Noua graniţă europeană cu Statul Islamic: un orăşel spaniol din Africa de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O mică enclavă spaniolă din Africa de Nord a devenit punct de atracţie pentru refugiaţii din calea Statului Islamic. Micul oraş Melilla este asaltat de oameni care fie îşi doresc o viaţă mai bună în Europa, fie fug din calea războaielor din Siria, Libia sau de oriunde.

Refugiaţii din oraşul spaniol Melilla s-au căţărat pe gardurile înconjurate de sârmă ghimpată, înalte de aproape doi metri. Alţii au falsificat paşapoarte marocane, profitând de eligibilitatea lor de a intra în Melilla, ca muncitori cu ziua sau comercianţi. Însă, autorităţile spaniole se tem că printre refugiaţii din Melilla să nu fie şi rău-voitori care să aducă jihadul în Europa, notează CNN.

Prezenţa masivă a forţelor poliţieneşti în Melilla – elicoptere militare, vehicule blindate şi nave de patrulare – sunt parte a răspunsului Spaniei la această ameninţare. La fel sunt şi raidurile dese ale poliţiei în zonele sărace şi aglomerate ale cartierului Cañada din Melilla.

 

Străinii, în special jurnaliştii, nu sunt bineveniţi în Cañada, unde cel puţin un zid are inscripţionate mesaje de suport pentru Statul Islamic. 

Tensiunea este mai mare ca oricând, mai ales după o operaţiune comună a agenţiilor de securitate spaniole şi marocane de săptămâna trecută: opt bărbaţi au fost arestaţi în oraşul marocan învecinat Nador. Se pare că liderul acestei mici grupări recruta viitori jihadişti pentru Irak şi Siria şi a fost arestat în Cañada. Mohamed Said Mohames a fost ridicat din casa sa aflată la doar câteva sute de metri de gardul care separă Melilla de Maroc, informează CNN.

Operaţiunea de arestare a lui Mohamed nu a decurs fără incidente. În faţa casei liderului micii celule teroriste s-a adunat o mulţime de oameni care au început să arunce cu pietre în forţele poliţieneşti. La un moment dat, poliţia a fost nevoită să tragă focuri în aer în timp ce încerca să-l scoată pe Mohamed din casă. Poliţia spaniolă ar fi dorit să-l aresteze şi pe fratele lui Mohamed, Said Mohamed Zakarias, un fost soldat spaniol antrenat în folosirea explozibilelor, care recruta tineri marocani pentru Statul Islamic.

Anul acesta, forţele de securitate spaniole au arestat 44 de persoane, unele din Melilla, altele din altă enclavă spaniolă din Africa – Ceuta, dar şi din zona europeană a ţării. Potrivit poliţiei, membri grupului din Melilla arestaţi în mai, au racolat 26 de bărbaţi (24 marocani şi 2 cetăţeni spanioli) pentru a se alătura grupărilor islamiste.

Refugiaţii din Melilla sunt „umiliţi şi abandonaţi“

Centrul imigranţilor din Melilla este supraaglomerat şi, potrivit relatărilor, este complet neigienic. E-mail-uri şi telefoane către oficialii spanioli despre condiţiile insuportabile de acolo nu au primit niciun răspuns.

Centrul refugiaţilor, numit CETI, este proiectat să acomodeze 400 de persoane. Acum, CETI găzduieşte peste 2.000 de persoane. Alţi imigranţi ilegali trăiesc pe străzile din Melilla. 

Unii dintre oamenii care au rămas pe dinafara centrului erau din Kobani, oraşul kurd de la graniţa Siriei cu Turcia care acum este atacat de Statul islamic. De exemplu, Khalid Barazy în vârstă de 34 de ani este în Melilla de peste o lună. „Suferinţa prin care am trecut este greu de înţeles de o altă fiinţă umană. În ultimele două zile a plouat şi noi am dormit sub cerul liber“, spune Khalid.

Am scăpat de moarte şi acum suntem închişi aici. Umiliţi şi abandonaţi. Un întreg popor este măcelărit. Am scăpat de moarte şi nimeni nu ne oferă adăpost. Familia mea este împrăştiată între Turcia şi Siria. Unii dintre membri familiei mele luptă împotriva Statului Islamic, alţii au fugit, iar alţii sunt morţi“, adaugă Khalid.

Khalid Barazy spune că el şi alţii din Kobani s-au refugiat întâi în Turcia, dar chiar şi acolo au resimţit prezenţa Statului Islamic. Aşa că s-au îndreptat spre vest. Câţiva norocoşi au reuşit să zboare spre Algeria şi apoi să călătorească în Maroc. Alţii au traversat zone de conflict, prin Egipt, Libia şi Algeria, într-o călătorie ce a durat luni.

Un alt membru al grupului lui Khalid, Mahmoud Bozan, a spus că a fost adus peste graniţă în Maroc şi apoi în Melilla de traficanţi. „Ne-a costat o sumă catastrofică. Unii şi-au vândut casele, mobila, ca să ajungă aici. Şi unde am ajuns? Mai bine rămâneam în Siria să ucidem sau să fim ucişi. Mai bine decât în tabăra de aici“, mărturiseşte Mahmoud.

Situaţia refugiaţilor este ironică, notează CNN. În timp ce Khalid şi alţii ca el stau în Melilla, unii oameni din teritoriile spaniole sau din oraşele marocane tânjesc să călătorească în direcţie opusă, pentru a se implica în războiul de care au fugit. E posibil chiar ca aceşti oameni să se folosească de aceiaşi traficanţi care i-au ajutat pe cei ca Barazy şi Mahmoud să intre în oraş. Şi, potrivit oficialilor marocani, grupurile de jihadişti îşi iau partea lor din banii obţinuţi de traficanţi.

Khalid şi alte sute de oameni ca el blocaţi în Melilla poate că se uită cu jind după feriboturile care se îndreaptă către Spania continentală, în timp ce solicitarea lor de azil rămâne nerezolvată. Însă, Spania se teme că alţii din Melilla (sau care plănuiesc să ajungă acolo) văd acele nave ca pe o cale sigură de a aduce teroarea în Europa, conchide CNN.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite