Mihai Ghimpu sfidează Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curaj Preşedintele interimar al Republicii Moldova flutură condamnarea Pactului Ribbentrop-Molotov prin faţa Moscovei. Mihai Ghimpu a semnat, luni, un decret prin care reaminteşte „tragicele consecinţe ale semnării Tratatului sovieto-german de neagresiune din 23 august 1939“.

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, calcă pe urmele fostului lider ucrainean pro-occidental,Viktor Iuşcenko, care a reabilitat câţiva luptători naţionalişti anticomunişti, pe care Moscova îi consideră criminali de război, scrie agenţia rusă Interfax.

Ghimpu a semnat un decret prin care au fost decoraţi post-mortem, cu „Ordinul Republicii", 52 de luptători împotriva regimului totalitar comunist. Distincţiile  de  stat  au fost acordate „în semn de profundă recunoştinţă faţă de persoanele care, fiind martore la tragicele consecinţe ale semnării Tratatului sovieto-german de neagresiune şi a Protocolului adiţional secret din 23 august 1939 (n.r. cunoscut şi sub numele de Pactul Ribbentrop-Molotov) au opus, după 28 iunie 1940, rezistenţă regimului totalitar comunist de ocupaţie, punându-şi în pericol viaţa şi libertatea.

Pentru verticalitatea, curajul şi spiritul patriotic de care au dat dovadă, au fost condamnate la moarte sau la privaţiune de libertate", se arată în comunicatul Preşedinţiei.


Toţi luptătorii decoraţi, membri ai Partidului Libertăţii, ai Frontului Naţional-Patriotic, Organizaţiei „Arcaşii lui Ştefan" şi Organizaţiei „Sabia Dreptăţii" au fost condamnaţi, după sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial, la privaţiune de libertate pe termen de la 2 la 25 de ani, iar cinci persoane au fost condamnate la pedeapsă capitală.

LIBERALUL nu se lasă

Pe 20 august, preşedintele interimar al Republicii Moldova declarase că lucrează la un nou decret de condamnare a pactului Ribbentrop-Molotov, semnat la 23 august 1939. „Ceea ce s-a produs atunci trebuie condamnat", a ţinut să sublinieze Ghimpu. Într-un interviu acordat luni portalului Privesc.eu, liderul liberal spunea că va condamna oricum comunismul în Republica Moldova, eventual după alegerile prezidenţiale legislative şi prezidenţiale care vor avea loc în toamnă. „Când o să facem reforme, atunci vom condamna comunismul. Să nu ne trezim cu surprize din partea Curţii Constituţionale. Dacă nu reuşim până la alegeri, atunci după scrutin vom condamna comunismul", spune Ghimpu.

În trend cu eurodeputaţi

Deputaţii europeni au solicitat ca în toate ţările UE să fie sărbătorită data de 23 august ca „Ziua memoriei victimelor nazismului şi stalinismului". Însă dorinţa de a comemora semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop a fost exprimată doar de ţările situate la estul fostei Cortine de Fier, spun experţii citaţi de Unimedia. 36 de eurodeputaţi au semnat, luni, chiar când se împlineau 71 de ani de la parafarea Pactului Molotov-Ribbentrop, un apel către parlamentele ţărilor membre ale Uniunii Europene, cu propunerea de a declara 23 august „Ziua comemorării victimelor nazismului şi stalinismului". Printre semnatarii apelului se numără deputaţii europeni din Letonia, Lituania şi Polonia.

Deputaţii europeni au reamintit că pe întreg teritoriul post-sovietic, există aproximativ 20 de milioane de victime ale stalinismului, însă oamenii implicaţi în aceste crime rămân nepedepsiţi. Moscova nu lasă nepedepsită îndrăzneala autorităţilor de la Chişinău de a prezenta istoria adevărată a ţării şi noua orientare spre Vest.

În afară de sancţiunile economice, precum embargoul vinului şi al fructelor, autorităţile ruse încearcă şi tot soiul de manevre pentru a îndepărta de la putere coaliţia pro-occidentală de la Chişinău.

Analistul Vladimir Socor spune că Moscova caută aliaţi politici la Chişinău înainte de referendumul din septembrie şi de alegerile din noiembrie, lucrând pentru formarea unei noi coaliţii, între democraţii lui Marian Lupu şi comuniştii lui Vladimir Voronin. În plus, a scos la înaintare şi Biserica Ortodoxă Rusă.

Patriarul Kiril s-a întâlnit, zilele acestea, cu reprezentanţii Mitropoliei Modovei când a declarat că se roagă ca orientarea politică a Republicii Moldova să ajute la păstrarea unităţii Sfintei Rusii.

"Când o să facem reforme, atunci vom condamna comunismul. Dacă nu reuşim până la alegeri, atunci după scrutin."
Mihai Ghimpu
preşedintele interimar al Republici Moldova

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite