Negocierile privind programul nuclear dezvoltat de Iran s-au încheiat fără succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad nu renunţă la programul nuclear, în ciuda presiunilor.
Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad nu renunţă la programul nuclear, în ciuda presiunilor.

Liderii puterilor internaţionale şi autorităţile iraniene nu au reuşit să găsească o soluţie comună în ce priveşte programul nuclear dezvoltat de Teheran, la sfârşitul a două zile de tratative încheiate sâmbătă. Incertitudinile privind planurile Iranului riscă să ducă la prelungirea tensiunilor care ar putea declanşa un nou conflict armat în Orientul Mijlociu.

Eforturile diplomatice ale puterilor internaţionale de a rezolva tensiunile din Orientul Mijlociu pe cale paşnică au înregistrat un nou regres, după ce sesiunea de negocieri din Kazakhstan s-a încheiat sâmbătă fără un acord privind activitatea nucleară dezvoltată de Iran, informează agenţia de ştiri Reuters.

De asemenea, suspiciunile Israelului conform cărora autorităţile iraniene se folosesc de discuţiile diplomatice doar pentru a câştiga timp ar putea fi accentuate de tergiversarea care durează de aproximativ un deceniu. Israelul nu a întârziat să ameninţe cu atacuri aeriene, în cazul în care va fi nevoie.

A devenit foarte clar că poziţia noastră este diferită de a Iranului”, a  declarat Catherine Ashton, şeful politicii externe al Uniunii Europene şi reprezentant al celor şase puteri (Statele Unite ale Americii, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania), în cadrul unei conferinţe de presă care a urmat discuţiilor din Kazakhstan.

Cea de-a doua întâlnire de acest fel din anul 2013 s-a încheiat, de asemenea, fără progrese importante şi fără a fi stabilită o dată ulterioară pentru reluarea negocierilor, potrivit Reuters.

Condiţiile Iranului

Iranul este acuzat că dezvoltă în secret un program de înarmare nucleară, în timp ce Israelul – considerată singura putere nucleară din Orientul Mijlociu – a avertizat în repetate rânduri că reprezintă o ameninţare la existenţa sa.

Cele şase puteri mondiale au depus mai multe eforturi pentru a convinge autorităţile iraniene să abandoneze programul de îmbogăţire a uraniului cu grad înalt de radioactivitate, acesta fiind primul pas al unui acord mai amplu. Uraniul rafinat poate fi folosit pentru alimentarea reactoarelor nucleare, astfel încât să genereze energie, însă poate fi materia primă pentru fabricarea armelor nucleare.

Autorităţile iraniene resping acuzaţiile de înarmare nucleară, susţinând că programul este folosit în scopuri paşnice. Oficialii cer Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) să renunţe la sancţiunile economice,  aplicate inclusiv asupra exportului de petrol şi a sistemului bancar din ţară.

Însă reprezentanţii celor şase puteri internaţionale susţin că vor renunţa la pedepsele impuse Iranului doar în cazul în care programul nuclear se va desfăşura sub supravegherea inspectorilor ONU, condiţie respinsă de autorităţile de la Teheran.

Consiliul de Securitate al ONU cerut Iranului să suspende activitatea nucleară încă din anul 2006.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite