Neîncrederea domină lumea la 75 de ani de la crearea ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 75 de ani de la înfiinţarea ONU, neîncrederea domină scena internaţională. În timp ce Statele Unite sunt în plin proces de repliere, Asia progresează, mai ales economic. Europa, în schimb, pare dezbinată, iar Orientul Mijlociu suferă din cauza vărsării de sânge.

La sediul ONU de la New York, o scenă inedită arată că dărâmarea Zidului Berlinului nu a însemnat neapărat şi dispariţia Războiului Rece - ascuns după un zid, un diplomat american încearcă să asculte ce vorbeşte un ambasador chinez cu un grup de jurnalişti, relatează AFP.

Menit garantării păcii, Consiliul de Securitate al ONU nu prea are impact asupra crizelor şi războaielor din lume.

„Încrederea faţă de unele ţări şi între ţări este în declin“, constată secretarul general ONU, Antonio Guterres, evocând „un test sever pentru multilateralism“. „Vedem acest deficit de încredere pe străzi din întreaga lume în timp ce oamenii îşi exprimă frustrările şi sentimentul că au parte de o clasă politică ruptă de realitate, incapabilă sau care pur şi simplu refuză să-şi ţină promisiunile“. „Vedem în Consiliul de Securitate în timp ce membrii luptă între ei sau eşuează în găsirea unui teren de înţelegere rezonabil“, spune secretarul general al ONU.

Conflicte asimetrice

Potrivit unora, fractura datează din 2011, cu izbucnirea războiului în Siria (record de 14 recurgeri la veto din partea Moscovei, n. red.) şi înlăturarea de la putere, apoi uciderea lui Muammar al-Gaddafi în Libia. Potrivit altora, punctul de neîntoarcere îl constituie invazia americano-engleză din Irak în 2003.

Lumea este marcată de conflicte asimetrice, atentate purtate frecvent în Africa, Asia, Europa şi Orientul Mijlociu, proliferarea nucleară şi încălzirea globală.

Scăderea ponderii americane în afacerile mondiale în ultimii 15 ani, la care se adaugă o Europă divizată, a lăsat teren favorabil unei Rusii expansioniste care a devenit de neînduplecat în mai multe dosare internaţionale: Siria, Libia, Venezuela sau Coreea de Nord.

„La ONU, abordarea Rusiei este adeseori mai inteligentă din punct de vedere tactic decât cea a dipomaţiei occidentale“, spune pentru AFP Richard Gowan, de la centrul de reflecţie International Crisis Group.

„Americanii şi europenii văd de regulă Consiliul de Securitate mai degrabă ca o tribună pentru declaraţii morale decât ca o platformă pentru acorduri diplomatice“, comentează analistul politic.

Devenită al doilea contributor financiar al ONU, după Statele Unite, China rămâne moderată în exprimare.

„China are o politică externă tot mai vizibilă, dar care înţelege să disocieze un imperialism economic cuceritor de o intervenţie multisectorială de care se îndoieşte“, explică Bertrand Badie, de la Institutul de Studii Politice din Paris (IEP).

În comparaţie cu acum 75 de ani, pierderea reperelor este incontestabilă. În ceea ce priveşte promisiunea creării unui forum mondial de prevenire a conflictelor, o idee concepută în februarie 1945 la Conferinţa de la Ialta, pe ruinele celui de-al Doilea Război Mondial, încă nu s-a concretizat.

Riscul unei mari fracturi

ONU a rămas fixată în cinci membri permanenţi înarmaţi cu dreptul de veto.  Sudul „nu a fost niciodată integrat în mod real în jocul mondial“ şi „există o nouă ordine pe care vechile puteri nu o văd“, deplânge pentru AFP Bertrand Badie.

„În perioada Războiului Rece, ONU a adoptat relativ puţine rezoluţii“, în timp ce în prezent ele sunt „de mărimea lui Gargantua“, „atât de lungi şi atât de complexe“ încât „chiar oficialii de la ONU consideră că nu pot fi aplicate“, precizează Richard Gowan. Nemaivorbind de cele care sunt încălcate şi renunţarea mai multe la acorduri internaţionale (privind clima, dosarul nuclear iranian, dezarmarea, n. red.) pe fondul reculului tot mai semnificativ al drepturilor omului, subliniază AFP.

„Consiliul de Securitate şi-a pierdut credibilitatea (…) din cauza naturii anarhice a jocului de putere“, rezumă Badie.

Planeta „a devenit o lume a unui ego care se serveşte de crize pentru demonstraţii de forţă“, în timp ce „în perioada Războiului Rece ne concentram mai mult pe chestiuni esenţiale, protejând populaţii şi drepturile omului“, afirmă un ambasador. „De asemenea, era mult mai uşor de negociat cu adversarii“, adaugă un responsabil ONU.

În opinia lui Antonio Guterres, riscul este imens pentru o „mare fractură“ în viitor, cu „o planetă divizată în două“ în funcţie de rivalitatea sino-americană. Două lumi, „fiecare cu moneda sa dominantă, regulile sale comerciale şi financiare, internetul său şi inteligenţa sa artificială, precum şi cu strategiile sale geopolitice şi militare într-un joc cu sumă nulă“.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite