii ajutoarelor pe uscat în volume mai mari. Asta lasă prioritatea principală a Washingtonului de a asigura securitatea sutelor de camioane care ar putea livra ajutoare Gazei în fiecare zi. 

Potrivit ONU, în februarie volumul ajutoarelor sosite în enclavă s-a redus la jumătate față de ianuarie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite